Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Likitte kalın, ucuz evler alın

Yazının Giriş Tarihi: 14.12.2018 00:03
Yazının Güncellenme Tarihi: 14.12.2018 00:03

Geçtiğimiz pazartesi günü, 3. çeyrek ekonomik büyüme oranları açıklandı. Büyümeyi bir süreliğine unutmak zorunda olduğumuz ortaya çıktı… “Küçülmüyoruz ancak patinaj ustası olduk” diyebiliriz… Ayrıntıları sizlerle bu köşeden paylaşmıştım… Salı günü ödemeler dengesindeki sonuçlar açıklandı… Bugün ‘durağan’ bir dönemde olduğumuzu kabul etmek zorundayız.

Cari denge, art arda üçüncü ayda da artış göstererek 2.5 milyar dolar civarı fazla verdi. Uluslararası Kredi Derecelendirme Kuruluşu Fitch’in Türkiye’nin kredi notunu ve görünümünü koruması yönünde irade beyanı da moral verdi…

Geçen hafta iç ekonomik gündemde; yüzde 1.44 düşüş gösteren enflasyon öne çıkmıştı. Bursa Büyükşehir Belediyesi de aynı oranda su fiyatlarını indirdi… Ulaşımda da aynı indirimin gelmesi, 2-3 araç değiştirerek işine ya da okuluna giden binlerce kişi için ‘ulaşımda yeni yıl müjdesi’ olacaktır…

Bu arada Merkez Bankası enflasyondaki düşüşü;vergi indirimleri, TL’deki değer kazancı ve petrol fiyatlarındaki gerilemenin etkileri ile ‘talepteki zayıflama’ olarak özetlemişti… Talepteki zayıflık sanırım 2019 yılı boyunca devam edecek. Bu aşamada fiyatların artmaması, kiralara zam yapılmaması ve yeni iş alanlarının açılması gerekiyor. Ücretsiz izin uygulamaları da yaygınlaşıyor…

Birkaç puan düştüğü açıklanan (!) enflasyonun olumlu etkileri, dış piyasalardaki gerginlik nedeniyle çok kısa sürdü. Dış piyasalarda ise işler biraz karışık. ABD-Çin ticaret savaşı herkesi korkutuyor. ABD’nin İran ambargosu da ülkemizi yakından ilgilendiriyor… G-20 Arjantin zirvesinde 90 günlük geçici de olsa bir anlaşma sağlandığı haberi piyasaları olumlu etkilemiş, borsalar ve emtia fiyatları yükselmişti. Ancak ertesi gün piyasaların öngörülemeyen parametresi ABD Başkanı Donald Trump’ın Çin ile anlaşmanın olmayabileceğini ima etmesiyle bir anda olumlu algı tersine çevrildi. Bu gelişme küresel durgunluk beklentilerini tekrar alevlendirdi. Zaten küresel ekonomideki yavaşlama gerekçesiyle FED başkanı Powell, faiz artırımlarına ara verileceği sinyalini vermişti. Geçtiğimiz Cuma günü açıklanan ABD tarım dışı istihdam verileri beklentilerin altında kaldı. ABD, Avrupa ve Çin ekonomilerinde yavaşlama emareleri gelmeye devam ediyor. Bu arada ABD kısa vadeli faiz oranlarını yükseltirken; önümüzdeki yıllara ilişkin durgunluk ve düşük enflasyon beklentileriyle uzun dönem bono faiz oranları da düştü. Bu gelişme ABD dolarında zayıflama, altın fiyatlarında yükseliş olarak kendini gösterdi. Ardından Çinli teknoloji şirketi Huawei’nin sahibinin kızının Kanada’da tutuklanması; işin tuzu biberi oldu ve ticaret savaşına devam hamlesi olarak görüldü. Bu defa dış piyasalar bu gelişmeyi ayrıca olumsuz yönde fiyatlamaya başladı. Doğal olarak son günlerde denge bulmaya çalışan iç piyasalarda da bu olanlardan payını aldı. Dolarda kıpırdanma başladı… İngiltere’nin AB’den ayrılma kararı da (Brexit) AB ekonomileri üzerinde olumsuz etki yaptı…

KONUT VE OTOMOBİL

Borsada yabancı alımları geldi… Reel sektörde ise temel sıkıntılar korunmakla birlikte son aylarda daralan konut ve otomobil satışlarındaki biraz toparlanma var. Faiz ve kur düşüşü, son vergi indirimleri, ertelenen siparişler piyasalara bir parça da olsa hareket getirdi… Otomobilde yıl sonu kampanyaları başladı ve talep getirdi… Artan konkordatolar, (Bursa’da kesinleşen 25 karar var-Genel sayı 846…) takipteki krediler, azalan karlılık gibi reel sektördeki sıkıntıların bankacılık sektörüne yansımaları bedelli sermaye artışı olarak kendini göstermeye başladı. Daha bugünden bunun devam edeceğini rahatlıkla söyleyebilirim.

Borsada yatay bantta dalgalanma devam ediyor. İlk destekler 92.500 ve 91.300 seviyelerinde. 91.300 daha önemli. Bu seviye geri çekilmelerde tepki alımları görülebilir. Aksi takdirde düşüşün devamıyla sonraki destek 88.500 seviyesinde bulunuyor. İlk dirençler ise 96.300-96.800 seviyelerinde. Çıkışın devamı için ise 96.800 seviyesinin geçilmesi gerekecek. Geri çekilmelerde tepki alımlarının görüldüğü ancak direnç seviyelerinin geçilmekte zorlanıldığı görünüm korunabilir.

DOLAR/TL

Dolar/TL kurunda görülen tepki yükselişine dikkat etmeli… İlk direnç 5.45 TL seviyesinde görülürken çıkışın devamı için bu seviyenin geçilmesi gerekiyor… Geçilirse döviz kabusu büyür…

Ya sabır çekin, likitte kalın, ucuzlayan gayrimenkullerden alın ya da fırsatları değerlendirin… Çevrenizi gözden geçirin…

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.