Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

İHASA-SI REY /PATİKADER

Yazının Giriş Tarihi: 09.11.2018 00:04
Yazının Güncellenme Tarihi: 09.11.2018 00:04

Hiiç öyle havalara filan girmeyeceksin.

Yok Bursa’da şu kadar sivil toplum kuruluşu var, ben bu kurumların şu kadarını tanırım filan katiyen demeyeceksin.

Çıkar 31 yaşında bir acil tıp uzmanı, anlatır derneğini ve derneğine dair olanları. ’’Bizden haberin yokmuş n’ber’’der apışıp kalırısınız.

Allahtan kibar delikanlıydı da, bunu derneğini anlatarak dedi.

Fark Yaratanlar 2018 seçici kurulu dördüncü toplantısını yaptı geçen akşam. Bu yıl farklı bir yol ile seçiyorlar Fark Yaratanlarını.

Başvuru süresi 20 Kasım saat 17.00 de son bulacak etkinlikte ‘ben de varım’ diyen sivil toplum kuruluşlarını tek tek davet ediyorlar onlarla konuşuyor ve bolca da dinliyorlar.

20 Kasımın hemen ertesinde de tüm adayları dinleyecekleri bir etkinlik ile 2018 in fark yaratanlarını belirleyecekler.

Onlar da vardı başvuranların içerisinde. Geldiler anlattılar derneklerini.

PatiKader’i.

Dernek Başkanı Uzm. Dr. Okan Aydın’ı dinlerken Köy enstitülerine gittim.

Not almadım; ama yazdıkça anlıyorum ki, beynim not almaktan öte kaydetmiş  bu güzel genç adamın söylediklerini.

Başlıyorum;

PatiKader, açılımı ile Paylaşımcı Toplumsal İyilik Kampanyaları Derneği gönüllülük esasına dayanarak sosyal sorumluluk projeleri üreten ve uygulayan bir sivil toplum kuruluşu.

Önceleri sadece Bursa’da başladıkları faaliyetlerini uygulamaya koydukları ‘’Sokak Projesi’’ ile Türkiye’nin diğer bir ucuna taşımayı başarmışlar.

Aslında maceraları 2008’de Uludağ Üniversitesi’nde K.Ö.Y. projesi ile başlıyor PatiKader’in. Ekip zamanla büyüyerek 2017 sonrası PatiKader adıyla insanlara dokunmaya devam ediyor.

Derneğin neden Fark Yaratanlar’a başvurduğunu ortak akıl ile oluşturdukları şu cümleleri yeterince açıklıyor. 

‘’Toplumumuzda sivil toplum anlayışıyla çözülebilecek birçok sorun görüyoruz. Bu sorunları göz ardı etmek yerine bir hayal kurup yollara düşebildik. Hayalimiz, farklı ve yararlı projelerle değişim yaratmak. Topraklarımızda var olan yardımlaşma ve paylaşma kültürü ile sivil toplum anlayışının kaynaşması sonucu bu projeleri hep beraber üretebileceğimizin farkındayız’’

Buraya kadar tamam.

Yazının bundan sonrası neden farklı olduklarına dair;

PatiKader kendi bileşenlerini oluşturabilecek kadar etkin bir karaktere sahip. Karakter diyorum çünkü dernek bir canlı organizma gibi çalışıyor. Beyni ile diğer uzuvları eşgüdüm halinde bir organizma.

SOKAK adını verdikleri oluşumları ile Bursa dışında gerçekleştirdikleri bir projeyle Hakkâri Yüksekova ile Bursa arası köprü kurarak Yüksekova’daki gençlere yalnız olmadıklarını göstermek ve daha sosyal olabilecekleri bir alan sağlamayı amaçlayarak, Yüksekova’daki Gençlik Merkezi yetkileri ile birlikte iki aşamalı bir etkinlik gerçekleştirirlerken;

PATİKALAY ile, ‘KÖY Okulu tabir ettikleri şehir merkezine uzak, ağırlıklı olarak durumu kötü olan öğrencilerin bulunduğu ilkokul ya da ortaokula düzenledikleri çalışmalarla hijyen eğitimi, mevcut sağlık durumlarının kontrolü, ağız ve diş sağlığı, mektup ve karne, kişisel temizlik ve sinema etkinlikleri yapıyorlar.

PATİKAM’da derneğin, yılda üç etkinliğini içinde bulunduran bir projesi. Burada ana amaç ihtiyaç sahibi insanlara yiyecek ve kıyafet yardımı yapmak. Ramazan, Kurban ve Kış dönemi yardımları ise bu projenin vazgeçilmezleri.

Yoruldunuz mu okurken;

Yorulmayınız çünkü daha bitmedi bu evlatların yaptıklarını anlatan satırlarım.

PATİKADEMİ (İyilik Akademisi) var daha sırada.

Patikader bir de alt yapı oluşturuyor kendine. Projelerinin devamlılığını sağlamak adına sosyal toplum bilincine erişmiş kişilere ulaşabilmek için ‘’sosyal sorumlulukla hareket edebilen ve bunu etrafına aşılayabilen bireyleri toplumun her alanında görmek istiyoruz.’’ diyerek yetkin üyeler kazanmak için PATİKADEMİyi oluşturmuşlar.

Bitti mi?

PROTON SÜRECİNİ de yazınca Bitecek.

Aslında bitecek dediğim PatikaDer’in faaliyetlerinin anlatımı değil köşenin bitiyor olması. O yüzden derneğin web adresini de şuraya bırakıvereyim de ayrıntıları sitelerine girip onların dilinden öğrenin. Gelelim proton sürecine;  Proton; PatiKademi’deki eğitimler tamamlandıktan sonra akademi amacına uygun olarak, PatiKa Derneği’nin gelecek yıl projelerini belirlemek için yapılan “Sosyal Proje Üretme Maratonu

Bu etkinlik kapsamında akademideki öğrenciler önce kendi aralarında üç kişilik gruplara ayrılıyorlar. Her gruba bir akran bir de veteran mentor atanıyor.Akran mentor; bir önceki sene akademiyi tamamlayan öğrencilerden,Veteran mentor; Patika Derneği’nde faaliyet gösteren mezun kişilerden seçiliyor. Gruplar iki gün boyunca belirlenen yerde mentorlerinin de desteğiyle bir sosyal girişimci fikir üretiyorlar.

Bazen böyle oluyor işte;

Hakkında yazılacak çok şey olduğunu gördüğüm bir konuyu bir türlü son cümlesini yazıp bitiremiyorum.

İyisi mi,kendi son cümlemi yazayım.

Benim Fark Yaratanlar 2018 de ki üç oyumdan biri PatiKader’e

Seçici kuruluma duyurulur…

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.