Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Nilüfer’de vatandaşlar evsiz kalabilirler !

Yazının Giriş Tarihi: 15.03.2019 00:04
Yazının Güncellenme Tarihi: 15.03.2019 00:04

Bursa’daki mahalli seçim çalışmalarında halkın gündeminde iki önemli madde var. Birincisi ulaşım sorunları ve trafik, ikincisi ise kentsel dönüşüm.

Siyasi parti temsilcileri ve belediye başkan adaylarını, seçim öncesinde karşılarında gören vatandaşlar, “ne olacak bu trafiğin hali?” diye soruyorlar. Sonra da “kentsel dönüşüm için ne yapacaksınız?” diye soruyorlar.

Bu soruların en fazla karşılaşıldığı ilçe Osmangazi, Yıldırım ve Nilüfer ilçesi. Osmangazi ilçesinde vatandaşlar kent merkezi olarak bilinen bölgelerdeki kentsel dönüşüm çalışmalarının aradan geçen 10 yıla rağmen neden başlamadığını merak ediyorlar. Tabi, belediye başkan adayları bu konularla ilgili bildiklerini, proje geliştirdikleri konularla ilgili bilgi veriyorlar. Fakat halkımız, aldığı cevaplardan memnun değil.

Çünkü Osmangazi’nin ve Bursa’nın kalbi durumundaki Çarşamba pazarı ile Altıparmak arasındaki dar sokak ve caddeler ile ulaşıma etki eden araç parklanma yerlerinin olmayışından şikayetler var. Bu bölgede yapılacak olan bir kentsel dönüşümün, Bursa’nın merkezindeki ulaşım, yol, yeşil alan, okul alanları ve sosyal donatı alanları gibi pek çok konudaki sorunlarının, kamu kasasından para çıkmadan, iyi bir planlama ve iyi bir yatırımla çözümleneceğine inanıyorlar.

Yine, Osmangazi’nin Demiryolu altı diye tabin edilen bölgelerdeki vatandaşlarımız, Koğukçınar, Bahar Mahallesi, Zafer Mahallesi, Kemerçeşme, Yeşilova, Altınova, Küçükbalıklı gibi semtlerdeki halkımızda “bizim buralara kentsel dönüşüm gelecek mi?” diye sorular soruyorlar.

Bursa gündemini en fazla meşgul eden kentsel dönüşüm uygulamaları ise Nilüfer ilçesinde. Bazıları başladı. Bazıları, binalar yıkıldı, başlanmadı. Bazılarının müteahhitleri yaptıkları sözleşmeleri beğenmedikleri için vazgeçme yollarını arıyorlar. Devletin kira yardım süreleri bugün yarın bitecek. Senelerce evleri yıkılıp, inşaatların başlamasını sabırla bekleyen vatandaşlarımız artık son haddeye geldiler. Kira yardımı alamayan, evleri yıkılmış, mağdur vatandaşlarımız var binlerce. Kira yardımı alan fakat inşaatları yetişmeyecek olan ya da yarım kalan binlerce vatandaşlarımız var. Hepsinin derdi ayrı.

Seçim öncesinde, “Nilüfer’de CHP’yi kentsel dönüşüm yıkacak” diye konuşmalar başladı. Çünkü belediye başkanının yanına alıp getirdiği müteahhitle anlaşma yapmalarına rağmen, evleri yıkılmasına rağmen geçen süre içinde boş laflarla oyalandıklarına inanan vatandaşların sayısı artmaya başladı. Özellikle, kentsel dönüşümle ilgili projelerin rantiye haline getirilmesiyle ilgili Nilüfer Belediye Başkanı ve CHP’nin Büyükşehir adayı Mustafa Bozbey’in söyledikleri ile suçlamalar yönelttiği Büyükşehir Belediye Başkanı ve Cumhur İttifakı adayı Alinur Aktaş’ın verdiği cevaplar, Nilüfer Cumhur ittifakı adayı Necati Şahin’in, Nilüfer Belediyesini ziyareti sırasında, “bu kentsel dönüşümdeki yüksek katlı yapılaşma sizin eserinizdir. Projeleri inceleyip, yapı ruhsatlarını siz verdiniz. İsteseydiniz, bu inşaatlara izin vermezdiniz” diye konuşması, kamuoyunda eskiden konuşulan, “kentsel dönüşümde büyükşehir suçlu” şeklindeki ifadelerin, “kentsel dönüşümün müsebbibi Nilüfer Belediyesi imiş!” diye şekil değiştirdi. 

Seçim çalışmalarında dikkat çeken bir başka açıklama ise Vatan Partisi Nilüfer Belediye Başkan adayı Mustafa Enver Yılmaz’dan geldi.

İnşaat mühendisi Mustafa Enver Yılmaz, 'Nilüfer'de fay hattı üzerine imar verenler 300 bin kişinin evsiz kalmasına neden olacak' sözleriyle yeni bir tartışma başlattı.

 Seçim çalışmaları kapsamında Yılmaz, Nilüfer'de fay hattı üzerinde bulunan 7 bin 500 binanın tahliye edilerek yıkılması gerektiğini bu durumda ise yaklaşık 300 bin kişinin evsiz kalacağını savundu.

 Nilüfer ilçesinde devam eden kentsel dönüşüm çalışmalarını değerlendiren Yılmaz, '400 kişinin yaşadığı site yıkılıp tekrar yapılarak 4 bin kişinin yaşayacağı bir hale çevriliyor. Fakat altyapı 400 kişinin yaşayacağı kapasitede. Bunu düşünen yok. Yarın bu inşaatlar bittiğinde Nilüfer yaşanmaz hale gelebilir. Çünkü kanalizasyondan yollara hatta parklara kadar bu kalabalığı kaldırmayacaktır' diye konuştu. Yılmaz, kentsel dönüşümdeki yüksek katlı yapılaşmanın ise imar oyunlarıyla rantsal dönüşüm haline getirildiğine dikkat çekti.

İlçede başkan seçilmesi halinde gerçekleştireceği projelere değinen Yılmaz, mobil matematik tırlarıyla çocuklara ve gençlere matematiği sevdireceklerini söyledi. Nilüfer'i matematik kenti yapmayı planladığını kaydeden Yılmaz, tüm ilçeye bedava internet hizmeti vereceklerini de sözlerine ekledi.

Türkiye'de engelli oranının yüzde 12 olduğuna dikkat çeken Yılmaz, Nilüfer ilçesinde bu oranı düşürmek için çaba sarf edeceklerini belirtti.

Yılmaz, 'Üniversite, polis, tabip odası gibi birçok kuruluşla işbirliği yaparak engelliliğe neden olan akraba evliliklerine, trafik kazaları gibi olaylara mani olacağız. Böylelikle engelli oranının düşürülmesine katkıda bulunacağız' dedi.

Seçimlere az bir zaman kalmasına rağmen, siyasi söylemler hızlandı.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.