Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

MHP Büyükşehir’e aday çıkarmayacak

Yazının Giriş Tarihi: 21.12.2018 00:05
Yazının Güncellenme Tarihi: 21.12.2018 00:05

Cumhur ittifakı ile ilgili olarak Ankara, İstanbul, İzmir anlaşmasına ek olarak sürdürülen görüşmelerde, Bursa adına önemli bir karar alındı. MHP Bursa’da Büyükşehir Belediye Başkanlığı için aday çıkarmayacak. AK Parti adayı Alinur Aktaş desteklenecek.

Mahalli seçimlerle ilgili gelişmeler devam ediyor. CHP ile İYİ Parti arasında kurulan ittifakta, Bursa’nın CHP’ye bırakılması kararı ve İYİ Parti’nin Bursa Büyükşehir’de aday çıkarmayıp CHP adayını destekleyeceğinin açıklanmasından sonra, Cumhur İttifakında da önemli gelişmeler oldu.

AK Parti ve MHP yöneticileri arasında yapılan ittifakla ilgili görüşmelerde, 30 Büyükşehir masaya yatırıldı. Büyükşehirlerden MHP’nin elinde bulunan illerde AK Parti aday çıkarmayıp MHP’nin adayını destekleme kararı alındı. Yine, AK Parti’nin elinde bulunan Büyükşehirler de MHP’nin aday çıkarmayıp AK Parti adayını destekleme kararı alındı.

Bu duruma göre, Milliyetçi Hareket Partisi Bursa’da Büyükşehir Belediyesi için aday çıkarmayacak. Seçimlerde AK Parti’nin adayı Alinur Aktaş’a oy desteğinde bulunulacak.

Bu karar, AK Parti açısından büyük sevinçle karşılandı. MHP teşkilatlarında ise, “yapılan anketler ve seçmenlerin son seçimlerdeki tercihlerine göre, MHP’nin Büyükşehir Belediyesinde seçimleri kazanma şansı beklendiği kadar yok. Bu durumda, ittifak halinde seçimlere katılınıp, ittifakın oylarını artırması ve Büyükşehir Belediye başkanının her iki partinin de ortak adayı gibi gösterilerek daha yüksek bir oranla seçimlerin kazanılması bizim en büyük zaferlerimizden birisi olacaktır” görüşü hakim.

MHP Bursa teşkilatları, Büyükşehir anlaşmasının ardından ilçelerde ne gibi anlaşmalar yapılacağını, ittifakın ilçe bazında nasıl şekilleneceğini merakla bekliyor. Bu görüşmeleri sadece MHP kanadı değil, Bursalı seçmenler ve bizlerde merakla bekliyoruz.

Çünkü ilçelerdeki anlaşmalara göre Bursa’nın yeni siyasi yapısı şekillenecek.

Seçimlerle ilgili olarak siyasi partilerinde anket çalışmaları sürüyor. CHP üç ayrı anket firması ile çalışırken AK Parti beş farklı anket firmasıyla çalışıyor. Kamuoyu yoklamalarında ise CHP’nin firmalardan istediği en yüksek katılımlı sonuçlara ulaşmak. CHP en az katılımı üç bin olarak sınırlamış. Bursa’nın 17 ilçesi ve Büyükşehir dahil 18 seçim çevresinde CHP adına 10 günde bir anket ve kamuoyu araştırması yapılıyor. Bu sonuçlar, yerel örgütlerle paylaşılmıyor. Nedeni, yerel anketler ile genel merkez aracılığıyla yapılan anketlerin birbirlerini tutmaması.

AK Parti cephesinde ise anketler haftalık olarak yapılıyor.

Yerel bazda geçen hafta yapıldığı söylenip bizlere ulaştırılan anketlere göre, bu anket çalışmasını CHP’nin yaptırdığı anlatılıyor; AK Parti yüzde 43, CHP yüzde 32, İYİ Parti yüzde 12, MHP yüzde 11, yüzde 2 ‘de kararsız seçmen var.

AK Parti tarafından yaptırıldığı söylenilen anketlere göre, AK Parti yüzde 49, CHP yüzde 24, MHP yüzde 13, İYİ Parti yüzde 9, kararsız yüzde 5.

Bu tabloya baktığımızda ise 31 Mart 2019 tarihinde yapılacak olan Mahalli seçimlerle ilgili seçmenlerin ve halkımızın eğilimi böyle gözlemleniyor. Eğer bu eğilim sandığa yansıması halinde, ittifakla beraber oyların toplanması ve bu toplamın da seçim sonuçlarına yansıması halinde, Cumhur ittifakı adayı AK Partili Alinur Aktaş’ın CHP anketine göre seçilme şansı yüzde 54 olarak gözlemleniyor. AK Parti anketine göre ise seçilme şansı yüzde 62 olması bekleniyor.

Parti isimlerine göre yapılan anketler böyle yansıyor. Adayların belirlenmesi ve isim sorularak yapılacak olan anketlerde durumun ne kadar değişeceğine gelince ise anket firması görevlileri yüzde 3-5 puanlık bir değişim beklendiğini tahmin ediyorlar.

Tabi, bu anketlere muhalefet açısından itirazlar yok değil. CHP’ye göre aday ismi sorulmadan Millet ittifakını oluşturan CHP‘nin yüzde 32, İyi Parti’nin de 12 olduğu düşünülürse yüzde 44 potansiyel elde var. Bu orana Saadet Partisi ve ittifaka destek vereceklerini açıklayan diğer siyasi görüşlerinde eklenmesiyle birde adayın şahsi oylarının getirisi beklentisiyle yüzde 50 oranına ulaşılması mümkün.

Yine ittifak içinde yer almasına rağmen, AK Parti’ye destek vereceklerini söyleyen fakat adaya oy vermeyeceklerini beyan ettiği iddia edilen ciddi bir oran var. Yine MHP içinde AK Parti adayına oy verilmeyeceğini beyan eden ciddi bir kitle var. Bu durumda, “Cumhur İttifakının oyları düşecek, Millet İttifakının oyları yükselecek” beklentisi hakim.

Anketlere göre, yüzde 62 oranlı bir rakama ulaşılan Cumhur İttifakında tepki oylarının muhalefete destek olarak verilmesi beklenilen oranı yüzde 12’nin üzerinde. Yoksa, muhalefetin kazanma şansı mümkün değil…

İktidar ve muhalefetin hesapları böyle…

Bakalım, sandık hesabı nasıl yansıyacak?

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.