Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Milletvekili İrgil’e bakandan şok yanıt

Yazının Giriş Tarihi: 18.03.2016 00:06
Yazının Güncellenme Tarihi: 18.03.2016 00:06

 

 

İleri Teknoloji Organize Sanayi Bölgesi (TEKNOSAB)-Batı OSB diyenler de var- hakkında Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık’a soru önergesi veren Milletvekili Dr. Ceyhun İrgil’e öyle bir yanıt geldi ki; inanamazsınız. Bursa’da yer yerinden oynarsa şaşırmam.

TBMM’nin 25’inci Yasama Dönemi’nde kadük kalan (1-değerini yitirmek; 2- yasama meclisinin değişmesi ile önceden sunulan yasa tasarılarının değerini yitirmesi) önergesini 26’ncı Dönem’de yeniden Meclis’e getiren CHP Milletvekili Dr. Ceyhun İrgil, Bursa’nın çeşitli sanayi bölgelerinde boş sanayi parselleri olmasına karşın kurulma çalışmaları devam eden ve tartışmalara neden olan TEKNOSAB’a ilişkin Bakan Fikri Işık’a, “Batı OSB olarak tanımlanan bu bölge 100 bin ölçekli Çevre Düzeni Planı’nda sulu tarım alanında mı kalmaktadır?” diye sordu.

Bakan Işık da soruya; “Batı OSB alanı, Bursa Büyükşehir Belediyesi ve Karacabey Belediyesi sınırları içerisinde kalmakta olup, 837 hektar büyüklüğündedir. Mülga (Yürürlükten kaldırılan, varlığı kaldırılan ve kapatılan manasına gelir) Bayındırlık ve İskan Bakanlığı’nca 19 Ocak 1998 tarihinde onaylı olan ve halen yürürlükte bulunan ‘Bursa 2020’ 100 bin ölçekli çevre düzeni planında OSB alanının yüzde 65’i diğer tarım alanı, yüzde 35’i ise tarımsal niteliği korunacak alan içinde kalmaktadır” yanıtını verdi.

Diğer bir deyişle Batı OSB’nin yüzde 100’ünün tarım alanı olduğunu söyleyen bakan Işık, böylece Şehir Plancıları, Ziraat Mühendisleri, Kimya Mühendisleri ve Mimarlar Odası’nın Batı OSB’nin kurulmasıyla tarım alanlarının yok olacağı görüşünü de doğrulamış oldu. 

Dr. İrgil’in; “Planlanmış ve tanımlanmış 25 sanayi bölgesinde boş duran sanayi parsellerinin nasıl doldurulacağı belirlenmiş midir?” sorusuna ise bakan Işık şu yanıtı verdi; “Bursa ilimizde yer alan OSB’lerde 743 adet boş parsel mevcuttur. Boş parsellerin çoğunluğu yeni kurulan ve planlaması devam eden, parsel tahsis aşamasına gelmeyen OSB’lerde bulunmaktadır. OSB’lere verilen krediler ve teşvikler ile yatırımların artırılmasını hedefliyoruz.

Bakan Işık ayrıca Bursa’da 4’ü Islah OSB olmak üzere 18 sicil almış OSB bulunduğunu ifade ederek OSB’lerin toplam büyüklüğünün 5 bin 318 hektar olduğunu da belirtti.

İrgil, bakan Işık’ın verdiği yanıtların yeni soruları beraberinde getirdiğini belirterek, “Batı OSB’nin tarım alanı olduğu bakan tarafından doğrulandığına göre, toprak ve arazi kullanım kanununa göre burası nasıl olur da mutlak korunması gereken tarım arazisi olarak değerlendirilmez? 743 adet parselin boş olduğu söyleniyor, peki bu kaç hektarlık alanı kapsıyor? Neticede Batı OSB ile ilgili sormaya devam edeceğiz. Çünkü biz halkın yararına olan projelerin yanındayız” dedi.

Bundan bir süre önce de Tarım Gıda ve Hayvancılık Bakanı Faruk Çelik de Karacabey’de yaptığı açıklamada; “Kent artık daha fazla batıya doğru büyümesin. Ancak kararı yine kent halkı verecek” demişti.

Şimdi işler biraz karışacak sonra durulacak ve konu ile ilgili açıklamalar gelecek. BTSO Başkanı İbrahim Burkay devreye girecek ve bölge ile ilgili neler yapıldığını bir kez daha açıklayacak. Belki de davalar gelecek arkadan.

2023 hedefleri ise kağıt üzerinde bir süre daha kalacak…

xxx

 

Mobilya tasarımı İnegöl’ün yeni işi

 

İnegöl Mobilya Sanayicileri Derneği’nin (İMOS) 22-26 Mart tarihleri arasında bu yıl ikincisini gerçekleştireceği; ‘I’m Design’ adlı organizasyonunun tanıtım toplantısı Almira Hotel’de yapıldı. Starwood firması etkinliğin ana sponsoru. BTSO, İnegöl Belediyesi, Şişecam ve MODEF de diğer sponsorlukları almışlar. İMOS Başkanı Yavuz Uğurdağ’ın, “Hedefimiz İnegöl’ü Türkiye’nin tasarım merkezi haline getirmek” sözü, çok güzel bir geleceğin habercisi.

160 ülkeye yaptıkları yıllık 330 milyon dolarlık ihracatla mobilya sektörüne damgasını vuran İnegöl’ün girişimcileri çağın gereklerini yerine getiriyorlar. 198 üyelerini ve özellikle Starwood firmasını kutluyorum. Yolunuz açık olsun…

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.