Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Nikola Tesla

Yazının Giriş Tarihi: 26.07.2015 09:33
Yazının Güncellenme Tarihi: 26.07.2015 09:33
 Nikola Tesla… İsmi pek bilinmez Sırp asıllı Amerikalı mucit, fizikçi ve elektrofizik uzmanıdır. 1856'da Hırvatistan'daki Smijlan'da doğdu. Mükemmel bir hafızası vardı ve 6 dil biliyordu. Gratz'taki Politeknik Enstitüsünde matematik, fizik ve mekanik çalışarak 4 yıl geçirdi.

Nikola Tesla'nın hayat hikayesini bir tesadüf eseri okuyunca şaşırdım ve yazıyı okudukça şaşkınlığım dahada arttı ve ilgimi çekmeye başladı belkide Nikola Tesla insanlık tarihinin en zeki insanlarından biriydi.

Dünyadaki bilim ve teknoloji yapısını tam anlamıyla  kökünden  değiştirebilecek birçok  kullanılan ve kullanılmayan  deneye/buluşa imza atmasına rağmen ders kitaplarında adı nadiren geçer.Bu sebeple bende adını hiç duyduğumu hatırlamıyorum

 

Özellikle elektriğin kablosuz taşınabilmesi gibi bir buluşu ve bunu kanıtlaması O’nun ne kadar benzersiz bir mucit olduğunu açıklar.

Radyoyu Marconi icat etti sanılır, X ışınlarını Röntgen'in keşfettiği, vakum tüp amplifikatörünü de Forest'in. Ayrıca Floresan lambayı, neon ışıklarını, hızölçeri, otomobillerdeki ateşleme sistemini, radarın temellerini, elektron mikroskobunu ve mikrodalga fırını da Nikola Tesla'nın icat ettiğini bilen sayısı sınırlıdır.

AC Akım Jenaratörleri ve Motorları,MRI,Lazer teknolojisi, robot teknolojisi, deprem makinesi de Nikola Tesla'nın teorileri kaynak edinilerek yaratılmış projelerdir.

 

Nikola Tesla, 1884'te Amerika Birleşik devletlerine ilk defa geldiğinde, Thomas Edison için çalışır. Edison henüz Ampulün patentini almıştır ve elektriğin dağıtımı için bir sisteme ihtiyaç duymaktadır. elektriğin aktarılması konusunda bir sistem geliştirmeye çalışıyordu ve Tesla’dan bu konuda yardım istemiş, eğer sistemdeki sorunu çözebilirse büyük miktarda para vereceğini söylemiştir. Tesla sistemdeki sorunları çözerek Edison’u belki de milyon dolarlık bir masraftan kurtarmış ancak vaat edilen parayı hiçbir zaman alamamıştır.

Edison ölüm döşeğindeyken Tesla' yı af dilemek için yanına çağırtmış fakat Tesla vaktimi boş laflar dinleyerek geçireceğime, insanlık adına gerekli icatları bularak geçiririm diyerek Edison’un son arzusunu yerine getirmemiş ve yanına gitmemiştir.

 

Nikola Tesla, ilk defa elektriğin bir kaynaktan çevreye yayılarak kablosuz ve çok yüksek miktarlarda iletilebileceğini söylemiştir. Daha sonra yaptığı deneylerle de bunu göstermiştir.

Tesla'nın rüyası, dünyaya bedava enerji sağlamak idi. Yani bu gün Elektrik faturası ödemiyor olabilirdik 1900 yılında, yatırımcı J.P. Morgan'ın sağladığı 150 bin dolarla Tesla Telsiz Yayın Sistemi/Wardenclyffe adındaki kulenin yapımına Long Island, New York'ta başladı.Bu yayın kulesi, dünyanın telefon ve telgraf servislerini bağlayacaktı. Aynı zamanda resimleri, borsa verilerini, ve hava durumu bilgisini dünya çapında aktaracaktı. Maalesef, Morgan bunun dünyaya bedava enerji anlamına geldiğini fark edince finansmanı kesti.

