Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

ÇÖZDEBİR'den dershaneleri kapatmak için hazırlanan taslağa tepki

Çorum Özel Dershaneler Birliği (ÇÖZDEBİR) Başkanı Hüseyin Çetin, dershanelerin kapatılmasıyla ilgili yasa taslağının eğitime darbe vuracak değişiklikler içerdiğini söyledi.ÇÖZDEBİR Başkanı Hüseyin Çetin, dershane ve etüt salonlarının...

Haber Giriş Tarihi: 16.11.2013 14:53
Haber Güncellenme Tarihi: 16.11.2013 14:53
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahaber.com/
ÇÖZDEBİR'den dershaneleri kapatmak için hazırlanan taslağa tepki
Çorum Özel Dershaneler Birliği (ÇÖZDEBİR) Başkanı Hüseyin Çetin, dershanelerin kapatılmasıyla ilgili yasa taslağının eğitime darbe vuracak değişiklikler içerdiğini söyledi.


ÇÖZDEBİR Başkanı Hüseyin Çetin, dershane ve etüt salonlarının tamamen kapatılmasıyla ilgili bir hazırlığın basına yansımasından duydukları rahatsızlığı dile getirdi. ÇÖZDEBİR tarafından düzenlenen basın toplantısına Anafen, Ahi Fem, Demer, Final, Seviye, Sınav, Sistem dershanelerin yöneticileri katıldı.

''Milli Eğitim Bakanlığı tarafından hazırlandığı iddia edilen yasa taslağı eğitime darbe vuracak değişiklikler içeriyor'' diyen Çetin, dershaneler, etüt merkezleri ve tüm kurumların kapatılmasını öngören taslağın bu haliyle yasalaşması durumunda, okullardaki eğitim eksiklikleri takviye ders ve konuları telafi edilemeyeceğini kaydetti.
Özellikle imam hatip ve meslek lisesi öğrencileri başta olmak üzere öğrencilerin seçkin lise ve üniversitelerde okuma imkanının da ortadan kalkacağını belirten Çetin ''Dershaneler niye kapatılamaz? hukuk kapatamazsınız diyor, çünkü kanunla suç olarak tanımlanmamış hiçbir eylemi işleyene ceza verilemez. Buna idari ve ekonomik cezalar da dahildir. Birine matematik dersi vermek dünyanın hiçbir yerinde suç değildir. Ekonomik ya da başka bir şekilde yaptırım uygulayamazsınız. Şöyle haberler mi okuyacağız, 'Yapılan baskında geometri dersinde kullanılan tebeşir, gönye ve çok sayıda soru bankasına el konuldu' Eğitim bilimi de kapatılmasına karşı çıkıyor. En temel sorunlarını çözememiş, belli standartları oluşturup ülke geneline yayamamışsınız. Doktorlar, hastanın ateşinin düşürülmesine çoğu hallerde karşı çıkıyor. Çünkü ateş bir belirtidir, hastalık başkadır. Ateşi düşürüp kendinizi kandırmayın, hastalığı tedavi edin, ateş zaten düşer. Demokrasi de dershaneler yaşamalı görüşünde, suç unsuru taşımayan bir eylemi yasaklayamazsınız. Ayrıca teşebbüs hürriyetini engelleyemezsiniz. Belli standartlar koyup takipçisi olabilirsiniz o kadar. Sosyoloji de 'Bu devirde medenilere galebe ikna iledir, icbar ile değil' kanaatinde. Dershanelerin kapatılması konusunda ikna edici bir gerekçe ortaya konulamıyor. 'İnek satan fakirler' tezini de taslak çürütüyor. Çünkü çok daha ucuz ve hatta bedava alternatifler de kapatılmaya çalışılıyor. ''dedi.

Çetin, ülke genelinde 4 bine yakın özel dershanede, genellikle özel okula gidemeyen özel ders alamayan 1 buçuk milyon dar gelirli ve orta halli ailenin çocuğuna hizmet verildiğini, böylece üyük bir kesime fırsat eşitliği sağlandığını vurgulayan Çetin, "Dershanelere devam eden ve sınavlarda başarılı olan öğrencilerin aileleri incelendiğinde bunların genelde orta gelir düzeyinden aileler olduğu görülecektir. Dershane öğrenciyi sadece sınava hazırlayan kurum değildir. Okul başarısını artırmak, sınavlara hazırlanmak gibi hedefi olmayan ya da okul dışında kalan vaktini verimli kullanamayan öğrenciler 'internet kafe'lerde ya da televizyon karşısında zaman geçirecek, bilgisayarda oyun oynayarak zamanını harcayacaktır. Dershaneler, 50 binden fazlası öğretmen olmak üzere 100 bini aşkın çalışanıyla öğrencilerimize eğitim öğretim hizmeti verirken önemli bir istihdam da sağlamaktadır. Okula destek amacıyla hizmet veren dershanelere, gösterdikleri ve sundukları eğitim öğretim hizmeti ile zaman zaman okulu da aşan bir teveccüh gösterildiği gerçektir. '' diye konuştu.


Çorum'da 20'ye yakın dershane, 40'ı aşkın etüt merkezi 500'ü aşkın öğretmen, 100'e yakın personel ve çalışanıyla özel okula gidemeyen, özel ders alamayan dar gelirli ailelerin çocuklarına hizmet verirken önemli bir istihdamın da sağlandığını vurgulayan Çetin şöyle konuştu: ''Ayrıca 10 bini aşkın öğrenciye hizmet vermektedir. 10 bin aile bu hizmetin engellenmesi durumunda demokratik ortamda haklarını savunacaklardır. Çorum Özel Dershaneler Birliği olarak yasal statüyle Milli Eğitim sistemimiz içinde yer alan dershanelerin kurucuları olarak dershanelerin kapatılmasını istemiyoruz. Bu kurumların kapatılması durumun da eğitim kalitesinin de düşebileceği, düşük gelir seviyesinde olan ailelerin öğrencilerinin seçkin lise ve üniversitelerde okuma imkanı da büyük ölçüde ortadan kalkacaktır. Halkın yüzde 70'i de dershanelerin kapatılmasını istemiyor. Kamuoyuna çok önem veren hükumetin buna karşı duyarsız kalmasını istemiyoruz.''

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.