Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Müsiad Fuarı’nın ardından…

Yazının Giriş Tarihi: 01.12.2014 10:05
Yazının Güncellenme Tarihi: 01.12.2014 10:05

 

Geçen haftanın yarısı İstanbul'da geçti. Müsiad Bursa Şubesi Başkanı Hasan Çepni'nin misafiri olarak bir grup gazeteci ve köşe yazarı arkadaş ile birlikte 123 ülkeden 7 bin işadamı ile 200 bini aşkın ziyaretçinin iştirak ettiği 15. Uluslararası Müsiad Fuarı ile İş Forumu toplantılarına katıldım.

Ülkemizin dört bir tarafından yüzlerce firmanın iştirak ettiği Fuarda Bursa firmaları gıdadan makinaya, savunma sanayinden mobilyaya kadar değişik sektörlerdeki başarılarını sergilediler.

Bursa Valisi Münir Karaloğlu’nun da ziyaret ettiği Fuarda, Şener Helva, Capri Soğutma, Özhüner Gıda, Yasin Et, Kırkağaç Gıda, ASY Tekstil, Tuna Boya, Fan İklimlendirme, Burdöksan Döküm, Mutlusan Model, Bekil Mühendislik, Güleryüz Karoseri, Goldsit Mobilya, Furkan Ofset ve Adak Tekstil firmaları, ürünlerini ve hizmetlerini sergiledi.

Ayrıca Bursa Eskişehir Bilecik Kalkınma Ajansı (BEBKA) da görev sahasına giren üç ilin Yatırım Destek Ofisleri aracılığıyla Bursa, Eskişehir ve Bilecik’in yatırım olanaklarını tanıttı. Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz’ın ziyaret ederek incelemelerde bulunduğu BEBKA standı adeta ziyaretçilerin ilgi odağı oldu.

Tabii ki bu yıl gerçekleştirilen 15. Uluslararası Müsiad Fuarı’nın bir başka özelliği de ilk kez

teknolojik ürünler bölümünün sergilendiği high-tech holünün açılmış olmasıydı.

Fuarın bu bölümünde de yine Bursa’da Durmazlar Makine ve Yepsan Savunma ürünlerini sergiledi ve Durmazlar Makine’nın İpekböceği ile Yepsan’ın savunma sanayine yönelik çalışmaları büyük ilgi gördü.

Müsiad Genel Başkanı Nail Olpak Bursalı basın mensupları olarak bizlere yaptığı değerlendirmede gerek fuara katılan Bursa firmalarından gerekse Bursa’nın genel yapısından, ülkemiz ekonomisine katkısından büyük övgüyle bahsetti. Fuar için ülkemize gelen yabancı işadamlarından bir grup da Bursa’daki temasları sonrasında aynı izlenimi bizlerle paylaştılar.

Bursa adına kıvandığımızı, nüfusu bakımından Türkiye’nin dördüncü büyük kenti olan Bursa’nın sanayileşmedeki başarısının, ihracattaki Türkiye ikinciliğinin, 13’ü OSB ve 8’i de ıslah OSB olmak üzere toplamda 23’e ulaşan sayısıyla ülkemizdeki en çok sanayi bölgesine sahip il ünvanının tesadüfü olmadığını bir kez daha gördük.

Peki bunlar hemen dünden bugüne bir anda ve kendiliğinden mi oldu?

Elbette hayır.

Burada, uzun yıllardır devam eden “Bursa bu kadar sanayileşmeli miydi?” tartışmasının dışında şunu belirtmek istiyorum ki, bugün Bursa’nın otomotiv ana ve yan sanayi ile tekstil sanayi başta olmak üzere pek çok alanda üretim lideri olmasında pek çok kişinin emeği olduğunu biliyorum. Ama onlardan birisi var ki adeta temele ilk harcı koyan o isim 33 yıl Bursa Ticaret ve Sanayi Odası Genel Sekreterliğini yapmış olan Ergun Kağıtçıbaşı…

Kendisi ile çalışma imkanı yakaladığım değerli büyüğüm Ergun Kağıtçıbaşı, çok istememe rağmen İstanbul programım nedeniyle katılamadığım ve Uludağ Üniversitesi’nde düzenlenen toplantıda “Bursa’nın Ekonomi Tarihi” isimli çalışmasının ikinci cildini yayınladı ve tanıttı. Küçük de olsa benim de katkı koyduğum çalışmanın ilk cildinde Osmanlı’nın kuruluşundan itibaren 1900’e kadar geçen dönem anlatılmıştı. Ergun Bey bu kez 1900’den 1960’a kadar geçen dönemdeki Bursa’nın ekonomi tarihini kaleme almış.

Ergun Bey ile görüştüğümde 1960’dan 2000’e kadar olan dönemin de üçüncü ciltte yer alacağını ve önümüzdeki baharda yayınlanacağını söyledi.

Bu vesile ile çalışmayı üniversite olarak da sahiplenen Rektör Prof. Dr. Kamil Dilek Hocamızı da kutlarım. Çalışmanın üçüncü cildini merakla bekliyoruz.

Diyeceğim o ki, bugünlerde biçilenler geçmişte ekilenlerin mahsulü ve başarılı sonuçlar ortada. İşte Müsiad Fuarı’nda gördük. Acaba bugünlerde ekilenlerden gelecekte ne çıkacak? Umarım iyisi olur…

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.