Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Meclis üyelerinde yüzde 90 değişim!

Yazının Giriş Tarihi: 16.01.2019 00:03
Yazının Güncellenme Tarihi: 16.01.2019 00:03

İşimiz gücümüz siyaset oldu.

Sabah kalktığımızda ve akşam yattığımıza kadar konu hep siyasetten gelip siyasetten gidiyor. Son 2 ayı, Belediye Başkan adaylarının kim olacağı ile geçirdik Bursa’da. Gerek ana muhalefet CHP’de gerekse iktidar AK Parti’de belediye başkanlıklarıyla ilgili kulisleri dinleyip, sizlere aktardık.

Aslında bu seçimlerde alışılmadık bazı gelişmeleri yaşıyoruz hep birlikte. 24 Haziran Cumhurbaşkanlığı hükümet sistemi ile ilgili TBMM seçimlerinde durum belli idi. Kanun çıkarılıp ittifaklar yasallaştı. İttifak yapan siyasi partiler aynı kutu içinde seçimlere katıldılar. Mahalli seçimlerde ittifak olması beklenmediğinden mütevellit, çıkarılan kanun sadece Cumhurbaşkanlığı seçimi ve milletvekili seçimleri için hazırlanmış oldu.

Sözün kısası, mahalli seçimler için siyasi partilerin ittifak halinde seçimlere gireceği söylenmesine rağmen, bu seçimlerde ittifakı oluşturan partilerin oyları aynı kutu içinde toplanmayacak. Bu nedenle de ittifak yapan siyasi partiler, kararlaştırdıkları seçim bölgelerinde aday çıkarmayıp diğer partili adaya oy verilmesi için çağrı yapacaklar.

Bu çağrılar ve çağrı sonrası siyasi parti üyelerinin bu oy davetine ne kadar icabet edecekleri tabi ki sandıklarla belli olacak.

Bugünkü konumuz, belediye başkan adaylarını belirleyip, teşkilatlardaki heyecanlı bekleyişi bir nebze azaltan siyasi partilerdeki meclis üyeleri listelerinin nasıl şekillenecekleri ile ilgili. CHP 20 Ocak tarihinde meclis üyelikleriyle ilgili partili üyelerin katılacağı eğilim yoklaması yapacak. AK Parti bu yapılan işlemlere temayül diye isimlendiriyor.

CHP’den söz edilmişken, parti kulislerinde meclis üyelikleriyle ilgili yapılan değerlendirmeleri yazayım. İlçe Belediye Başkan adayları için nüfus oranlarına ve belediye meclis üyesi sayılarına göre yüzde 10 kontenjan verilmesi bekleniyor. Büyükşehir Belediye Başkan adayı önerileri içinde listelerin birinci ve üçüncü sıra adaylarının kontenjan olması bekleniyor. Bu durumda, ittifak yapılan İYİ Partili meclis üyeleri içinde sıralamaların nasıl yapılacağına henüz karar verilmemiş. Beklenen ise, İYİ Parti’ye her seçim çevresinde Büyükşehir’e gidebilecek en az bir üye kontenjanı ile diğer sıralardan da 3 kontenjan verilmesi düşünülüyormuş. Bu şekilde parti yönetimlerine önerilerde sunulmuş.

O halde, CHP’nin meclis üyeleri adayları listesindeki bir ve üçüncü sıra adaylarını Büyükşehir adayı belirleyecekse ikinci sıra adayının da İYİ Parti’ye gitmesi düşünüldüğünde, diğer meclis üyesi adaylarının Büyükşehir’i hedeflemeleri galiba biraz zor olacak.

Gelelim, iktidar AK Parti’ye.

Bursa genelinde 12 Belediye başkanını yeniden aday göstermeyerek mahalli idarelerde köklü bir değişime imza atan AK Parti’nin duyumlara göre belediye meclis üyeleri listelerinde de en az yüzde 90 oranlı değişim bekleniyor.

AK Parti’de bu seçimde uygulanacağı konuşulan ikinci bir düşünce ise ne Büyükşehir Belediye Başkanı adayı nede ilçe belediye başkan adayları için meclis üyelikleri listesinde kontenjan uygulaması yapılmayacak. Çünkü AK Parti, belediye başkan adayları için daha önce uygulanan kontenjan sıralarını bu kez MHP ile paylaşmayı planlıyor.

Bursa ölçeğinde konuşulanlara göre, dağ ilçeleri hariç MHP’ye her ilçede en az birisi Büyükşehir Belediye Meclisine gelebilecek şekilde 5 tane seçilebilecek yerlerden meclis üyesi adaylıkları verilecek. Böylece, ittifak güç kazanacak. Böylece, ittifaka destek verecek olan MHP’lilerin, “biz bu ilçede aday çıkarmadık. Meclis üyelerimizde aday listesiyle seçimlere girmiyoruz. O halde, MHP’nin gücünün gösterilmesi ve MHP’nin yerel yönetimlerde söz sahibi olabilmesi için hem Büyükşehir’de hem de ilçe belediye meclislerinde MHP’li adayların olmasını bekliyoruz” ifadesine, AK Parti tarafından olumlu bakılıyor.

Hatta bu konuyla ilgili Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, en son yapılan il başkanları toplantısında teşkilatları uyardı. Meclis üyesi aday listeleri belirlenirken eş, dost, parti emektarlığından çok, teknik insanlara, mimarlara, mühendislere, doktorlara Büyükşehir Belediye meclislerinde görev yapacak ölçüde sıralama ile görev verilmesini istedi.

Öyle sanıyorum ki, AK Parti listeleri yapılırken bu kez teşkilat epey zorlanacak. Önce, MHP’den listelere yazılması düşünülen isimler istenecek. MHP, kendisine başvuru yapanlar arasından seçilecek olan isimleri bildirecek. Sonra, bu isimler kontenjan sıralarına yerleştirilecekler. Sonrasında ise AK Parti’ye başvuru yapanlar arasından temayüllere göre belirlenecek olan isimler, listelere yazılacak. Böylelikle meclis üyesi adaylıkları belirlenmiş olacak.

Kulislerde konuşulanlara göre, meclis üyesi adaylıkları 30 Ocak akşamı saat 17.00’a kadar genel merkeze bildirilecek. 31 Ocak tarihinde saat 17.00’da ise seçim kurullarına teslim edilecek.

Bir başka görüş ise, meclis üyelikleri seçimleri için her seçim bölgesinde ittifak partilerinin kendi isim ve amblemleriyle seçimlere katılmalarının sağlanması. O zaman ise Belediye başkanlıkları için oyların kullanımında sıkıntı yaşanılabileceği düşüncesi ise ağır basıyor. Çünkü, meclis üyesi için kendi partisine oy verenlerin, belediye başkanlığı için oy kullanmaktan imtina edebilecekleri gibi düşünceler hakim hem Cumhur İttifakında hem de Millet İttifakı kanadında.

Şimdilik durum böyle… Yarına Allah kerim.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.