Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Metrodaki delikanlı

Yazının Giriş Tarihi: 16.09.2018 00:00
Yazının Güncellenme Tarihi: 16.09.2018 00:00

X,Y olmadı Z.

Duygusuz, duyarsız, narsist…

Bunlar nesillere takılan adlar daha doğrusu atfedilen sıfatlar.

Aklı evveller oturup kategoriler belirliyorlar. Kendi çocukluklarındaki davranışları göstermeyen gençleri ahan da bunlar şöyle şunlar böyle diye yaftalayıp kerameti kendinden menkul tespitler yapıyorlar.

Yaftaları da ellerinde hazretlerin çocukluklarındaki gençliklerindeki ezikliği yaşamayı reddedenlere bunlar şunlar diye yapıştırıveriyorlar.

“Bizim zamanınız da böyle miydi? Ödümüz kopardı büyüklerden. Şimdikiler oooo…”

Ne ooo?

Bir düşünseler neden ödlerinin koptuğunu çocuklara hak verecekler de o zamanda kendilerine nasıl anlatacaklar.

Başka toplumları bilmem; bilmek de istemem. Beni bizim çocuklarımız gençlerimiz ilgilendirir ki onların böylesi içi boş tepeden inme sıfatlarla kategorize edilmelerine fena halde içerlerim.

Gençlerinin yetişmesinde en etkin role soyunup sonra da bu gençlere yabancılaşıp onları duygusuzlukla, umursamazlıkla, narsistlikle suçlayan kuşağın yenilerden çok daha fazla sorunlu olduğunu savunurum.

Ne güzel; bak pencereden sıfatla.

Telefonu elinden düşürmüyor; duygusuz.

Dayatılmış dogmalara prim vermiyor; dejenere.

Haksızlığa uğradığında elle gelen düğün bayram demiyor; agresif.

Fikrini beyan ediyor, her denileni kabul etmiyor; itaatsiz.

Ben bilmem beyim bilir demiyor; saygısız.

Yirmi otuz yıl öncenin kavramlarını ciddiye almıyor; sadakatsiz.

Sorguluyor; dinsiz.

Cevap veriyor; hadsiz.

Ya da en masumane sıfatla zamane…

Türkiye'de geçen yıl itibarıyla 12 milyon 989 bin 42 genç bulunuyor. Genç nüfus, toplam nüfusun yüzde 16,3'üne karşılık geliyor. Türkiye İstatistik Kurumunun (TÜİK) "İstatistiklerle Gençlik 2016" araştırmasına göre, geçen yıl itibarıyla Türkiye nüfusunun yüzde 16,3’ünü 15-24 yaş grubundaki genç nüfus oluşturdu. Araştırmaya göre, ülke genelindeki genç sayısı 12 milyon 989 bin 42 kişiyi bulurken, bunun yüzde 51,2'si genç erkek, yüzde 48,8'i ise genç kadın nüfus olarak kayıtlara yansıdı. Genç nüfus oranının en yüksek olduğu il Hakkari. Bu ili yüzde 23,9 ile Şırnak ve yüzde 23,1 ile Siirt izledi. Genç nüfus oranının en düşük olduğu iller ise yüzde 13,2 ile Muğla, yüzde 13,5 ile Balıkesir, yüzde 13,7 ile Sinop olarak sıralandı.

İki yıl öncesinin verilerine bir artı yüzde 1-1,5 koyup güncelleyin bakın bakalım pencereden görülenlerle görülmeyenlerin oranı ne?

Gençler önceki kuşaklar tarafından kategorize edildikçe, onları anlamakta zorlaşıyor elbette. Dünya hızla değişiyor. Değer yargıları evriliyor. Asıl değişim olmasa korkmak lazım. Doğrusu ben çocukların bizim gençliğimizde doğru sanmamız için bizden önceki kuşakların dayattıkları pek çok olguyu reddetmelerini keyifle izliyorum.

Onlar sadece günün trendlerine ayak uyduruyorlar. Ayak oyunları ile işkembe-i kübradan sallanan sıfatlara da gülüp geçiyorlar.

Dikkatli bakılırsa, yani düşünüldüğü gibi sanılmazsa çok daha iyi anlaşılacaklarından hiç şüphem yok.

Metrodayız. Temiz yüzlü bir delikanlı oturmuş telefonuna bakıyor; vagon kalabalık. Ayakta onu akbaba gibi süzen yaşlılar var. Ben de ayakta olanların içindeyim. Yanımdaki orta yaşlı kadın camdan dışarı bakar gibi yaparak delikanlıya kısık ses tonuyla saydırıp duruyor. Gözlerinde sevgiden eser yok. Tek gerçek mabadını koyacak yerde ondan genç birinin oturuyor olması.

Delikanlı kadını duymuyor ama uyumuyor da. Bizden daha yaşlıca birini görür görmez derhal kalkıp yerini veriyor. Adam oturmuyor. Bana teklif ediyor sonra, ben de oturmuyorum. İlginç ama akbaba dahil kimse oturmuyor. Delikanlı kıpkırmızı bir suratla yerine dönüyor. Belli ki hem sinirleniyor, hem de sıkılıyor. İki dakika sonra gençten bir çocuğa seslenip kalkıyor yerinden: “Gel abicim sen otur.”

Olayı gören kaç kişiysek anlaşmış gibi bastık kahkahayı. Delikanlı iyice kızardı ama o da katıldı bize hep beraber güldük.

Onlar bizim çocuklarımız. Yumurtadan çıkmadılar. Dış görünüşleri ezberlerimizden farklı da olsa içlerindeki merhamet ve saflık ata genlerinden miras.

Onlar akbabaları sevmiyorlar o kadar.

Algıları bizim zannetme dediğimizin çok ötesinde.

Kapatalım pencereyi, kapıyı ardına kadar açıp dünyalarına karışalım.

Sahi onlar bize nasıl sıfatlar takıyorlar hiç düşünüyor muyuz?

Örneğin ya ‘Zombi kuşak’ diyorlarsa…

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.