Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

‘Onur’lu günler başladı

Yazının Giriş Tarihi: 22.11.2016 00:00
Yazının Güncellenme Tarihi: 22.11.2016 00:00
Bursa’da açıldıkları tarihte büyük ilgi gören ve yıllar içinde 80 şubeye ulaşan ‘Şaypa Marketler Zinciri’, geçtiğimiz aylarda İstanbul merkezli Özen Şirketler Gurubu’na satılmıştı. İşte dün Sheraton Otel’de şirketin icra kurulu başkanı Cemal Özen’i dinleme fırsatı yakaladım. Toplantı öncesinde ve sonrasında masamıza geldi, sorularımıza içtenlikle yanıt verdi…  

Öncelikle satın almanın Rekabet Kurumu tarafından onaylanmasını beklemişler. 16 Kasım 2016 tarihli izinle birlikte elleri rahatladı dersek hata yapmamış oluruz.

3’ü erkek, ikisi kız 5 kardeşler. Kız kardeşler işlere bulaşmamışlar… Ağrı’dan İstanbul’a yerleşen ailenin erkekleri, gıda toptancılığı, beyaz eşya, market, inşaat işleriyle meşgul olmuşlar yıllarca. Daha sonra Onur Marketleri gelmiş arkadan. İlk marketlerini Levent’te hayata geçirdikten sonra Allah ‘yürü ya kulum’ demiş olmalı ki Edirne, Kırklareli, Tekirdağ, Bilecik ve şimdi de Bursa olmak üzere altı ilde 153 şubeli dev bir zincir haline dönüştüklerini öğrendik.

İlk sözümüz doğal olarak ‘Bursa’ya hoş geldiniz” oldu ve kentin çıkarlarına uygun sorular sorduk… Cemal bey, sadece Şaypa’nın alımıyla ilgili fiyat konusunda çekimser kaldı. Ben de fazlaca üstelemedim zaten…

BURSASPOR’A DESTEK SÖZÜ

Özen Şirketler Grubu İcra Kurulu Başkanı Cemal Özen, Bursa’da Onur marketler zinciri ile tüketici lehine olan perakende anlayışının zamanla değişeceğini belirterek, "Markamız olan Onur’la birlikte satın alma sürecinde epeyce araştırma yaptık. Şaypa’nın müşterilerindeki aidiyet duygusu bizi buraya çeken en önemli etken oldu. Alım yapmasaydık eğer 2 bin kişi işsiz kalacak, 600 tedarikçi alacağını tahsil edemeyecekti. Şimdi aynı çalışanlarla yola çıktık ve borçları tasfiye ettik. Geriye yönelik kimsenin Şaypa’dan dönmüş bir çeki yok" dedi.

Bu konu çok önemliydi. Çarkın dönmesi için borçların ödenmesi gerekiyordu. Anladığım kadarıyla bazı şubeleri kapattılar ya da yer değişikliğine gidecekler. Çünkü 80 olan şube sayısı 70’e inmiş durumda. Şaypa’nın Bursa gıda perakendeciliğindeki payının yüzde 39 olduğunu da öğrendik.

Söz döndü dolaştı Bursaspor’a da geldi. “Kentin markası olan Bursaspor için ne yapacaksınız?” diye sordum. Özen, “Bursa’ya her alanda katkımız olacak. Bursaspor için de saha içi reklamdan tutun da forma reklamına kadar pek çok alternatifimiz olacak. Bu konuda yönetimle bir araya geleceğiz. Bize uygun ne varsa değerlendireceğiz” dedi. “Söz mü?” diye üsteledim. Sıcak bir bakışın ardından “Söz” dedi.

Yetmedi.

Toplantı sırasında Bursa Ekonomi Gazetecileri Derneği (BEGD) Başkanı Orhan Çelik “Verginizi Bursa’ya verecek misiniz? Malum şirket merkezi İstanbul” diye sormuş, yanıt Bu konuda yönetim olarak aramızda konuşuruz. Bakarız” diye gelmişti. Bu arada gazeteci arkadaşımız İhsan Aydın da katkı koyarak, “Sayın Özen bu konuda tek dilekçe ile ödemelerinizi Bursa’ya yapabilirsiniz” demişti.

Konuşmamız sırasında vergi konusu açıldı. “Bursa’nın genel bütçeden aldığı payın artması için vergilerini burada ödeyen şirketlerin sayısı artmalı” dedim. Sayın Özen’in bu konuya özellikle ‘özen’ göstermesini istiyorum. Takip edeceğim.

153 mağaza, 4 bin 658 personel… Onlarca tedarikçi, çiftçi, ulaşım aracı kullanan şoför, besici ve daha sayamayacağımız onlarca alanda hizmet üretenlerin nemalandığı dev bir sektör gıda marketçiliği. İstihdam ve vergilendirmede özel ilgisi olmalı devletin. İndirimler fiyatlandırmada işe yarayacaktır…

BURSA ÇOK BÜYÜYECEK

“Nüfusu şimdilik 3 milyon olan Bursa’ya adım atarken başka nelere dikkat ettiniz?” diye sordum. Yanıta dikkat… “Bursa yakın gelecekte Türkiye’nin ikinci büyük kenti olacak. Sanayisi, tarımı, ulaşım olanakları, nitelikli iş gücü ve bol suyu ile çok gözde bir kent zaten. Tarihi ve kültürü var. Biz de burada olmalıydık…

Ekonomik krizlerde yatırım yaparak büyüyen ‘Onur’, Bursa’da daha da gelişip serpilecek demek ki… Yeni alımlar, yeni alanlar, belki inşaat konusunda da adımlar atacaklar.

Bu yılı 38 milyon müşteriyle kapatacaklarını anlatan Özen, gelecek yıl 64 milyon müşteri hedeflediklerini hatırlattı. Müthiş bir sayı…

‘Onur’lu günler başladı. Hayırlı, uğurlu olsun…

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.