Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Manevi bir semtte Rıfat Haliç İftarı

Yazının Giriş Tarihi: 20.05.2019 00:16
Yazının Güncellenme Tarihi: 20.05.2019 00:16

Ramazan ayı gelince insanlarda ve şehirlerde ayrı bir manevi hava oluşur dersek buna kimsenin hayır diyeceğini sanmıyorum. İki farklı özelliği olan Bursa hem Osmanlı hem Avrupa şehri olma güzelliğini yansıtır insanoğluna, kimine göre ise evliyalar şehri olarak ta lanse edilir, dinlediğimiz ve okuduğumuz kitaplardan, yazılardan edindiğimiz bilgilere göre 1399 yılında yapımına Yıldırım Beyazıt han tarafından başlanan Ulucami nin 1402 de ibadete açılması ile yaşanan olayı bilenler bilir, padişah açılış konuşması için damadı Emir sultan'a söz verir, Emir Sultan ise '' aramızda benden daha değerli bir büyüğümüz var bu açılış konuşmasını yapmak benden önce onun hakkıdır '' deyip birini işaret eder ve herkes o yöne bakar. Gördükleri kişi o güne kadar camide çalışanlara ve fakirlere mütevazı fırınında pişirdiği ekmeği dağıtan Somuncu baba dan başkası değildir.

Mahcup bir şekilde konuşmasını yapar ve ardından Fatiha suresinin anlamlarını farklı farklı yapar anlam farkları ortaya kondukça herkes şaşırır o güne kadar belki de böylesine anlatım dinlememişlerdir. Somuncu baba kendi halinde yaşamına Bursa da devam edemeyeceğini anladığı için Şehirden ayrılmak ister, işin enteresan tarafı ise Ulucami nin üç kapısı vardır ve açılış konuşmasının bitimin de her üç farklı kapıdan çıkan ahalinin tamamının Somuncu babanın elini öptüğünü iddia etmesidir. Sonuç itibarı ile Kayseri ye doğru yola çıkmıştır bu gün Duaçınar mahallesi olarak geçen yerde Emir Sultan kendisine yetişir ve gitmemesi için yalvarır, yakarır, fakat nafile Somuncu baba artık deşifre olduğu için ayrılık zamanının geldiğini bilir ve Emir sultan Bursa ve kendileri için dua etmesini ister, Somuncu baba Bursa ve halkı için dua eder elindeki asayı yere vurur ve rivayete göre sası bir çınar ağacı olur semt ismini burdan alıp Duaçınar olarak günümüze kadar gelir ve Çınar yakın tarihte yaklaşık 600 yıl ayakta kalıp yıkılır, işte bu olaydan 617 yıl sonra bu semtte bir iftara davetliyiz.

Mübarek Ramazan ayının en güzel yönlerinden biride dayanışmanın her kesme yansımasıdır, bunun yanısıra ise verilen iftarlardır. Cumartesi akşamı böyle bir iftara davetliydik. Demokrat parti Bursa eski il teşkilat başkanı Rıfat Haliç'in Duaçınar mahallesinde Ebediyete intikal etmiş Anne ve Babasının aziz ruhlarına vermiş olduğu iftara katılım bir hayli kalabalıktı. Yaklaşık 400 kişinin katıldığı iftarda yemekler bol olsa da masa ve sandalyelerin yetmemesi ile acil takviye tedbirleriyle sorun çözülmüş oldu. Bir iki gün önce bakılan hava durumu Bursa ve civarını sağnak yağmurlu gösterip Rıfat Haliç'i strese soksa da kenarda her ihtimale karşı tedbir amaçlı bekletilen çadırlara ihtiyaç kalmadı, Hava raporunun aksine hava gayet güzeldi, iftarın verildiği lokanta alt ve üst katlarıyla 180 kişi alsa da takriben 220 kişi açık alanda iftarını yapmıştı.

Geçen yıl yine davetli olduğumuz arkadaşımız Rıfat Haliç'in iftarına katılamamıştık, yöneticisi olduğumuz İşçi hakları derneğinin iftarı ile çakışmıştı, bu sene yine öyle oldu, fakat tercihimizi bu kez bu yönde yapmış olduk.

Benim de yardım etmiş olduğum davetliler bölümünde Demokrat parti de yıllarca siyaset yapmış isimler vardı İl ve Osmangazi den Mustafa Sarıkaya, Osman Zeki Çağlayan, Salih Sukas, Turhan Aksu, Yaşar Yanıklar, Selahattin Ekinci, Fliz Sır ve eşi İbrahim Sır, Fikret Bayram, Hanife Ayrancı, Ahmet Dalman, Serap Şafak, Emine Uz, 

Yıldırım siyasetinden mevcut yönetici Abizet Akdere, İsmail Abasızlar,  Yıldırım eski ilçe başkanı Erol Uvut, Ahmet Rodoplu, Suat Güldür, Ayhan Saçlı Gürsu ilçe başkanı Hasan Arat ve yöneticileri, İnegöl den eski yönetici Bahri Haliç ve Ağabeyi, Mudanya ilçe başkanı Sibel Koşan ve yardımcıları Şerife İyisöyler, Hakan Sunan,  Yıldırım İyi parti Belediye meclis üyesi Turgay Ferahlıer ve eşi, Ak partili, Saadet partili, Mhp li Chp li bir çok karma görüşün de bulunduğu iftar adeta bir Türkiye mozağini oluşturmuştu, işte Ramazan ayının dayanışmayı sağlayıp birleştirici bu manevi huzurunun tarifini yapmak gerçekten zor.

Rıfat Haliç'in halishane niyetlerle verdiği ve sevabını Anne ve Babasının aziz ruhlarına hediye ettiği iftarının kabul olmasını diler ebediyete intikal etmiş tüm büyüklerimize rahmet dileriz ruhları şad mekanları cennet olsun inşallah.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.