Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Moody's nota dokunmadı, ama…

Yazının Giriş Tarihi: 10.08.2015 07:17
Yazının Güncellenme Tarihi: 10.08.2015 07:17
Kredi derecelendirmesi veya kredi değerlendirmesi, kişi, şirket hatta bir ülkenin kredi itibarının belirlenmesi anlamına geliyor. Kredi derecelendirmesi, bir borçlunun kredi geçmişi hakkında yapılan yorum ve potansiyel bir borçlunun borcunu geri ödeyebilme yeteneğinin değerlendirmesi de olabiliyor. Hesaplama için mali geçmiş, cari varlık ve cari borçlar inceleniyor. Kredi değerlendirmesi, borç veren veya yatırımcı için, o borcun geri ödenme olasılığını belirlemek için yapılıyor.

Cuma gecesi gelen haberle uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Moody's, kredi notumuzu ve görünümünü güncellemediğini duyurdu.

Açıklamada, "Moody's bu duyuruyu, Avrupa Birliği (AB) Ülkeleri Derecelendirme Takvimi'nin 7 Ağustos 2015 için belirlenmiş faaliyetlerine ilave açıklık getirmek amacıyla yapmaktadır. Duyuru, piyasalar için bilgi sağlamak amacındadır, bir kredi notu eylemi açıklaması değildir" ifadelerine yer verildi.

Bu bizim için özellikle şu dönemde iyi bir durum, ama…

Bir dönem daha beklemeyi tercih eden Moody's, Türkiye'ye yönelik son yenilemesini 11 Nisan 2014 tarihinde yaparak, not görünümünü "durağan"dan, "negatif"e çevirmiş, "Baa3" ile "yatırım yapılabilir" seviyede bulunan kredi notunu ise teyit etmişti.

Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşlarının kredi notları ve spekülatif derecelerinde “Baa3” seviyesi orta derece ve “uzun vadede riskli ve spekülatif özellikler taşır” olarak kabul ediliyor. “Baa3”ün bir altı ise Ba1,Ba2,Ba3 oluyor ve bu da “spekülatif özelliktedir, belirsizlikler taşırlar” anlamına geliyor.

Evet, Moody's nota dokunmadı, ama… İşte, bu “ama” önemli.

Analistler, kredi kalitesinde yaşanan bozulma nedeniyle ekonomik görünümdeki zayıflığın altı ay içerisinde bir not indiriminin masada olabileceğini ifade ediliyor.

Not indiriminin altı ay içerisinde masaya gelebileceğinin ipuçları ise siyasi belirsizlik, Fed'in faiz artışına yaklaşması ve makroekonomik verilerdeki alarm olarak sıralanıyor.

Moody's'in bu yılki son değerlendirmesini 4 Aralık'ta yapması bekleniyor.

Bu arada Standard & Poor's ve Fitch Ratings gibi diğer kredi derecelendirme kuruluşlarının da değerlendirmelerini beklemekle birlikte, bizim her durumda, ihracatı arttırmak, 2009 krizinden bu yana en düşük seviyelerde olan tüketici güven endeksini yükseltmek, Fed'in tahvil alımlarını sonlandırdığı 29 Ekim'den bu yana dolar karşısında yüzde 26'nın üstünde değer kaybeden TL'nin zayıf seyrini yukarı yöne çevirmek gibi ekonomik konulara öncelik vermemiz ve ev ödevimizi yapmamız gerekiyor.

Bu arada Türkiye İşveren Sendikaları Konfederasyonu da siyasi ve ekonomik belirsizliklerin, makro dengeleri olumsuz etkilediği uyarısında bulunup risk artışına dikkat çekerken, “Var olan risklerin yanına, yeniden seçime gidilme ihtimali ve terörün neden olduğu politik riskler de eklendi” açıklaması yaptı.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.