Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Menderes'i Çakırbeyli'de anlamak

Yazının Giriş Tarihi: 31.10.2016 00:00
Yazının Güncellenme Tarihi: 31.10.2016 00:00
İzmir, Antalya ziyaretlerimiz esnasında Manisa'da yaşayan arkadaşımız Cansın Tunçdirek hanım aradı. 29 ekim günü Aydın’ın Çakırbeyli köyünde Adnan Menderes için Mevlit okutulacağını ve Menderes'i anma programı düzenleyeceklerini ifade etti. Katılmam için çok ısrar etti. Cansın hanımın bu konularda çok emek verdiğini yıllardır biliyor ve izliyorum. Aslında Antalya'da bir kaç gün daha kalacaktım ve Antalya'da yaşayan arkadaşımız Ahmet Kara ile sohbetimizde kendisinin de katılmak istediğini söyleyince kararımı değiştirmeme sebep oldu ve birlikte katılma kararı aldık. En azından beni beş yıldır her programa davet eden Cansın Tunçdirek hanımın maalesef hiç bir programına katılmamış olmam bende üzüntü yaratmıştı ve kendisini arayıp katılma isteğimizi ifade edince bir hayli memnun oldu.

Adnan Menderes Dernekler Federasyonu (ADFED) tarafından düzenlenen program Aydın şehir merkezinde 29 Ekim Cumhuriyet bayramı kutlamaları ile başladı. Sabah erken saatlerde geldiğimiz Aydın'da yol arkadaşlarım Ahmet Kara ve Veli Ersöz ile şehri gezdikten sonra sabah dokuz civarı Adnan Menderes'in köyü Çakırbeyli'ye geçtik. Kalabalık olmadan gözlemler yapma fırsatı bulduk. Köylüler gelen misafirlere kültürümüze uygun şekilde sıcak ve samimi davranıyordu. Köy meydanında ise Demokrasi Çınarı ismi konulan yaklaşık 300 yıllık bir çınar mevcut ve bu Demokrasi Çınarının yanında soluklanıp su, ayran ve çay içen devlet büyüklerinin ismi yazılı liste bir hayli geniş.

Öğle civarı ADFED Genel başkanı Fatih Kavaloğlu yanında heyetiyle köye iştirak etti ve önemli bir konuk ile eski Başbakan Yardımcısı ve Maliye Bakanı Abdüllatif Şener ilgi odağı oldu. Misafirler ve köy sakinleri kendisine teveccüh gösterdi. Şahlanış Hareketi Genel Başkanı Murat Altun, Teşkilat Başkanı Mehmet Mahmut Yıldız, Mehmet Kaya, Cemil Ilgın ve ADFED Genel Başkan Yardımcısı DP İstanbul eski il Başkanı Tuba Koylan gibi birçok eski dostumuzla hasret giderme fırsatını da buluyoruz.

Karşımda oturan yaşlı bir Demokrat Şener'in kendisi ile tokalaşmasından sonra bana dönerek “Bu adamı Abdüllatif Şener'e bayağı benzettim” gülüyorum. “Amca zaten Şener'in kendisi o” deyince kısa bir şaşkınlıkla toparlanarak Şener'in yanına giderek özür diliyor. Abdüllatif Şener de benim gibi olayı öğrenince kahkahayı atıyor. Çakırbeyli muhtarı Mehmet Demir köy ve Menderes hakkında konuşmalar ile bizleri bilgilendiriyor

“Bizler konak yaşardık bu civarlara geldiğimizde rahmetli Menderes hepimize bedelsiz toprak verdi ve burada kalabilir toprağınızı işler hayvanlarınızı doyurabilirsiniz ve benimde komşum olursunuz diyerek bizlere sahip çıktı Allah Rahmet Eylesin hakkını ödeyemeyiz.”

Ve camiye giriyoruz. Mevlid-i Şerif tüm cemaat tarafından manevi bir huzurla dinleniyor ve Adnan Menderes ile birlikte ebediyete göç eden demokrasi şehitlerinin aziz ruhları yad ediliyor. Öğle namazını ifa edip müzeleri geziyoruz ve köylüler ile vedalaşarak Menderes'in yaşadığı çiftliğine gidiyoruz. Hazırlanan yemekler ve sohbet keyifli geçiyor. Çiftlikte portakal ve greyfurt ağaçları hayli verimli görünüyor ve bu çiftlikten çıkarak Atatürk'ün isteği doğrultusunda Milletvekili ardından Başbakan olan demokrasi uğruna hayatını kaybeden bir değerimizi düşünüyor ve anlıyorum ki verimli çiftliğinin büyük modelini tüm halka öğretmek ve yaşatmakmış ruhu şad olsun.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.