 

Dünya, henüz duyulmamış olan sesin ve resmin iletiminden sonra onun bir kaçık olduğunu düşündü.

Eğer destek o gün kesilmeseydi, günümüzde insanlar elektriği ücretsiz bir şekilde kablosuz olarak kullanabilecekti.

Tesla'nın en önemli projesi Kablosuz Enerji İletimi idi. 20 adet ampulü kablo olmadan 25 mil uzaktan yaktığı kayıtlara geçmiştir.

Endüstrinin Floresan lambayı "icat etmesi"nden 40 yıl kadar önce kendi laboratuvarında Floresan lamba kullanıyordu.

 

Ford ilk motorlu aracı ile gösteriş yaparken yanına giden Tesla bu kadar büyük bir motora gerek olmadığını anlatmış fakat Ford kendini fazla üstün gördüğü için Tesla'yı dinlememiş; bunun üzerine Tesla, ateşleme sistemini icat etmiş ve Ford 'a bunu göstermek zorunda kalmıştır. Fakat her zaman olduğu gibi şanssızlığı burada da kendini göstermiş ve Ford, ateşleme sistemini kullanmak için patentini kendine almıştır.

Nikola Tesla uzaydaki hayatın varlığı ile de yakından ilgilenmiş. Dünya da ilk defa 1899 yılının Mart ayında kendi laboratuvarından uzaya ses dalgaları göndermiştir.Uzaydan kozmik ses dalgalarının kaydını yapmıştır

Tesla, Mars'tan ve Venüs'ten radyo sinyalleri aldığını belirtmişti. Bugün onun aslında sinyalleri uzaklardaki yıldızlardan aldığını biliyoruz, fakat o zamanlar evren hakkında çok az şey biliniyordu. Basın ise onun "rezil" iddialarıyla eğlendi.

 

Tesla, dünyanın ilk hidroelektrik santralini Niagara şelalerinde gerçekleştirmiştir. Başarıları karşısında elde ettiği ödül neydi dersiniz? Edison Madalyası!.. Edison tarafından sürekli eleştirilen ve kazıklanan birine bundan daha kötü bir ödül olamazdı.

Elektrik üzerine yaptığı sayısız deneyler ve buluşlar vardır. 7 Ocak 1943 yılında kendisine ait patent aldığı 700 buluşla en çok patent sahibi kişi olarak dünya tarihine geçmiştir.

Modern dünyayı icat eden insan, milyarder olabilecekken meteliksiz bir şekilde 86 yaşında 7 Ocak 1943'te New Yorker otelinde ölü bulundu.Kazık yediği kişilere bakınca utanıyoruz biri Edison diğeri Ford! Öğrendiklerimiz…

Uçuk teorilerinin çoğu bugünün ünlü bilim adamları tarafından ispatlanıyor. Dünyadaki bilim ve teknoloji yapısını tam anlamıyla kökünden değiştirebilecek birçok kullanılan ve kullanılmayan deneye/buluşa imza atmasına rağmen ders kitaplarında adı nadiren geçer.

Tesla'nın bütün dokümanlarına ABD hükumeti tarafından el konuldu. Tesla'dan geride kalanlar üzerinde çalışmalara devam edildiği ve geliştirilen teknolojiler olduğu söylentileri bulunmaktadır.Bilim adamları bugün onun notlarını satır satır taramaya devam ediyor. Uçuk teorileri günümüz bilim adamları tarafından ispatlanıyor.1904 yılında ABD senato kararı ile Tesla adının tüm ders kitaplarından kaldırılmasına karar verildi. Bu yasak ülkemizde de uygulanmış olup Tesla dendiğinde akla sadece 10 000 Gaus’luk manyetik alan birimi 1 Tesla gelir.Ayrıca Philadelphia deneyi de medyadan gizli tutulmuş ve bilim dünyasından saklanmıştır.

Ayrıca Nobel ödülünü reddetmiş tek bilim(fizik) adamıdır.Ömrünü bilim ve insanlığa adamış olan Nikola Tesla'yı saygı ile anıyoruz.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.