Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Milli Mücadeleye Bursa katkısı !...

Yazının Giriş Tarihi: 31.03.2020 00:00
Yazının Güncellenme Tarihi: 31.03.2020 00:00

Dünyaya bir koronovirüs geldi, insanların yaşantısını perişan etti. Şemdi, mücadele zamanı. Ülkemizde ve dünyanın pek çok ülkesinde Covid-19 ismi konulan bu virüsle mücadele için bilimsel araştırmalar yapılıyor. Devir, bir kenarda oturup etrafı seyretme devri değil, bu illetten nasıl kurtuluruz? Sorusuna cevap bulma devri.

Hastalığın yayılmasının önlenmesi, virüsün bir şekilde bulaştığı insanların hayatlarının kurtarılması, bu virüsün etkisinin azaltılarak insanların dirençlerinin yükseltilmesi adına üretilecek ve sağlık alanında kullanılacak aşı ve tedavi ilaçlarının üretilmesi adına her geçen gün değil, her saniye yeni buluşlar yapılıyor. Senelerdir her türlü hastalığa karşı mücadele eden, insanların sağlıklı ve mutlu yaşamaları için çalışan bilim insanlarımız bu kez bir başka birlik ve beraberlik için buluştular. Bursa Ticaret ve Sanayi Odası’nın öncülüğünde, Bursa Uludağ Üniversitesi ile Bursa Teknik Üniversitesi bilim insanlarının da bir araya geldiği bu buluşmada, koronovirüs belasına karşı alınacak önlemler ve üretilecek olan sağlık cihazları, aşılar ve ilaçlarla ilgili toplantılar düzenlendi.

Bursa, her zaman olduğu gibi yine elini taşın altına koymaya ve ülkemizdeki bu salgının etkisinin azaltılmasına yönelik adımları atmaya başladı.

Dünyayı saran bu illetle ilgili tedavide ve korunmada kullanılan özellikle hammaddelerinde ciddi artış gerçekleşen ve tedarik sıkıntısı yaşanan maske, koruyucu kıyafetler ve dezenfektan ile solunum cihazı gibi medikal ürünlerin üretimi için çalışmalara başladı.

Koronavirüsün teşhis ve tedavisinde kullanılan ürünler BTSO tarafından hayata geçirilen BUTEKOM, MESYEB, Model Fabrika ve BUTGEM’de geliştirilip test edildikten sonra seri üretimi gerçekleştirilecek.

Bursa Vali Yardımcısı Abidin Ünsal’ın başkanlığında toplanan kurula, Uludağ Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ahmet Saim Kılavuz, Bursa Teknik Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Arif Karademir, İl Sağlık Müdürü Uzm. Dr. Halim Ömer Kaşıkcı, ULUTEK Teknopark Genel Müdürü Prof. Dr. İrfan Karagöz, BTSO Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Burkay, Yardımcısı Cüneyt Şener, BTSO Yönetim Kurulu Üyesi İbrahim Gülmez, BTSO Sağlık Konseyi Başkanı Erol Kılıç, BTSO Kimya Konseyi Başkanı İlker Duran ve üniversitelerden akademisyenler katıldı.

BTSO olarak ilk etapta ürettikleri 10 bin adet cerrahi siperliği İl Sağlık Müdürlüğü’ne teslim edeceklerini söyleyen İbrahim Burkay, “bu ürünün seri bir şekilde üretilmesi amacıyla kalıpları hazırlandı. Şu anda BUTEKOM’da günlük 7.000 siperlik üretebilecek bir altyapımız hazır hale geldi. 112 Acil Servis personelimizin faydalanması amacıyla talep edilen çamaşır makinelerini 112 Acil Servis istasyonlarına kurulmak üzere ilgililere teslim ettik. Koronavirüs tanısında kullanılan bin 500 adet ekstraksiyon kiti Odamız tarafından temin edilerek İl Sağlık Müdürlüğümüze teslim edildi. Ayrıca sokağa çıkma yasağı bulunan 65 yaş üzeri vatandaşlarımıza dağıtılmak üzere 10 bin adet erzak paketinin dağıtımına da başladık. Kamu, üniversiteler ve sanayimizin işbirliğiyle kısa sürede çok daha fazlasını gerçekleştirecek bir aşamaya geleceğiz” diye konuştu.

Bursa’da özel sektör sermaye gurupları ile kamu gücünün bir araya gelip, ülkemizi ve dünyayı tehdit eden böylesi bir musibetten kurtulma adına beraber işbirliği yapma ve proje geliştirme kararı alması, sevindiricidir.

Herkesin elini taşın altına koyması gerekli bir dönemde bulunduğumuz içinde elini taşın altına koyanların tebrik edilmesi gerekir. Evet, BTSO ve başta valimiz Yakup Canbolat olmak üzere, Sağlık çalışanları, kamu çalışanları, Belediye çalışanları, bu hastalıkla mücadele konusunda temizlik ve hijyen kurallarına harfiyen uyan insanlarımızı da tebrik etmek gerekiyor.

Allah hepsinden razı olsun.

Huzurlu öve mutlu günleri yaşamak istiyorsak, bir ve beraber olarak bu illete karşı amansız bur mücadele sürdürmeliyiz. Bu mücadelemiz sırasında, yardımlaşma ve kurallara uyma büyük önem taşıyor. İnsanlarımızın “bana bir şey olmaz” diye düşünmelerinden çok, “etrafıma zarar vermemek için ben üzerime düşen hangi görevleri yapabilirim?” diye kendi kendine soru sormalı, önlemleri almalı, almayanları uyarmalıdır.

Böylece, başarılı oluruz. Böylece bu illeti yenmesi başarıp, sağlıklı ve mutlu günlerde yaşayabiliriz.

Bilim Kurulunun önerisi üzerine ülkemiz genelinde getirilen seyahat engellemesine yönelik Bursa’da da ciddi uygulamalar başladı. Kentimizin giriş ve çıkışlarında önlem alan polis ve jandarma ekipleri, önce kimlik kontrolleri yapıyor, sonra da araçlarda bulunan yolcuların izinlerinin olup olmadığını kontrol ediyorlar. Özel araçlarla seyahat edenlerin ise ateşleri ölçülüyor.

Kent merkezine gelen toplu taşıma araçları ise Acemler Kavşağı, Arabayatağı Kavşağı. Beşyol  ile Altıparmak Kavşaklarında önlem alan görevlilerce kontrol ediliyor. Fazla yolcular araçlardan indirilip, toplum ve halk sağlığı açısından gerekli uyarılar yapılıyor.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.