Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Muhtar emmi

Yazının Giriş Tarihi: 26.07.2020 00:01
Yazının Güncellenme Tarihi: 26.07.2020 00:01

Muhtar ; Köy ve mahallenin yasalarla belirtilmiş işlerini yürütmek için o köy veya mahallede oturanların seçtikleri tüzel kişiliğinde, yönetiminin başında bulunan kişidir.

( kökeni Arapçadır ve "seçilmiş kişi" anlamına gelir.)

Arşivlerimizde kayıtlı olan en eski belge de Bolu’da yine 1830’lardaki bir muhtar seçimine aittir.

Muhtar seçimler II. Mahmud'un getirdiği önemli değişimlerden biri de seçimdi. Seçimle ilk defa İkinci Mahmud döneminde (1808-1839) tanıştık. İmparatorluğun yapısının baştan ayağa değiştiği bu dönemde kurulmuş olan muhtarlık teşkilatı, halkın kendi yöneticilerini seçmelerinin de başlangıcıydı. 1830’ lu yıllardan itibaren başlayan muhtarlık seçimleri günümüze kadar kesintisiz bir şekilde devam etmektedir

Yazıma muhtar emmi diye başlık attım ama günümüzde Bayan muhtarlarımızında sayıları her geçen gün artmaktadır.

 İlk Kadın Muhtar ;

1933 yılında Türkiye’nin ilk kadın muhtarı seçilen Gül Esin, Aydın’ın Çine İlçesi, Karpuzlu Bucağı’nın muhtarlığını yaptığı dönemde Atatürk tarafından ödüllendirilmiştir.

Muhtar olmasının ardından kahvehanelerde kumar oynamayı yasaklayan Gül Esin, kız kaçırma olaylarını önlemiş ve nikah işlerini düzene sokarak da büyük başarı elde etmiştir.

Muhtarlık kutsal bir görevdir.

Muhtar; mahalle ve köylerde aktif olarak yürütme işlemini kontrol eden kişidir. 

Muhtar; mahallenin yasalar ile belirlenen kurallarını yürütür ve seçimle belirlenirler. 
Muhtar, köy veya mahalle halkı tarafından seçilir. Muhtar seçiminde siyasi partiler aday gösteremezler. Türkiye'de muhtarların görev süresi 5 yıldır. Muhtar köy tüzel kişiliğini temsil eder. Muhtar köye ilişkin kararlarını 4 azasıyla birlikte alır. Muhtar köyün yol, köprü, çeşme vb ortak mallarını inşa ettirir, inşa olunanların bakım ve onarımını yaptırır. Muhtar köyde yapılması gereken işleri imece usulu ile gerçekleştirir. Aynı zamanda muhtar, genel yönetimin temsilcisi sıfatıyla da yasaları ve hükümet emirlerini halka duyurur, köy içinde dirlik ve düzeni sağlar. Genel yönetimle ilgili işlerin köyde uygulanmasına yardımcı olur.

Muhtarlar statü olarak devlet memurluğu görevi yapmaktadırlar. 
Görevini gereği gibi yapmayan muhtarlar köyün bağlı olduğu ilçe idare kurulu kararı ile görevden uzaklaştırılabilir. Muhtarın köy yararına olmayan kararını vali veya kaymakam bozabilir. Ancak mülki amirler, muhtarların yerine karar alamazlar; bozma sebeplerini gerekçesiyle açıklarlar ama bu asıl başbakanlığa aittir.

AA muhabirinin İçişleri Bakanlığı yetkililerinden edindiği bilgiye göre, köklü devlet geleneğinde 1829'dan bugüne kadar varlığını sürdüren ve Türk Milleti‘nin gönlünde eşsiz bir yere sahip olan muhtarlık kurumu, yerel yönetimlerin güçlendirilmesine yönelik atılan önemli adımlar sayesinde olumlu kazanımlar elde etti.

İçişleri Bakanlığı İller İdaresi Genel Müdürlüğüne bağlı Muhtarlar Daire Başkanlığı koordinesinde yapılan çalışmalarla muhtarların, özlük hakları eskiye kıyasla daha sağlıklı  bir noktaya getirildi.

Bu kapsamda, muhtarların taleplerini yakından takip etmek amacıyla 20 Şubat 2015'te çıkarılan genelgeyle, büyükşehir belediyelerinde Muhtarlar Daire Başkanlığı diğer belediyelerde ise Muhtarlar Müdürlüğü kuruldu.

Valiliklerde bir vali yardımcısı, büyükşehirlerde genel sekreter yardımcısı ve diğer belediyelerde ise bir başkan yardımcısı, muhtarların taleplerinin takibinden sorumlu tutuldu.

Muhtarların taleplerini elektronik ortamda yapabilmesi için "Muhtar Bilgi Sistemi" (MUBİS) oluşturuldu. Söz konusu sistemden bugüne kadar 95 bin 684 talep, gereği yapılmak üzere işleme alındı.

