Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

‘Muradiye Meydivenleri’nin Zombileri

Yazının Giriş Tarihi: 15.09.2020 00:04
Yazının Güncellenme Tarihi: 15.09.2020 00:04

Hayır; yazının başlığında ki ikinci sözcükte bir harf ya da sözcük hatası yok.

Bilerek öyle yazdım.

Pek çoğumuz Gazi Timurtaş Paşa Parkından Hisara çıkan ve Bâlibey Hanı’nın dahemen yanında konuşlandırılmış Kırk Merdivenler’le karıştırarak  onların adına da Kırk Merdivenler deriz ama, Eski Stadyum’dan Muradiye’ye çıkan ya da tersi Muradiye’den Eski Stadyum’a inen 146 basamaklı merdivenleri de iyi biliriz.

Bursa’nın yamaçlarına tırmanan dik eğilimli her iki merdivenin de basamak sayıları çok daha fazla olmalarına karşın neden adlarına Kırk Merdivenler denildiği konusunda çeşitli rivayetler olsa da ‘‘ işte bu yüzden’’ denilecek somut bir tanım yoktur.

Her ikisinin de yaşları yüz yıldan fazladır;en azından gönülden Bursalıların’nın ve tabi ki  Bursa’nın kente dair değişmez simgelerindendir.

Burada doğup büyüyenlerimizin anılarını taşır o taş basamaklar.

Özellikle Muradiye Merdivenlerine dizilip Bursa Sporun Atatürk Stadın da ki maçlarını izleyen kim bilir kaç kişi çıkacaktır aranızdan.

Atatürk Stadyumu artık yok.

Merdivenler hala var ama;

Onlar da yaz kış fark etmeden artık merdivenlikten çıkıp meydiven oldular.

O tarihi basamaklar keşlerin,sarhoşların yerlerde yuvarlandıkları,her yerine işedikleri,bağrışıp çığrışıp küfürler ettikleri, kavgaya tutuştukları,ellerinde ki şişeleri ve zıkkımlandıklarının poşetlerini kağıtlarını oraya buraya bırakıp gittikleri hatta bazen bırakmayıp çevrede ki binaların boşluklarına atarak bundan hastalıklı bir zevk aldıkları, aydınlatma direklerinde ki lambaların sen kıracaksın ben kıracağım diye iddialaşakkarpuzlarını parçaladıkları,basamaklara bakan binalarda ki daireleri gözetledikleri, gecenin bir yarısında o binaların zillerini çaldıkları,basamaklara cephesi olan dairelerin sakinlerinin konutlarının  o kısmında değil pencerelerini, perdelerini açamakodalarını müstahkem mevki haline getirdikleri,pandemi döneminde bile maske filan hak getire üçerli beşerli guruplar halinde sabahın ilk ışıklarına kadar kümelendikleri, uyarıldıklarında birbirlerinden güç alarak efelenip atarlandıkları, kamuya açık alanlarda nasıl davranılmasını asla bilemediklerikorku tüneli gibi bir hal aldı.

Zaman zaman aralarında kadınların da bulunduğunun ve onların zıkkımlanmaktan  ziyade dayak yediklerinin de altını çizmek gerek.

Bir de hadiseye ilgili birimlere defalarca edilen şikayetlerin sonuç vermediği, merdivenlerin hemen bitiminde ki caminin avlusuna açılan bir apartmanın tahta kapısının ardında ki küçücük alanda ‘bakıyoruz’ diye tıkıştırılmış köpeklerin tam tabiri ile 7/24 kesintisiz havlama ve ulumalarının bu garip ortamafon müziği oluşturdukları katılırsa ne demek istediğimin daha rahat anlaşılacağını umuyorum.

MeydivenZombilerinin yaptıkları hareketlerden rahatça anlaşılıyor ki bu güruhun içerisinde alkolün kesmedikleride sayıca hiç az değil.

Uçmakla yüzmek arasında dağılarak naralar atan, böğüre böğüre sözüm ona şarkılar söyleyen ve küfürsüz cümle kuramayanlarını başka türlü tarif etmek istemediğim için alkolün kesmedikleri derken neyi kastettiğimi size bırakıyorum.

Semt sakinleri bu durumdan illallah etmiş vaziyetteler ve sık sık Emniyeti arayarak MeydivenZombilerini şikayet ediyorlar.

Ancak hiç kimse dışarı çıkıp fiili bir müdahale de bulunmuyor. Bulunmuyor çünkü aralarında geçmişte bu fiiliyatı camlarının çerçevelerinin atılan içki şişeleri ile kırılması sonucunda çok acı şekilde tecrübe edenleri var.

Polisin anlık müdahaleleri olumlu sonuç verse de hadiseler ertesi günün gecesi yine aynı yoğunlukta seyretmeye devam ediyor.Kimi zaman da polis gittikten hemen sonra..

Dolayısı ile insanlara dayatılan bu sıkıntının münferit tedbirlerle kalıcı olarak halledilmesi pek mümkün görünmüyor.

Bu konuda çevre sakinlerinin seslerinin duyularak etkin bir çare üretilmesinin zamanı çoktan geldi de geçip gitti bile.

Muradiye Merdivenleri sanırım Osmangazi Belediyesinin sorumluluğu altında.

O zaman topta onlarda.

Bu konuda yanılıyorsam; o zaman kimlerin sorumluluk alanındaysa top onlarda.

Elbette basamaklara bütün gece boyunca güvenlik görevlisi filan koyulsun demiyorum ama pekala zombilerin ulaşıp zarar veremeyecekleri yerlere/noktalara  bir iki kamera konularak ilgili birimlerin hatlarına bağlanabilir ki bu en azından deşifre olmaktan korkanlarının üzerinde bir caydırıcılık oluşturacaktır.

Bir de

 ‘’Merdivenlerde oturmak,toplanmak ve alkol nevii maddeler kullanmak yasaktır; cezası da şudur’’

Gibisinden birkaç uyarı levhası da konulabilir ki,bu müdahale için gelen ekiplerin de ellerini de rahatlatır.

Demem o ki;

Bu iş uzun süredir üç beş şarhoşun muhabbeti olmaktan çıktı  ve gelen geçen dahil basamaklarla kimin bağlantısı varsa hepsi için ciddi bir güvenlik  tehdidi  boyutuna ulaştı.

Haydi sayın ilgili ve yetkililer;

Bursa’ya hiç yakışmayan bu garabete bir el atıp gereken önlemleri alıverin.

Biliyorum isterseniz yapabilirsiniz.

Muradiye Merdivenleri Muradiye Meydivenleriolarak anılmasın

Bursa’da simgelerine sahip çıkılmadığını düşünüp, kendini sahipsiz sanarak bize gönül koymasın…

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.