Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Marka ve Patent

Yazının Giriş Tarihi: 30.06.2019 00:03
Yazının Güncellenme Tarihi: 30.06.2019 00:03

1996 yılı İş hayatımın ilk başlangıcı olan ve kısa bir süre çalıştığım eski adı Bursa Patent şu anki adı Destek Patent olan ( marka ve patent tasarım tescil ) ofisinin bulunduğu Temiz cd. ve Ortapazar cd. de Okul gibi çalışan ve şuanda buradan ayrılıp Bursa ve Ülke’mizin diğer şehirlerinde farklı ofisler açarak ülkemizin gelişmesinde, ekonomisinde önemli katkısı olan arkadaşlarımızla, unutamadığım güzel anılarla birlikte güzel günlerimiz geçmişti. Marka & Patent ofisinde,

Bu yazımda başta beni iş hayatıma hazırlanmamda önemli tecrübeler edindiğim Ülke’mizde Marka & Patent’in uygulanmasında öncü duayenlerinden olan Sn. Kemal Yamankaradeniz beye, birlikte çalıştığı ekip ve arkadaşlarımıza teşekkürü bir borç bilirim.

Ahde vefa olarak bu hafta ve önümüzdeki hafta Marka ve Patent konularından kısaca bahsedip girişimci, sanayici ve iş adamlarımıza tescil önerilerinde bulunacağım.

Marka Nedir?

Marka, bir işletmenin mal ve/veya hizmetlerini bir başka işletmenin mal ve/veya hizmetlerinden ayırt etmeyi sağlaması koşuluyla, kişi adları dahil, özellikle sözcükler, şekiller, harfler, sayılar, malların biçimi veya ambalajları gibi çizimle görüntülenebilen veya benzer biçimde ifade edilebilen, baskı yoluyla yayımlanabilen ve çoğaltılabilen her türlü işarettir.

Marka Başvurusu

Marka Başvurusu, e-imza ya da mobil imza kullanılarak online ortamda gerçekleştirilebilir. E-imza ya da mobil imza sahibi değilseniz; başvuru işlemi rezervasyonlu sistemden üretilen başvuru formunun 30 gün içinde TÜRKPATENT gelen evrak birimine elden teslim edilmesiyle(ya da posta yolu ile)  yapılabilir. Başvurunun başvuru tarihi formun üretildiği tarih değil TÜRKPATENT'e teslim edildiği tarih olacaktır.

Marka tescil başvurusu hazırlanmadan önce mutlaka, "Marka Başvuru Kılavuzunun" dikkatli bir şekilde okunması gerekir. Kılavuzda belirtilen hususlara uygun olarak ve eksiksiz hazırlanan başvurular Kurum tarafından başvuru tarihi, saati ve dakikası itibariyle işleme alınır.

Şekli eksiklik bulunan başvurulara ilişkin olarak şekli eksikliklerin giderilmesi için başvuru sahibine iki aylık süre verilir. Bu tür başvurularda koruma tarihi şekli eksikliklerin giderildiği tarih itibariyle başlar.

Özel korunan markalar; Tanınmış Markalar, WIPO Koruması ve Türk Koruması olarak üç ana başlık altında değerlendirilebilir.

I-Tanınmış markalar (1):

Tanınmış markaların, ulusal veya uluslararası düzenlemelerde yapılmış pek çok tanımı mevcuttur. Zira, tanınmışlık her somut olayda farklılık gösteren, önceden belirlenmiş kriterlere uymayan ve zamanla değişen bir olgudur.

Genel olarak tanınmış markalar “bir kişiye veya girişime sıkı bir biçimde bağlılık, güvence, kalite, reklam gücü, yaygın bir dağıtım ağına bağlı, müşteri ve diğer sübjektif ilgi ve ilişkiler ayrımı yapılmadan coğrafi sınır, kültür ve yaş farkı gözetilmeksizin aynı çevredekilerce refleks halinde beliren bir çağrışım” şeklinde tanımlanabilir.

Araştırma bölümünde tanınmış marka koruma tipini seçerek araştırma yapıldığında Türkiye’de tanınmış marka statüsündeki markaları listeleyebilirsiniz.

(1)   Paris Sözleşmesinin 1’inci mükerrer 6’ncı maddesi kapsamındaki tanınmış markalar

556 sayılı KHK’nın 7/1(i) maddesi kapsamında korunan markalar).

II-WIPO Koruması (2):
WIPO aracılığıyla TÜRKPATENT’ye gönderilmiş olan, garanti ve kontrol işlevi gören işaretler veya resmi kurum ve organizasyonlara ait işaretler bu kapsamdadır.  Örneğin OECD, IMF, WTO ibareleri bu kapsamda korunmaktadır.

(2)   Paris Sözleşmesinin 2’inci mükerrer 6’ncı maddesi kapsamında (556 sayılı KHK’nın 7/(g) maddesi)  korunan markalardan oluşmaktadır.

III-Türk Koruması (3):
Türkiye Cumhuriyeti Devleti’nin hükümranlığı ile ilgili işaretler, devlet tarafından resmi kontrol ve garanti işareti olarak kabul edilmiş işaret ve adlandırmalar;  devlete, mahalli idarelere ve diğer kamu tüzel kişilerine ait iktisadi nitelik arz etmeyen işaret ve adlandırmalar; ticaret ve hizmet markası olarak tescil edilemeyecek nitelikteki kamu kurumu niteliğindeki meslek kuruluşlarına ait işaret ve adlandırmalar; Bakanlar Kurulu kararı ile kamu yararına çalışır durumda bulunan derneklere ait işaret ve adlandırmalar; kamu yararı açısından korunması gereken diğer işaretler (siyasi parti amblemleri gibi) bu kapsamda korunmaktadır. 
(3)   556 sayılı KHK’nın 7/(g) , 7/ (h) ve 7/(k)  maddeleri kapsamında korunan markalardan oluşmaktadır.

Tüm okurlarımıza Hayırlı Pazarlar dileyerek, önümüzdeki hafta yazımıza kaldığımız yerden devam ediyoruz…

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.