Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Muhtar maaşları kalkacak mı?

Yazının Giriş Tarihi: 25.02.2019 00:07
Yazının Güncellenme Tarihi: 25.02.2019 00:07

Türkiye'de 81 il, 921 ilçe, 397 belde, 18,292 köy, 31,937 mahalle bulunmaktadır, 81 ilin 30 tanesi Büyükşehir statüsündedir, toplamda ise 50, 229 muhtarlık bulunmaktadır, 30 Büyükşehir de yaşayan nüfus toplamı 62,720,607 kişidir, geriye kalan 51 il de ise nüfus toplamı  6,892,516 kişidir, 51 ilçe nüfusu 4,941,583 kişidir, belde ve köy nüfusu toplamı ise 6,143,123 kişidir toplam nüfus ise 2018 verilerine göre 80,810,525 olmuştur, Toplam muhtarlık sayısı 50,229 olduğuna göre 31 Mart yerel seçimlerinde her mahallede ortalama 4 aday çıksa, demek ki ülke genelinde en az 200 bin muhtar adayı var, bir çok mahallede on civarı aday çıktığını da görüyoruz.

Geçmiş yıllarda muhtarların samimi hizmetleri olmuştu. Para ve getirisine bakılmadan insan ve yaşam merkezli hizmet çabaları vardı, fakat günümüzde betonlaşmanın artması ile zaten sıkışmış olan mahallelerde boş alan kalmadı, köyden kente göçün kontrolsüzce yaşanmasından dolayı çarpık kentleşmeyi mecburen yaşıyoruz. Yeni kurulan yerleşim merkezlerinde alt yapılı doğru hizmetler artık rahatlıkla yapılıyor ancak buradan ev, daire almakta ömrünüzü kiraya verip stres içinde borç ödemekle geçirmeyi kabullenmek demektir.

Muhtar ve muhtar adaylarına kötü bir haberimiz var her ne kadar günümüz itibarı ile netleşmese de, taslak çalışması devam ediyor Türkiye’de bulunan 81 ilin her birinde yüzlerce köy ve mahalle bulunmaktadır. Köy ve mahallelerde muhtar olarak görev yapan yine yüzlerce muhtar var, son dönemde Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan sayesinde abartılı bir itibar gören muhtarlar, saray davetlerine, yemeklerine, Umre ziyaretlerine, İspanya gezilerine gitmişlerdi. Düşük olan muhtar maaşları Asgari ücret ile eşitlenmiş ve emekli olmayanların da sigorta primi Devlet tarafından yatırılmaya başlamıştı. Kısaca Muhtar olmanın cazibesi bir hayli artmıştı, vatandaşın talepte bulunduğu ikametgah ve nüfus sureti ücretleri de işin ekstrasıydı.

Ancak son yapılan zamlar ve düzenlemeler sonrasında 2018-2019 döneminde Muhtarlar ortalama 2 bin Türk Lirası maaş almaktadır. Ayrıca Muhtar maaşları her yıl yapılan zamlarla yükselmektedir. 2019 başında uygulanan zam ile %4 yıl sonu zammı ve %6,7 enflasyon farkı ile %10,7 olmuştu. Peki muhtarlar 2019 yılı itibariyle kendilerine belirlenen muhtar maaşlarını almaya devam edebilecekler mi?

Aldığımız duyumlara göre,  Muhtarlarla ilgili alınan yeni karar ile Muhtar maaşlarının kaldırılacağı açıklandığı bilgisi sürprizi geldi. 

Devam eden görüşmeler sonucunda Muhtarların daha önce olduğu gibi gönüllülük! esasına dayalı olarak yürütüleceği yönünde karar alınacağı, kararın tebligat niteliğinde resmi gazetede yayınlanmasının ardından yürürlüğe gireceği beklendiği, 31 Mart 2019 yerel seçimler öncesine yetiştirilmesi için çalışmaların sürdürüleceği öğrendik.

Ayrıca, yapılan yorumlara göre 31 Mart 2019 yerel seçimlerinde muhtar adayı olarak çıkanların bir çoğunun adaylıktan çekileceği ve muhtarlığın eskisi gibi pek rağbet görmeyeceği konusunda ortak görüş var. Fakat bana göre iktidar bu yasayı çıkarmak istese de bunu 31 Mart yerel seçimlerinden sonra çıkarır. Mutlak oy kaybı yaşamamak için bir süreliğine bu kararı sümen altı yapabilirler. Velev ki yasa çıktı diyelim bir çok mevcut muhtar istifa eder ve bir çok yerde de aday çıkmaz. Mahalle ve köy muhtarlığı yapmak pek öyle kolay bir iş te değildir, çok iyi bilirim seçilerek sorumluluk altına girmiş bir kişinin kendine ait sosyal hayatı olamaz, asla rahat bırakmazlar mahalle ve köy sakinlerinin isteği ve derdi bitmez, belki bir nebze köy muhtarlığının ücretsiz yapılabileceğini düşünebiliriz köylerde herkes birbirini tanır veya akrabadır, gönüllü kişiler çıkabilir, lakin mahallelerde olacağını sanmıyorum. Adam neden rahatını bozsun ki?

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.