Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Muğla'lı Hemşehrilerim...

Yazının Giriş Tarihi: 06.01.2019 00:09
Yazının Güncellenme Tarihi: 06.01.2019 00:09

Elbette ben de vardı da,
Bir de son durumu yani son sayıyı göreyim diye Bursa STK Haber’de ki listeye baktım.
Bursa’da ki hemşehri derneklerinin sayısını 762 olarak veriyordu.
Ben daha da fazla olduğunu düşünüyorum ama neyse.
Yanlış hatırlamıyorsam Bursa’da beş bine yakın sivil toplum kuruluşu var.
Eğer yukarıda ki rakamı baz alır ve ilimizde ki sivil toplum kuruluşlarına da sayıca 4.500 dersek Bursa’da ki sivil toplum kuruluşlarının yaklaşık  %17 si hemşeri dernekleri.
Hepsinde de aktif pasif en az 250 şer üye olduğunu var sayarsak 190 bin 500 kişi eder.
Bursa’nın tahmini verilerle 2018 nüfusu 2 milyon 974 bin 981 olarak ön görüldüğüne göre hemşeri derneklerine üye olanların kentimiz nüfusunun kaçta kaçına karşılık geldiğinin hesabını siz yapıverin bir zahmet.
Her ne kadar, hemşehri dernekleri ile ilgili oluşmuş genel kanı, etkinliklerini genellikle sadece temsil ettikleri guruplarına yönelik uygulamaları ve pek çoğunun göç ettikleri kentin dokusuna uymak ve onun korunmasında söz sahibi olmaktan ziyade kentin kendilerine verdikleri ile ilgilendikleri yönünde olsa da, aralarında yaşadıkları şehre vefa borçları olduğunu düşünerek, kentin sosyal ve sanatsal dokusunda iz bırakacak çalışmalar yapanların da varlıkları yadsınamaz.
Yani doyduğun yer diyerek onlara aşlarını veren kente vefa borcu olduğunu düşünenlerin.
Bunlardan birini yakından tanıyorum;
Bursa Muğlalılar Derneği.
Onları farklı kılan doğdukları topraklara gösterdikleri özeni ve hassasiyeti doydukları topraklara da göstermeleri.
Zaten bu yüzden de iki yıldır Fark Yaratanlar’ın ödül listesinde yer alıyorlar.
Başkan Uzm. Öğretmen Ramazan Akan 2012 de kurulan derneğini sıradan olmaktan çıkartıp, hemşehri dernekleri hakkında oluşmuş ezberleri bozarak,özellikle çocukların hayatlarına dokunmayı ilke edinmiş.
Ama bu çabalarında yanında benim de kişiliğine ve hassasiyetine son derece saygı duyduğum hatta sivil toplum kuruluşu kavramının vazgeçilmezi gönüllüğüne medyun kaldığım bir ekürisi var.
Sayın Mehmet Kırcı.
Muğlalılar Derneği’nin yukarıda sözünü ettiğim insan ve çocuk odaklı faaliyetlerine döneceğim ancak şimdi Mehmet Kırcı için ayrı bir paragraf açmak istiyorum.
Çünkü böylesi kişiliklerin yaptıkları ve duruşları ile topluma örnek teşkil ettiklerini biliyorum.
Mehmet Bey Mali Müşavir. Bursa’nın pek çok mümtaz işletmesinin mali konuları ondan soruluyor. Derneğin de Yönetim Kurulu üyesi.
Bana kalırsa üyelikten ziyade bir bileni. Ön plana çıkmayı sevmeyen, popülizmi reddederek sadece yapması gerektiğini düşünüp durumdan vazife çıkartmayı bilen ve yaptığı nokta atışlarla diğer sivil toplum kuruluşlarına da can veren Kırcı, kelimenin tam anlamı ile gönülden bir gönüllü; özellikle de giderek içi boşaltılan prensip kavramın da etkin savunucularından biri.
Bu yıl ki Fark Yaratanlar’da kızı sevgili Deniz Elif sahnede görevliydi. Görevi Deniz Elif  istedi ben de verdim ve bir kez daha gördüm ki armut dibine düşermiş.
Sevgili Deniz’i üstlendiği görevi çok çok genç yaşına rağmen ciddiye alarak başarı ile yerine getirdiği için bir kez de buradan tebrik ediyorum.
Bir paragraf dedim üç oldu. Aslında yazacak daha çok şey var ama sanki Mehmet Bey bir yerlerden ‘’bu kadar kafi azizim’’ diyor gibi geliyor bana.
Haklı; bir elin verdiğini diğer el bilmeyecek ki verilen hem yerine hem gönle ulaşacak.
Dönelim Muğlalılar Derneğinin Bursa insanını ve çocuklarını odaklayan faaliyetlerine;
Mudanya Çayönü İlk ve Ortaokulu öğrencilerine ve ailelerine yönelik, Temsil sistemleri, Kişilik, Tepki ve Aile içi iletişim semineri / Trilye İlk Ve Orta Okuluna Aile içi iletişim semineri/ Mudanya Ahmet Rüştü Anadolu Lisesi Etkili İletişim Teknikleri Eğitimi / Nilüfer Konaklı İlk ve Orta Öğretim Okulu Aile içi Eğitim semineri ve Kişilik tiplemeleri üzerine öğretmenlere yönelik eğitim/ Nilüfer Belediyesi Balat Yaz Kampında çocuklar için p4c Felsefe Atölyesi/ Üstün yetenekli çocuklara yönelik eğitimler/ Çocuk ve gençlere yönelik hızlı ve etkin okuma teknikleri atölye çalışmaları/ Çeşitli sosyal yardımlar/ Orhaneli, Keles ve Büyük Orhan ilk ve orta Okullarına Fiziki kütüphane yapımı ve kitap temini…
Daha da var;
Ancak köşe sınırlı.
Ama yerim bitmeden bir Bursa’lı olarak Muğlalılar Derneğinin diğer yönetim kurulu üyeleri sayın; Prof. Dr. Cengiz Elmacı’ya, Dr. Elvan Kanat’a, Nazire Kangal’a, Levent Ala’ya ve Hakan Türker’e kentime ve insanına dokundukları için ayrıca teşekkür etmek isterim.
Hepsi benim Muğla’lı hemşehrilerim…
Belli ki onlar Bursa’ya dokunmaya devam edecekler
Ben de yazıpduruveecem gali…

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.