Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

NÖROPATİ

Yazının Giriş Tarihi: 25.03.2017 00:07
Yazının Güncellenme Tarihi: 25.03.2017 00:07

Yazılarımda Latince ve İngilizce kelimeler kullanmamaya özen gösterdiğimi fark etmiş olmalısınız. Fakat bazen Türkçeye çevrildiğinde çok hatalı çağrışımlar yapan kelimeleri, söylenişleri de kolaysa kullandığım oluyor. Nöropati işte böyle bir kelime. Nöro sinir demek, pati de hastalık kelimesinden türetilmiş olduğu için Nöropati kelimesi sinir hastalığı şeklinde tercüme edilebilir ama bu kelime ile anlatılmak istenen bambaşka bir hastalık tablosudur. Bu uzun girişten sonra gelelim konumuza.

Nöropati dendiğinde, beyin ve omurilik hariç olmak üzere, vücudumuzun her yanına adeta bir internet ağı gibi yayılmış olan sinir sisteminde çeşitli nedenlerle ortaya çıkan sorunlar kastedilir. Bazen bu sorunları anlatmak için kullanılan tıbbi deyim periferik ( Çevresel ) nöropatidir.

Nöropati kelimesi yabancı olsa da yol açtığı yakınmalar çok tanıdık yakınmalardır. El, kol, ayak veya bacaklarda uyuşma, karıncalanma, yanma, kaslarda ağrı ve zayıflama başlıca nöropati yakınmalarıdır.

Nöropatinin çok hafif tiplerine bazen herhangi bir hastalık olmadan da rastlanabilir. Örneğin uyurken kolunun üstüne yatan bir kişide veya bacağının biri ya da ikisi uzun süre hareketsiz kalmış olanlarda görülen nöropati yakınmaları herhangi bir hastalığa bağlı olmadığından kendiliğinden geçer.

Dahiliye polikliniklerine nöropati yakınmaları ile başvuran her üç hastanın birinde ne kadar inceleme yapılırsa yapılsın hiçbir neden bulunamaz. Geri kalan hastaların yaklaşık yarısında sebep şeker hastalığı iken diğer yarısında araştırmalar sonucunda pek çok nedenden biri bulunabilir.

Bazen şeker hastalığının ilk belirtisidir nöropati...Bu hastalık önce ayaklarda başlayıp gitgide bacakların üst kısımlarına ulaşır, zamanla ellerde ve kollarda da aynı yakınmalar görülebilir. Her üç şeker hastasından ikisinde rastlanan bu sorun, şeker ayarı kötü olan kişilerde daha şiddetli seyreder. Tedavisinde kullanılan ilaçlar şeker ayarı iyi olan kişilerde daha etkilidir.

Hipotiroidi nöropatinin en bilinen sebeplerinden biridir.

Karaciğer ve böbrek yetmezliğinde pek çok belirti yanında nöropti bulgularına da rastlanabilir.

Bağ dokusu hastalıkları adı verilen bir grup romatolojik hastalıkta nöropati bulguları da diğer bulgulara eşlik edebilir.

Sinir sistemine baskı yapan iyi ya da kötü huylu tümörlerde nöroptik yakınmalar görülebilir.

Ele giden sinirlerin bilek eklemlerinde sıkışmasına bağlı nöropatilerin en bilineni karpal tünel sendromudur.

B1, B6, B12 vitamini eksiklikleri de en bilinen nöropati nedenlerindendir. Özellikle B 12 eksikliği hem bir tür kansızlığın hem de nöropatinin sebebi olabilir. B 6 vitamininin eksikliğinde olduğu gibi fazlalığında da nöropati yakınmaları görülebilir.

Alkol alışkanlığında nöropati görüldüğünde bunun iki nedeninden biri alkolün doğrudan etkisi, diğeri ise yetersiz beslenmeye bağlı olarak başta B1 vitamini olmak üzere vitamin eksikliği oluşmasıdır.

Kemik kırıkları ya da omurga fıtıklarında sinirlere baskı olması nedeniyle nöropati bulguları görülebilir.

Kurşun, cıva, arsenik, talyum gibi ağır metaller, kemoterapide kullanılan ilaçlar nöropati nedeni olabilir. 

Zona, uçuk ve CMV gibi virüs enfeksiyonlarında nöropatiye rastalanır.

Lupus, Guillain Barre sendromu sık rastlanmayan nöropati nedenlerindendir.

Özet olarak belirtmek isterim ki el ayak uyuması, karıncalanma gibi yakınmalar boş verip geçiştirilecek türden yakınmalar değildir. Önemli bir çok hastalığın ip ucu olabilen bu tip yakınmalarla karşılaşıldığında önce sebebi aranmalı, sebep bulunursa uygun tedavi yapılmalıdır.

Bir başka yazımda görüşmek üzere hoşça kalın.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.