Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Mahfi Eğilmez Hoca’nın söyledikleri

Yazının Giriş Tarihi: 14.01.2019 00:08
Yazının Güncellenme Tarihi: 14.01.2019 00:08

Siyasette gündem yoğun… 31 Mart Yerel Seçimleri öncesi Belediye Başkanı adayları belli oldu diyebiliriz. Sırada Belediye Meclis Üyeleri var. Sonra 19 Şubat’ta aday listelerinin Seçim Kurulu’na sunulması ve itirazların karara bağlanması, eksikliklerin tamamlanması vb. ardından 3 Martta kesin aday listelerinin açıklanması…

Yani daha çok şeyler değişebilir deyip, geçmişte aday listelerinin seçim kuruluna tesliminin son gün son saate bırakıldığını, hatta son teslim saatinin bile kaçırıldığını hatırlayıp hakkımızda hayırlısı olmasını dileyelim.

Siyaseti o alanda yazan arkadaşlara bırakıp ekonomiden devam edelim…

Geçen hafta iz bırakan konu TÜGİAD Bursa Şubesi’nin Bursa Buluşmaları Toplantısında iktisatçı Dr. Mahfi Eğilmez ile vergi uzmanı Dr. Ozan Bingöl’ü ağırlamasıydı.

Toplantıda TÜGİAD Bursa Şubesi Yönetim Kurulu Başkanı Ersoy Tabaklar ile TÜGİAD Genel Başkanı Anıl Alirıza Şohoğlu dernek çalışmaları hakkında açıklamalar yapıp ekonomik değerlendirmelerde bulundular.

Ekim ayında göreve gelen TÜGİAD Bursa şubesi çalışmalarına hızlı başladı demek doğru olur.

TÜGİAD Bursa Şubesi üyelerinin ve Bursa’daki diğer SİAD başkanlarının da yoğun katılım sağladığı toplantı öncesinde sorularımızı cevaplandıran ve toplandı sırasında da kendisine has üslubuyla önemli mesajlar veren ekonomist ve yazar Dr. Mahfi Eğilmez özetle şunları söyledi;

“Bir yılın olumsuz geçmesi, diğer yılın olumlu olmasını sağlayabiliyor. Bu kadar olumsuzluktan sonra normal beklenti, 2019’da bazı şeylerin biraz daha olumluya dönmesi. İlk iki çeyrek muhtemelen kötü gidecek. 2019’un ikinci yarısından itibaren normal olarak bütün olumsuzluklardan kurtulmamız lazım, teorik ve mantık olarak. Ama Türk millet bu konularda çok beceriklidir, tersi de olabilir. 2019’daki tehlikeleri ise; FED, Avrupa Merkez Bankası, Brexit gelişmeleri, Ticaret Savaşları, Avrupa’daki sıkıntılar ve Çin’deki düşüş şeklinde sıralayabiliriz. Cari açığımızın düşmesi olumlu bir gelişme. 2019’da kabaca yüzde 0,4 ile yüzde 1 arasında bir büyüme olabilir. Tabii, bu dönemde hata yapmazsak ve yılın ikinci yarısında artıya dönmek suretiyle olabilir.”

Ekonomik açıdan kaç gün sonranızı net görüyorsunuz sorusunu da cevaplayan Eğilmez, “Yarını bile göremiyorum. Çünkü sosyal medyanın bu kadar geliştiği, ABD Başkanı Trump’ın tweet atarak her şeyi değiştirdiği bir ortamda yarını nasıl göreyim ki? Adam bir tweet atıyor her şey karışıyor. Trump’ı bir tarafa koyarsak da en fazla 1 ay sonrasını net olarak görebiliriz. Daha fazlası böyle bir ortamda mümkün değil” dedi.

Vergi Uzmanı Dr. Ozan Bingöl ise Türkiye’nin vergi sistemi hakkında bilgilendirmelerde bulundu. Konuşmasında “Vergi ödeme motivasyonu içsel bir ahlaktır” diyen Bingöl de sözlerini “Vergi toplumun tüm kesimi için önemli. Bu konuda haklarınızı bilmeli ve vergi ödeme bilincine sahip olmalısınız. Çünkü, bu bilince sahip olmak; vergi şeffaflığı, ödediğiniz verginin nerelerde kullanıldığını öğrenme ile birlikte daha sağlıklı bir demokrasiyi de beraberinde getirir” şeklinde tamamladı.

Ekonomi hala daha sıcak ve siyaset de ısınıyor. Yani gündem yoğun…

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.