Resmi Gazete'de 19 Ekim 2015'te yayımlanan genelgeyle ise 19 Ekim, "Muhtarlar Günü" olarak ilan edildi. Bu doğrultuda Bakanlık tarafından 11 Ekim 2016'da çıkarılan "Muhtarlar Günü Kutlama Usul ve Esaslarını Belirleyen Genelge" ile "Muhtarlar Günü" ülke genelinde kutlanmaya başlandı.

Muhtarlara 2002'de ödenen  Muhtar maaşı, son 17 yılda yaklaşık 21 kat arttırılması neticesinde muhtarlık cazibeli meslekler arasına girdi ve son seçimlerde aday sayılarının çok sayıda artmasına sebep oldu.

Muhtarların en önemli talepleri arasında yer alan, Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) primlerinin devlet tarafından ödenmesine yönelik düzenleme de yapıldı. Bakanlıkça çıkarılan tüm muhtarlara tek tip muhtar kimliği verilmesine yönelik genelge doğrultusunda 50 bin 152 muhtara kimlikleri gönderildi.

En az bir dönem muhtarlık yapan köy ve mahalle muhtarları silah ruhsat harcından muaf tutuldu.

Muhtarlar seçimle geldikleri için içlerinden az biraz kibirli olanlarıda mevcut olup,

tabiikide seçildikten sonrada mütevaziliğini bırakmayıp hep aynı kişiliği ile kalan ve seçildiği yere  7/24  canla başla hizmet vermeye çalışan Muhtarlarımızda var şüphesiz onları tenzii ederek, Halka hizmet olan kutsal görevlerini hakkaniyetle yapan benim yakinen  tanıdığım çok değerli memleket sevdalısı Muhtarlarımızada teşekkür ederek isimlerini  burada zikretmeden  geçemeyeceğim.

           

1- Tuna mh.       muhtarı :  Ayşegül Yıldız

2- Namıkkemal  muhtarı :  Necmettin Geniş

3- Demetevler    muhtarı :  Ramazan Açar

4- Kemerçeşme muhtarı:   Sedat Topaloğlu

Bu isimlerini belirttiğim muhtar arkadaşlarım yaptığı çalışmaları canlı olarak yakından takip etme fırsatım olduğundan dolayı  takdir ediyorum.

Bu değerli muhtarlarımıza teşekkür ediyor başarılı çalışmalarının devamını diliyorum.

İşini canı gönülden yapan muhtarlarımızın isimlerini siz değerli okuyucularımla paylaşmak istedim.

Bu muhtarımızın isimlerini zikrettiğim için diğer muhtarlarımızı unutmuş değilim

tabii ki de şuanda Bursa’mızda görev yapan isimlerini zikretmediğim çok sayıda değerli çalışkan muhtarlarımızda var bunlarıda bir sonraki yazılarımda fırsat buldukça sizlerle paylaşacağım.

Muhtarlık, başta söylediğim gibi ( kutsal bir görevdir ) seçildiği mah.köy kendisine oy vermiş veya vermemiş hangi mezhep, dine, inanca ve siyasi görüşe sahip olursa olsun ayırım yapmadan  tüm  insanlara aynı eşit mesafede yaklaşarak insanların yaşamlarını daha iyi,güzel, ferah ve sorunsuz bir şekilde sürdürebilmeleri için yaşadıkları köy ve mahalle ile tüm sorunları ile yakinen ilgilenip en kısa sürede çözümlenmesi için gerekli yazışma ve çalışmaları yapması ve görevini layıkı ile yerine getirmesi elzemdir.

Ülkemizin 81 ilinde şuanda mevcut  görevi başında bulunan çok değerli Muhtarlarımıza başarılı çalışmalar dilerim.

Aşağıda belirttiğim linklerde muhtarlar ile ilgili bugüne kadar yayınlanan mevzuat ,kanunlar ve şehrimizde görev yapan güncel tüm muhtarlarımızın isimleride mevcuttur.

https://www.resmigazete.gov.tr/arsiv/5991.pdf

https://www.mevzuat.gov.tr/mevzuat?MevzuatNo=2972&MevzuatTur=1&MevzuatTertip=5

https://www.mevzuat.gov.tr/mevzuat?MevzuatNo=2108&MevzuatTur=1&MevzuatTertip=5

https://www.mevzuat.gov.tr/mevzuat?MevzuatNo=4541&MevzuatTur=1&MevzuatTertip=3

https://www.mevzuat.gov.tr/mevzuat?MevzuatNo=4686&MevzuatTur=7&MevzuatTertip=5

https://www.icisleri.gov.tr/illeridaresi/muhtarlar-daire-baskanligi

https://www.bursa.bel.tr/?sayfa=muhtarlar

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.