Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Oltadaki büyük balık

Yazının Giriş Tarihi: 15.10.2017 00:01
Yazının Güncellenme Tarihi: 15.10.2017 00:01

Türkiye ile ABD arasında yaşanan son gelişmelere bakıldığında ülkemizin güvenlik birimlerinin son derece büyük bir balığı oltaya taktıklarını, Amerika'nın da oltanın ucundaki bu balığın yüzeye çıkarılmasını engellemek için panikle hareket ettiğini görmek hiç de zor değil.

Metin topuz ve diğerleri

ABD'nin İstanbul Başkonsolosluğu'nda çalışan Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı Metin Topuz'un tutuklanmasına ABD'nin bu denli büyük bir tepki göstermesinin, vize işlemlerini askıya alacak kadar işi ileri götürmesinin tek bir açıklaması var, o da fena halde suç üstü yakalandıkları gerçeği.

ABD, Türkiye'deki bir biriminde çalışan ve diplomat sınıfında dahi olmayan bir Türk vatandaşı için neden bu kadar gürültü çıkarıyor? Daha önce ABD ile yaşanan onca krize rağmen vize işlemlerini askıya alma girişiminde bulunmayan Amerikan yönetimi şimdi neden bu adımları atıyor?   

İpin ucu yakalandı

Tüm bu soruların cevapları için son yıllardaki gelişmelere bir göz atmakta fayda var. Ülkemizde son elli yılda yapılan tüm darbelerin ABD eliyle gerçekleştirildiğini sanırım hatırlatmaya gerek bile yok. Bugüne kadar bunlar konuşulsa da, sohbetlerde gerçek olarak kabul edilse de, resmi olarak Türkiye hiç bir zaman bu gerçekleri açıklamadı ve ABD'ye hesap sormadı. Zaten yapılan darbelerden sonra başa ABD yanlısı yönetimler geldiği için böyle bir şeyin yapılması da mümkün değildi. Daha sonra iş başına gelenler de, belki elde yeterli delil olmadığı, belki de ülkemizin ABD ile ters düşecek kadar gücü olmadığı için ses çıkar(a)madılar.

17-25 Aralık ve 15 Temmuz girişimleri başarısızlıkla sonuçlanıp istenilen iktidar değişimi elde edilemeyince, iş başındaki yönetim, hakim olduğu devletin güvenlik birimleri sayesinde Türkiye'den ABD'ye uzanan ipin ucunu yakaladı. Anladığım kadarıyla yapılan son operasyonlarla da ip çekilmeye ve diğer ucunu tutan ABD yönetimi gerilmeye başladı.

Büyükelçiden şok itiraf

ABD'nin tartışmalı Büyükelçisi John Bass, Türkiye'den ayrılmasına günler kala skandal bir itirafta bulundu ve "DEAŞ'ın Türkiye'ye saldırıları durduysa bu Türkiye'nin ABD ile işbirliğinin bir sonucudur" dedi.

Daha önce de devlet içerisindeki çeşitli isimlerden bazı duyumlar almıştık. Türkiye'nin özellikle 15 Temmuz darbe girişimindeki ABD'nin planlayıcı ve organize edici rolünü belgelediğini ancak (çok da bir işe yaramayacağı ve ABD ile baş edemeyeceğimiz düşünülerek) uluslararası kamuoyuna açıklamak yerine, ülkemizin geleceği için tavizler koparmak ve bölgede atılacak adımlar için pazarlık yapmak için kullandığı konuşuluyordu.

ABD büyükelçisinin açıklamaları da bu söylentileri teyit ediyor. Bölgedeki kaosun ve terör örgütlerinin çoğunun iplerinin ABD'nin elinde olduğunu düşünürsek, bize karşı eylem yapmamaları için Washington'un ikna edildiğini anlamak hiç de zor değil.

Türkiye risk alır mı?

Madem durum böyle ise Türkiye neden şimdi elindeki ipi gevşek tutmak yerine asılmaya başladı? Benim kanaatime göre Türkiye halen daha bu işleri açıklamaya niyetli değil çünkü ABD'nin tüm suçlarını açıkça ispatlasa bile Lahey'de yargılatamayacağını biliyor lakin Amerika'dan daha fazla taviz koparmak istiyor. Bugünlerde yaşanılan patırtının sebebi de bu. Ankara, FETÖ'yü alamasa bile Amerika'daki bazı adamlarını almayı, Türkiye dışındaki gücünü kırmayı, Zerrab dosyası üzerinden ülkemize kurulmak istenen kumpası bozmayı, bölgede istediği adımları atmayı hedefliyor. O yüzden masadaki pazarlığın gidişatına göre önümüzdeki günlerde bazı ilginç gelişmelere şahit olabiliriz.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.