Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Malikanesi Şentürk’e iade

Yazının Giriş Tarihi: 19.12.2018 00:06
Yazının Güncellenme Tarihi: 19.12.2018 00:06

Türkiye’nin hemen her yerinde örgütlendiği iddia edilen ve Amerika Birleşik Devletleri’nde hayatını yaşayan Erzurum doğumlu Fethullah Gülen’in başında olduğu örgütün Bursa yapılanması, geçtiğimiz günlerde mahkeme önündeydi… Hem devletin hem de iş dünyasının içinden isimler yargılandı… Sonuçları bakımından tarihi bir karardı…

Kısa adı FETÖ olan örgütün en üst basamağında bildiğiniz gibi bir dönem valimiz olan sayın Şahabettin Harput vardı… Toplam sanık sayısı bu davada 60 kişi olarak kayıtlarda yer aldı… Dava, emsal olur mu bilemem ama yargılama saatlerinin ardından yakınları pek sevinçliydi… Suçsuz olduklarına inanıyorlardı…

Asalım” diyenlerin hevesleri de kursaklarında kaldı…

Bursa 8. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülen davanın son celsesine tutuklu ve tutuksuz sanıklar, sanık yakınları ve avukatları katıldı. 27 Kasım tarihinden bu yana devam eden duruşmanın son gününde mahkeme heyeti, sanıkların son sözlerini aldıktan sonra karar vermek üzere duruşmaya ara verdi.

Aranın ardından duruşmaya karar verilmek üzere devam edildi. Mahkeme heyeti, Yavuz K. ve Mehmet K. hariç diğer sanıkların finansmanın önlenmesi hakkındaki kanuna muhalefet suçundan ayrı ayrı beraatına, Yavuz K, Mehmet K, Orhan B, Ömer B, Sabri E, Salih U. hakkında üzerlerine atılı "silahlı terör örgütüne üye olma" suçundan; Erdoğan Ö, Hüseyin A, Rahime Ö.Ö. ve Sevgi D. hakkında "terör örgütü kurma veya yönetme" suçundan toplanan deliller kapsamında suçun sabit görülmemesinden dolayı ayrı ayrı beraatlarına ve varsa haklarındaki adli kontrol tedbirlerinin kaldırılmasına karar verdi.

Sanıklar Soner E, Emin A, Hilmi G. hakkında yöneticilikten toplanan deliller kapsamında sanıkların eyleminin örgüte üye olma suçunu oluşturduğu ve Hilmi G’nin 26 Mayıs 2016’da dilekçesi ve ifadesinde, Soner E. ve Emin A’nın ise ifadelerinde etkin pişmanlık kapsamındaki savunmalarında örgütün Bursa il yapılanması, mütevelli heyetleri konusunda yararlı ve tutarlı bilgi verdikleri gerekçesiyle sanıklara ayrı ayrı ceza verilmesine yer olmadığına hükmedildi.

Sanıklar Cengiz Resimoğlu, Selamettin Özgörüş, Mahmut Kesici, Turan Boztepe, Ferudun Kahraman, Eyüp Karakuş, Şakir Umutkan ve Selahattin Çelik hakkında etkin pişmanlık kapsamında tutarlı ve yararlı bilgiler verdikleri gerekçesiyle Kesici’nin 1 yıl 6 ay 22 gün, Özgörüş ve Kahraman’ın 2 yıl 1’er ay, Resimoğlu, Çelik ve Umutkan’ın 3 yıl 1 ay 15’er gün, Karakuş ve Boztepe’nin ise 4 yıl 2’şer ay hapisle cezalandırılmasına, ayrıca Kesici’nin cezasının ertelenmesine karar verildi.

Mahkeme heyeti; Ahmet Nuri Ekiz, Ali Fuat Er, Ali Saffet Durmuşlar, Ali Kemal Turhan, Ayhan Kandıral, Bünyamin Işık, Hamit Tuna, Mecit Özkelebek, Muzaffer Koyuncu, Mehmet Zengin, Mustafa Celal Eğretli, Osman Üstünal, Ömer Kazangil, Recep Göral, Recep İleri, Refik Öztüfekçi, Sait Usul, Şahabettin Harput ve Sami Şentürk’ün örgüt yöneticiliğinden beraatlarına, örgüt üyesi olmak suçundan 6 yıl 3’er ay hapis cezasına çarptırılmalarına karar verdi.

Ahmet Gören, Ahmet Keşkekoğlu, Celal Sevmezler, Davut Baykan ve Ramazan Yılmaz’ın örgüte üyelikten 7 yıl 6’şar ay hapisle cezalandırılmalarına hükmedildi. Mahkeme, tutuklu sanık Sami Şentürk’ün şirketine ait FETÖ elebaşı Fetullah Gülen için yaptırıldığı ve örgüt toplantılarında kullanıldığı öne sürülen malikanenin müsaderesini (devlete geçmesi) de reddetti

Sanıklar Ferudun Kahraman, Şakir Umutkan, Hilmi Gülcemal ve Emin Akça hakkında Cumhuriyet Başsavcılığının tutuklama talebini reddeden mahkeme, ev hapsini de kaldırdı…

Sanıklar Cengiz Resimoğlu, Selamettin Özgörüş, Mahmut Kesici, Turan Boztepe, Ferudun Kahraman, Eyüp Karakuş ve Selahattin Çelik hariç sanıklardan haklarında ev hapsi kararı bulunanların yaşadıkları kentin dışına çıkmama şartıyla adli kontrol tedbirine çevrilmesine karar veren mahkeme heyeti, Celal Sevmezler’in üstüne atılı suçun vasfı nedeniyle hakkında tutuklama kararı çıkarılmasına, sanıklar Ali Fuat Er, Ahmet Nuri Ekiz, Ali Saffet Durmuşlar, Hamit Tuna, Mecit Özkelebek, Muzaffer Koyuncu, Refik Öztüfekçi ve Sami Şentürk’ün yaşadıkları kenti terk etmemek şartıyla adli kontrol tedbirleri uygulanarak tahliyelerine karar verdi.

Bu arada sanıklar Ahmet Gören, Ahmet Keşkekoğlu ve Davut Baykan’ın tutukluluk hallerinin devamına karar verildi. Haklarında mahkumiyet ve ceza verilmesine yer olmadığına karar verilen sanıklar hakkındaki adli kontrol tedbirlerinin kaldırılmasına; Bülent Özdemir, Veli Velioğlu, Yunus Dağ, Dinçer Temur ve Salih Uçak hakkında örgüte üye olma suçunu işlemedikleri gerekçesiyle 2’şer yıl 1’er ay hapis cezasına çarptırılmasına hükmedildi.

Kararın ardından tahliye edilen sanıkların yakınları sevinç gösterilerinde bulunurken, 6 yıl 3 ay hapis cezasına çarptırılan eski Vali Harput ise eşiyle birlikte adliyeden ayrıldı. Harput, dosya Yargıtay’dan dönene kadar Ankara dışına çıkamayacak. Alışverişe, sinema ya da kahveye gidebilecek.

FBI, Fethullah Gülen’i gönderirse ne olacak, çok merak ediyorum…

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.