Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Nasıl başardılar?

Yazının Giriş Tarihi: 23.07.2016 00:12
Yazının Güncellenme Tarihi: 23.07.2016 00:12
İnsanlık tarihine yön verenlere elde ettikleri başarılar, hiçbir zaman altın tepside sunulmamıştır. Başarıya giden yollar çoğu kez zorlu ve tehlikeli süreçlerden geçilerek aralanmıştır. Hepimiz insanız ve yapımız gereği hedefe ulaşmak için fazla uğraşmayı ve beklemeyi pek sevmeyiz.

Öncelikle başarıya ulaşmış kişilerin tüm insanlara önerdikleri ön koşullar vardır. Örneğin; bugünün işini yarına bırakmayın, hedef belirleyin, hayat yolunun inişli çıkışlı olduğu gerçeğini kabul edin, insanları yargılamayın ve en önemlisi başaracağınıza inanın. Bu ve benzeri önerileri çoğaltabiliriz. Bu öğütler başarıyı yakalamış kişiler tarafından çok eski çağlardan beri insanlara aktarılmıştır.

Bu yazımda başarıyı yakalamış bazı insanların mücadelelerinden örneklere değinmek istiyorum.
Dünyaca ünlü hekim İbn-i Sina Hemedan emirini tedavi etti, hükümdar da onu vezir yaptı. Fakat askerî icraatını tenkit ettiği için hapsedildi, evi yağmalandı ve öldürülmek istendi. O da bir fırsatta kaçıp eczacı bir dostunun evinde saklandı. Gizlice kaçmak isterken yakalanıp tekrar hapse alındı. Sonra tebdil-i kıyafetle İsfahan’a kaçtı. Orada Büveyhî emiri Adüddevle’nin yanında çok itibar gördü ve sarayda yapılan bilginler toplantısının yöneticiliğine getirildi. Bunca sıkıntılara rağmen birçok bilim dalında muhteşem eserler verdi.

Fakat işin ilginç yanı şu ki; İbn-i Sina tıp öğrenimine başladıktan sonra bu işi başaramayacağını düşünmüş ve memleketine geri dönmeye karar vermişti. Dönüş yolunda kervan mola vermiş ve insanlar bir kuyudan su çekmeye başlamıştı. Su kovasına takılı olan ipin kuyu taşını oyduğunu görünce bundan bir ders çıkarmış ve bu kadar yumuşak bir ip eğer taşı oyabiliyorsa ben tıp eğitimimi neden bitirmeyeyim dedikten sonra tekrar okuluna dönmüş ve dünya tarihinin en büyük hekimlerinden biri olmuştur.

Korku dünyasının en büyük yazarlarından olan Stephen King, önceleri yalnızca kısa hikayeler yazan bir İngilizce Öğretmeni imiş. İlk romanı Carrie için 2 bin 500 dolarlık (5 bin 170 TL) avansı kabul eden King, 30 kere reddedildikten sonra kitabı yazmaktan vazgeçmiş!! Eşinin de desteğiyle kitabı yazmayı bitiren King, yüzlerce kitabın arasından sıyrılarak çok okunan bir yazar haline gelmiş. Carrie, bugün iki kere filme uyarlanmış ve Stephen King’in en başarılı yapıtları arasında sayılan, 350 milyon kopyası olan bir roman.

Jerry Seinfield bir komedi kulübünde sahneye ilk kez çıktı, dona kaldı ve yuhalandı. Sonraki akşam geri gitti bütün setini bitirdi ve seyirciyi kahkahaya boğdu. Sonrasında ise 200 milyon dolarlık anlaşmalarla kendi TV şovu Seinfield’ı yapmaya başladı.
Henry Ford, Ford Motor Şirketi'ni kurmadan önce tam beş kez iflas etti. Soichiro Honda Honda'nın kurucusu Solchiro Honda, Toyota Motor'a başvurduğunda işe alınmamıştı.

Bu örnekleri çoğaltmak mümkün. Biz, gelecek nesile başarılı olma ve mücadele etme konusunda sağlıklı eğitimler vermeliyiz. Onlara başarılara ulaşmaları konusunda destek olmalı ve hayatın gerçeklerini anlatmalıyız. Ancak iyi eğitimli ve başarı odaklı bir nesil ile ülkece daha büyük hedeflere koşabiliriz.
Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.