Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Naylon poşet konusu

Yazının Giriş Tarihi: 18.09.2017 00:04
Yazının Güncellenme Tarihi: 18.09.2017 00:04

Türkiye Esnaf ve Sanatkarları Konfederasyonu (TESK) Genel Başkanı Bendevi Palandöken Çevre kirliliğine karşı naylon poşet kullanımı konusunda tedbir almalıdır” demiş.

TESK Başkanı Palandöken’in açıklaması şöyle: Naylon poşet hem sağlığımızı hem de ekosistemi olumsuz yönde tehdit ediyor. Ülkemizde ortalama veriler ile bir aylık naylon poşet tüketimi 250 bin ton civarında. Hem vatandaş kendi sağlığı için hem de ilgili bakanlıklar çevre kirliliğine karşı naylon poşet kullanımı konusunda tedbir almalıdır. Ülke çapında ciddi bir geri dönüşüm bilinci ve sistemi oluşturmak gerekiyor. Vatandaşımız pazar ve market alışverişlerinde artık file, sağlam kese kağıtları veya bez çantalar kullanmaya başlamalı. Her birey kendi sorumluluk bilinci ile hareket ederse doğayı korumak adına bu kadar harcama yapmak zorunda kalmayız.

Çok doğru bir tespit ve popülist bir açıklama…

Neden derseniz?

Birincisi, zaten şu anda marketler ve büyük mağazalar için üretilen naylon poşetlerin tamamına yakın kısmı doğada çözünür türden.

Naylon poşetlerde, “Doğada yüzde 100 çözünür. Bu poşet doğaya bırakıldığı zaman 12-24 ay içinde mikroorganizmaların, nemin, güneş ışığının ve oksijenin bulunduğu ortamlarda parçalanır, biyolojik olarak çözülür” ibaresi yer alıyor.

İkincisi, marketlerin müşterileri için harcadığı en önemli giderlerinin başında naylon poşet geliyor.

Haliyle naylon poşet kullanımı azaldıkça marketlerin harcama kalemleri de düşecek.

Üçüncüsü, TESK Başkanı Palandöken’in söylediği gibi 1 Ocak 2019 tarihi itibariyle marketler naylon poşeti 25 kuruş ve 50 kuruş gibi küçük bir bedelle satacak.

Yani marketler naylon poşet maliyetini tüketiciye yansıtacak.

Ama TESK Başkanının söylemediği bir şey var ki o da naylon poşeti sadece 200 metrekareden büyük marketler para ile satabilecek. Küçük marketler, bakkal, manav türü işyerleri naylon poşet kullanmaya devam edecek…

Burada büyük marketlerin sözcüsü ve savunucusu olmak yerine belki de tüketicinin bilinçlendirilmesi için öyle açıklamanın içindeki “alışverişlerde file, kese kağıdı ve bez çantalar kullanılmalı” demenin çok ötesinde bir sosyal sorumluluk üstlenilse daha iyi olur.

Diğer yandan 1.1.2019 tarihinde yürürlüğe girecek olan Çevre Bakanlığı’nın Plastik Atık Yönetmeliği ile ilgili Sektör temsilcileri, “Çevrenin korunması amacıyla alınan bu kararın yürürlüğe girmesi tüketiciyi ciddi anlamda olumsuz etkileyecektir. Çünkü 200 metrekarenin üzerindeki marketlerde poşetin parayla satılacak olması marketlerin işini de olumsuz yönde etkileyecektir” diyorlar.

Sanırım bu konuda daha çok yazacaklarımız olacak.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.