Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Muzaffer İzgü

Yazının Giriş Tarihi: 28.08.2017 00:06
Yazının Güncellenme Tarihi: 28.08.2017 00:06

Çocukluk yıllarımızdan başlayarak günümüze kadar dünyamızda yer etmiş değerlerimiz ve sempati duyduğumuz insanlar vardır. Yüz yüze karşılaşmamış olsak da çok aşinayız gibi gelir ve adeta bir dost ve akraba gibi görebiliriz bu kişileri.

İlerleyen yaşımız ile birlikte bu değerlerimiz yaş olarak bizden büyük oldukları için artık birer birer bu güzel insanlar dünyadan göç ediyor. Ve ebediyete intikal eden her değerimiz ömrümüze ayrı bir hüzün katmakta.

Bir önceki yazımızda TRT’nin unutulmaz haber spikeri Mesut Mertcan'ı yazmıştık, bir gün sonra ise çocuktan tanıdığımız ve kitaplarını okuyup hem gülümseyip hem ders aldığımız güzel bir insanı kaybettik. Muzaffer İzgü'nün ölüm haberi bizi hüzne gark etti. Muzaffer İzgü'yü tanımam çocukluk yıllarımda başlar elime geçen Ökkeş balık avında kitabını bir solukta okumamla hemen diğer bölümlerini aramaya başlamıştım. Kitabın anlatım şekli ve kahramanı Ökkeş'i bir hayli sevmiştim. Adeta çağımızın Keloğlanını okuyor ve yaşıyorduk. Ardı ardına on bölüm olan Ökkeş serisinin tamamını kısa bir sürede alıp okumuştum. Ökkeş balık avında ile başlayan tutkumuz Lunaparkta, Kurt Avında, Kapıcı, İşportacı, Bahçıvan, Otoparkta, Maçta, Denizde Ve Dolmuşçu maceralarını su gibi yutmuştum en çok denizde macerası beni etkilemişti.

29 Ekim 1933 Adana doğumlu olan Muzaffer İzgü (İzmir) Diyarbakır İlköğretmen Okulu'nu bitirdikten sonra, uzun yıllar Türkçe öğretmenliği yaptı. Bu görevden kendi isteğiyle emekliye ayrıldı (1979). İlk gülmece öykülerini Akbaba dergisinde yayımladı. Daha sonra, çeşitli gazetelerde öyküleri çıktı. Roman, çocuk kitapları ve oyunlar da yazan İzgü, gülmece öyküleriyle tanındı. Öykülerinin çoğu, radyoda ve tiyatrolarda oyunlaştırıldı. 26 Ağustos 2017 tarihinde 84 yaşında vefat etti.

“Bizim mutluluğumuz çok basitti. Tencerede yemeğimiz olsun, çıkında ekmeğimiz, lambada gazımız, ocakta çaydanlığımız, yeter de artardı bile”

“Baloncuyu da, çok balonu olduğu için dünyanın en mutlu insanı sanırdım”

Türk Edebiyatının usta yazarı Muzaffer İzgü ‘nün Zıkkımı Kökü kitabı isimsiz bir ihbar üzerine yasaklandı.

Bir velinin konuyla ilgili şikâyetini değerlendiren Osmangazi İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü Kaymakamlık emri ile komisyon oluşturularak kitabı yasaklamıştı. Muzaffer İzgü konuyla ilgili basına şu açıklamayı yaptı: 

"Baskılı dönemlerde böyle yavaş yavaş, ucundan, kıyısında kitap falan yasaklamaya başlarlar ki büyük yasakları da arkasından hemen getirelim diye. Kenan Evren zamanında da bir çocuk kitabım Ekmek Parası ki şimdi herhalde 20-22. baskıda o kitap. Ve eğer bunu öykü yapıp dünya yarışmalarınıza katılsanız 1.’lik verirler size. Niye? Çünkü ısmarlayan Kültür Bakanlığı, ısmarlayan devlet. Yasaklayan gene devlet.

Yasaklamaların bence asıl nedeni; çocuklarımızın düş kurmalarını istemiyorlar. Okuyan çocuk bir şeyleri düşünmeye başlar. Düşününce, soru sorar. Soru soran çocuk ve genç değişmiştir. O artık sürünün koyunu değil, bireydir. İşte çocuklarımızın birey olmalarını istemiyorlar. Kendilerini dinlemeyen, sorular soran, araştıran, birey olan bir toplumu istemiyorlar. Baş eğecek, her şeye evet diyecek, büyüklerim bilir diyecek, o ne derse o olur diyecek, hayır! Ben gençlerin, çocukların asla böyle olmasını istemiyorum.

Ben bütün yapıtlarımda hele çocuk yapıtlarımda; paylaşmayı, Atatürk ilkelerine sahip olmayı, güçsüzden yana olmayı, emeğe saygı duymayı, emek üretmeyi, doğayı sevmeyi, doğayı korumayı bunları verdim ben çocuklara.”

Değerli yazarımıza Allahtan rahmet diliyorum tüm çocukların ve ülkemizin başı sağ olsun...

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.