Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Milletvekillerinin öğretmenleri var

Yazının Giriş Tarihi: 24.11.2015 00:24
Yazının Güncellenme Tarihi: 24.11.2015 00:24


 

 

Ulu önder, Cumhuriyetimizin kurucusu Gazi Mustafa Kemal Atatürk, 1923 yılında, “milletvekili maaşları öğretmen maaşları kadar olmalı” demişti… Demişti de bakalım yıllar içinde neler oldu…

2015 yılı itibarıyla 13 bin 700 TL olan milletvekili aylıkları 15 bin TL’ye, 7 bin 479 TL olan emekli milletvekili maaşları ise 8 bin 190 TL’ye çıktı. Aynı anda hem emekli aylığı hem de milletvekili maaşı alan vekiller ise aylık 23 bin 190 TL aylık alıyorlar.

Emekli milletvekilleri 8 bin 190 TL maaş alıyor dedik ancak emeklilik şartlarını sağlayıp emekli olmamış vekiller de 2 maaş birden alıyor yani toplamda 23 bin 190 TL milletvekili maaşı alıyorlar. Büyük fırsat doğrusu…

Pekala milletvekilleri kaç yılda emekli oluyorlar?

2012’den önce milletvekillerinin emekli olabilmesi için en az 2 yıl milletvekili görevini sürdürmesi gerekiyordu. Ancak 2012 yılında çıkarılan bir yasa ile bu durum değiştirildi. Milletvekili seçilip yeminini eden milletvekili, emeklilik için gerekli şartları sağladığı durumda hemen emekli oluyor ve çift maaş almaya başlıyor.

Milletvekilleri için emeklilik şartları 49 yaşını bitirmeleri ve 15 yıllık bir çalışma yaşamlarının olması yeterli…

Bu arada milletvekilinin özlük hakları da çok çekici özellikler taşıyor. Milletvekillerin hakları aylık 15 bin TL maaşla bitmiyor. Bunun yanında vekillere çok güzel olanaklar sağlanıyor.

Örneğin vefat eden milletvekillerinin yakınlarına 12 aylık yardım ödeniyor. Bu da yaklaşık olarak 180 bin TL ediyor.

Yurt içi ve yurt dışında göreve giden milletvekilleri görevleri karşılığında maaşlarına ek olarak yolluk ve yevmiye alıyor.

Her milletvekilinin kırmızı pasaport hakkı da bulunuyor. Bu arada her milletvekilinin 3 danışman hakkı bulunuyor. Onların maaşları da TBMM bütçesinden karşılanıyor.

Kamu kuruluşlarına ait sosyal tesislerden ve konuk evlerinden ücretsiz de yararlanabiliyorlar… Daha ne olsun dimi ama… Ayrıca tayinleri de çıkmıyor…

Gelelim öğretmenlerimize…

Bir ulusun geleceğini şekillendiren öğretmenlerin tayin oldukları yerlerde ev sahibi olmaları mucize. Ne yapıyorlar kiralık evlerde oturuyorlar…

Gıdalarını, eşyalarını, giyeceklerini, ulaşım giderlerini, her türlü iletişim giderlerini ceplerinden karşılıyorlar. Okudukları kitapları, gazeteleri, gelişim materyallerini bütçelerinden ayırıyorlar. Çocuklarının eğitim giderlerini, ısınma ve kültürel harcamalarını yine kendileri yapmak zorundalar.

25 yıllık 1. derece 4. kademede olan bir öğretmenin çıplak maaşı 2 bin 579 TL.

24 yıllık 1. derecenin 1. kademesinde olan bir öğretmen ise 2 bin 568 TL maaş alıyor.

Bu arada 1. derece 4. kademede görev yapan bir müsteşarın maaşı ise 8 bin 348 lira…

Yine 1. derece 4. kademede görev yapan bir vaizin maaşı da 3.002 lira olarak ödeniyor.

Bugün Öğretmenler Günü. Bugün yine nutuk atacaklar, sözler verecekler… Gerçekler ise rakamlarda gizli.

Her şeye rağmen yürekli, bu ülke için çalışan, bilimin ışığından yararlanacak çocuklarımıza kol kanat geren tüm öğretmenlerimizin ellerinden öpüyor saygılar sunuyorum.

NOT: Değerli arkadaşım, gazeteci Alican Tarakçıoğlu’nu dün sonsuzluğa uğurladık. Mekanı cennet olsun… Çok erkendi… Yakınlarına, sevenlerine ve eşi Merve’ye sabır diliyorum…

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.