Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Özgürlük ve Demokrasi Platformu: Dersaneleri kapatma girişiminden vaz geçilmeli

Ankara’daki eğitim camiasının ortak beklentisi hükümetin toplumsal tepkilere kulak vererek dershanelerin kapatılmasında geri atması yönünde. Özgürlük ve Demokrasi Platformu, yetkililerden yanlış girişime müdahale etmelerini istedi. Ortak...

Haber Giriş Tarihi: 18.11.2013 15:54
Haber Güncellenme Tarihi: 18.11.2013 15:54
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahaber.com/
Özgürlük ve Demokrasi Platformu: Dersaneleri kapatma girişiminden vaz geçilmeli
Ankara’daki eğitim camiasının ortak beklentisi hükümetin toplumsal tepkilere kulak vererek dershanelerin kapatılmasında geri atması yönünde. Özgürlük ve Demokrasi Platformu, yetkililerden yanlış girişime müdahale etmelerini istedi. Ortak bildiriye imza atan dernek yöneticileri ise kapatma girişiminden vaz geçilerek, sağduyunun galip gelmesi temennisinde bulundu.

Milli Eğitim Bakanlığı'nın dershanelerin kapatılmasını öngören kanun taslağının, eğitime darbe vuracağı kaydedildi. Bünyesinde 16 farklı sivil toplum kuruluşu barından Çankaya Özgürlük ve Demokrasi Platformu, bir basın açıklaması yaparak, dershane, etüt merkezi ve okuma salonlarının kapatılmasının eğitim ve öğretiminde onarılmaz ve geri dönülmez yaralar açacağı vurgusunda bulundu. Platform Sözcüsü Selahattin Kaya, taslağın bu haliyle yasalaşması halinde temel hak ve özgürlükler noktasında tek parti yıllarındaki uygulamaları hatırlatıldığının altını çizdi. Değişiklik talebin Anayasa’nın 48. Maddesiyle çeliştiğini ifade eden Kaya, dershanelerin bir ihtiyaçtan doğduğu ve Cumhurbaşkanı Abdullah Gül başta olmak üzere birçok kesimin belirttiği gibi dershanelere olan ihtiyacın giderilmeden bu kurumların kapatılmasının doğru olmayacağını kaydetti. Kaya "Özgürlük ve Demokrasi Platformu olarak, yetkililerden ve sorumluluk sahibi olan herkesin zoraki değişikliklerin ne gibi yıkıcı sonuçlar doğurduğunu görmesini ve bu yanlış girişime müdahale etmelerini istiyoruz." şeklinde konuştu.

Bünyesinde 16 farklı sivil toplum örgütü barındıran Çankaya Özgürlük ve Demokrasi Platformu’nun ortak bildirisine imza atan bazı dernek yöneticisinin dershanelerin kapatılma girişime yönelik eleştirileri şu şekilde:

Mehtap Kaya (AFAT):

Başbakanımız her zaman yenilikçi, her zaman en güzelini yapmaya çalışıyor. Fakat şu da bir gerçek; eğitim sisteminde sürekli bir değişiklik yapılıyor, bir türlü oturmadı. Acele edilmemesi gerekiyor. Bir değişiklik yapılacaksa dershanelerle, öğrencilerle, ailelerle konuşarak ciddi bir fizibilite çalışmasıyla yapılmalı. Özel ticari alanlar böyle bir kalemde kapatılıp bir kalemde açılamaz. Bu hiç demokratik de değil zaten. Eğitimde ciddi bir adalet dershanelerle sağlanıyor bu adalet ortadan kalkmış olacak. Dershanelerin kapatılmasına sanırım en çok PKK sevinecek. Çünkü boş olan bir insanı kazanmaları çok daha kolay. Doğu’da ailelerin en büyük arzuları çocukların eğitim alması.

Yunus Alımcı (Yeşeren Ümitler Derneği):

Derneğimiz varoş bölgelerinde fakir öğrencileri üniversiteye hazırlamak ve derslerine takviye etmek için kurulmuş bir dernektir. Hayırsever işadamlarının katkısıyla öğrencilerden hiçbir ücret almıyoruz. Hükümeti aklı selime davet ediyoruz. Kapatılması durumunda bu çocuklara birileri sahip çıkacak ve ülkemiz ilerde telafi edemeyeceği sorunlarla karşılaşacak.

Bahar Şensoy (TESED):

Dershanelerin kapatılmasını fırsat eşitsizliği olduğunu düşünüyorum. Doğu’daki Fatma’nın Ayşe’nin adına buradayım. Kapatılması eğitim açısından büyük bir yıkım olur. İnşallah hükümet bu konuda destek olur.

Mustafa Petek (Tüm Kamu Çalışanları Derneği):

Kapatılma girişimini vahametle takip ediyoruz. Milletin hayrına olan bir şeyi millete rağmen kapatmak son derece üzücü sonuçlar netice verecektir. Dershanelerin kapatılmasına yönelik girişimden vaz geçileceğini ümit ediyor, sağ duyunun galip geleceğini düşünüyorum.

Ali Kuyrukça (HÜRSİAD):

Bu bindiği dalı kesmektir diye düşünüyorum. Bizler Cennete talip olmuş insanlarız. Cennete gidecek olan geminin içerisini baltalamamak gerekir. Dershaneler geçerse, demokrasi adına kötü bir sınav verilmiş olacaktır. Sağduyulu insanlar olduğuna inanıyorum. Tepkilere kulak verilecektir.

Abdullah Demir (Şenkaya Eğitim ve Kültür Vakfı):

Kendim bir özel okulun muhasebesinde çalışıyorum. Şu anda özel okullarımızın kontenjanları yüzde 40 boş. Ankara’nın en prestijli semtlerinde dahi okullarımızın kontenjanlarında şu anda eksik var. Hal böyle iken ayda 2 bin 3 bin TL ücreti dershaneye veremeyen velimiz merak ediyorum 15 bin TL aylık giderle nasıl verip çocuğunu özel okula gönderecek? Bakanımız diyor ki; destek olacağız. Madem destek olunacak, şuan mevcut özel okulların kontenjanları yüzde 40 boş, buna neden destek olunmuyor?

Derya Taşer (Ankara Gönülleri Eğitim Derneği)

Türkiye’deki istatistiklere bakıldığında 250bin tane atama bekleyen öğretmen varken dershanelerin kapatılmasıyla 150 bin tane daha açıkta kalacak. Bunlar nerelere yerleştirilecek? Bu konuda esasen dershaneler devlete yardımcı oluyor.

Rahmi Kurt ( Ankara Çalışanları Derneği )

Dershaneler çocuklarımıza bir hedef kazandırıyor. Eşitlik ilkesiyle bağdaştığını düşünüyorum. Bu açığın ancak böyle dershane sistemiyle kapatılacağını düşünüyorum. Devlet okullarında bu verilmiyor. Hafta sonları çocuklarımızın o günlerinin dolu olması meşguliyet kazanması ve hedef verilmesi noktasında dershaneler bu görevi yapıyor. Dershaneler kapatılırsa çocuklarımız ortada kalmış olacak, fırsat eşitliği kalkmış olacak, öğretmenlerimizin büyük bir çoğunluğu da boşta kalmış olacak. Bunu göze aldıklarını düşünmüyorum.


En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.