Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Nasıl bir başkan?

Yazının Giriş Tarihi: 06.12.2018 00:04
Yazının Güncellenme Tarihi: 06.12.2018 00:04

Mahalli seçimlerle ilgili seçim süreci bu dönem erken başladı. Bunun nedeni CHP aday adaylığı başvurularını çok erken bir tarihte topladı. AK Parti de erken davranıp il belediye başkan adaylarını açıkladı. MHP ile AK Parti arasındaki ittifak beklenirken CHP ile İYİ Parti arasındaki ittifakta ise arabulucu değiştirildi.

Önce, ana muhalefet CHP ile başlayalım yorumlara.

CHP, bu seçimleri yine AK Parti iktidarından kurtulma adına bir kazanç ve fırsata dönüştürme niyetinde. Zaten muhalefetinde amacı bu. Bu sefer işi sıkı tutuyor diyebiliriz. İşler sıkı tutulurken de İYİ Parti ile arasında yapılması muhtemel ittifakla ilgili görüşmelerde sıkıntı çıktı. CHP bu kez, Genel Başkan Yardımcısı Bülent Tezcan’ı görüşme trafiğinden çekip yerine Oğuz Kağan Sılacı’yı görevlendirdi. İYİ Parti adına ise görüşmeleri Koray Aydın yürütüyor.

Ankara kulislerinde, hemen bu gelişmenin ardından İYİ Parti ile CHP arasındaki ittifakta bir takım anlaşmazlıklar olduğu yolunda haberler gelmeye başladı.

Bu görüşme trafiğindeki Bursa ile ilgili temasları ve temasların nasıl bir kopma noktasına kadar geldiğine dair perde arkasında konuşulanları sizlere daha sonra yazacağım.

CHP ile İYİ Parti arasındaki görüşmelerdeki tıkanma noktası ise İYİ Parti’nin bazı illerde büyükşehir belediye başkanlığı isteminde bulunması olarak konuşuluyor.

Gelelim Bursa’ya. AK Parti Büyükşehir Belediyesi başkan adayı olarak mevcut Başkan Alinur Aktaş’ı açıkladı. Aktaş, seçimlere 5 ay kala adaylığının açıklanmasıyla rahat bir nefes alırken, bazı partililer arasında  “biz Aktaş’a oy vermeyiz” diye tepkiler başladı. Bu arada, Aktaş’ın adaylığının Bursa için yerinde bir karar olduğunu savunan ve parti teşkilatları arasındaki temayül yoklamasında da Aktaş’ın diğer aday adaylarına göre açık ara birinci çıkmasının önemli olduğunu hatırlatmakta fayda var.

Peki, Aktaş’ın adaylığına karşı çıkan bazı AK Parti’li görünümlü AKP’liler ne demek istiyorlar?

İşte asıl mesele burada.

Çünkü beklentileri bir başka ismin aday gösterilmesi idi. Nitekim Perşembe günü sosyal medyada bu durumu açıkça belli ettiler. Kendi istedikleri kişinin Büyükşehir adaylığını ilan ettiler. Tabi, bu durum çok kısa sürdü. Bir kaç saat içinde Ankara böyle ir açıklama yapılmadığını beyan edince sabun köpüğü gibi söndüler. Sevinçleri kursaklarında kaldı.

Bu kez, Alinur Aktaş’ın İnegöl’den Bursa’ya geldiği gün yapılan eleştirilerin dozu biraz daha artırılıp yeniden ısıtılarak servis edilmeye başlandı. Ankara ve AK Parti Bursa teşkilatları, yapılan bu eleştirileri ve karşı çıkışları görmezden gelen bir tavırla, “yola devam” mesajı verdi. Veriyor. Her seçim öncesinde veya her aday belirleme sürecinde böylesi sıkıntılı günlerin yaşanmasına bizler alıştık artık. Çünkü yapılan bu tepki veya “biz başka partiye veya başka adaya oy vereceğiz” ifadeleri, seçim sonrasında insanları mahcup edebiliyor.

AK Parti’de şimdi, ilçe belediye başkan adaylarıyla ilgili belirleme ve anket çalışmaları yapılıyor. Öyle sanıyorum ki 10 Aralık tarihine kadar bu çalışmalar tamamlanacak, adaylarla ilgili açıklamalarda belki 11 Aralık Salı günü TBMM’deki parti gurup toplantısında yapılabilir.

Bursa’da yerel siyasetin bir başka gündemi de Nilüfer ilçesi. CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, sürekli olarak “Mustafa Bozbey marka isim, bu kişiyle Büyükşehir’i kazanırız” söylemlerine uydu ve Bozbey’in Büyükşehir adayı olduğunu söyledi. Her ne kadar mevcut Nilüfer Belediye Başkanlığı görevinden ayrılmak istemeyen ve tekrar Nilüfer’e aday olabilme adına her türlü yolu deneyen Bozbey’e “ya Büyükşehir ya da hiç!” denildiği iddiaları ortalıkta dolaşıyor. Bozbey ise, en son Büyükşehir adaylığına evet dediği yansıdı kamuoyuna. Şimdi 7 Aralıkta isminin açıklanması bekliyoruz.

Tabi, Bozbey sonrasında Nilüfer’de CHP adayı çok önemli. Bu aday kim olacak? Ortalıkta isimleri dolaşan kişiler var. Genel Merkez yine de sivil toplum örgütlerinin görüşlerini alıyor. Esnafın görüşlerini alıyor. CHP belki Nilüfer’de partili olmayan bir isimle seçime katılabilir…

Nilüfer’de bu kez seçimi kazanma peşinde koşan AK Parti’de de aday belirleme sürecinde son noktaya gelinmek üzere. Teşkilatlarda daha önceleri görev yapmış çok sayıda isim aday adayı oldu. Fakat ön plana Necati Şahin ile Sedat Yalçın’ın isimleri çıkmış. Malum, Necati Şahin geçen dönem CHP’nin Büyükşehir adayı olmuştu. Bu dönem ise Mudanya ilçesinden Belediye Başkanlığı aday adaylığı başvurusunu yaptı.

Şahin’i Mudanya’dan çok Nilüfer halkı belediye başkanı olarak görmek istediğini belirtmiş anketlerde. İsmi sağ ve sol tandanslı seçmenlere sıcak geliyor. Bakalım, sonuç ne olacak?

Mudanya’da ise CHP mevcut başkan Hayri Türkyılmaz ile seçime katılma noktasında kararlarını vermek üzereler.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.