Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Lifli gıdalar ve bağırsak kanseri

Yazının Giriş Tarihi: 07.07.2018 00:02
Yazının Güncellenme Tarihi: 07.07.2018 00:02

Gastroenteroloji uzmanı değerli arkadaşım Doç. Dr. Emin Caner hazır cevapları ile bilinen nüktedan biridir. Günlerden bir gün yurt içinde ya da yurt dışında yapılan tıp kongreleri hakkında şaka yollu şu sözleri söylemişti:

“Kardiyoloji kongrelerinde aspirin, Gastroenteroloji kongrelerinde lifli beslenme hariç, her kongrede bir şeylerin yeri ve önemi değişiyor. Bu kadarcık net bilgi için onca kongreye ne gerek var?”

Değerli meslektaşımı gülümsetecek cinsten yeni bir çalışmadan söz etmek istiyorum bu makalemde sizlere.

The JAMA Onkoloji dergisinde 2 Kasım 2017 de yayınlanan bir çalışmaya göre gıdalarla alınan lif miktarını arttırmak erken dönem kalın bağırsak kanserlerinde hayatta kalma süresini arttırmakta.

Kalın bağırsak kanseri bilindiği gibi yurdumuzda ve tüm dünyada başta gelen ölüm nedenleri arasındadır.

Massachusetts General Hospital ve Harvard Medical School'un ortaklaşa gerçekleştirmiş oldukları çalışmaya henüz vücuda yayılım göstermemiş kalın bağırsak kanseri tanılı olup 1., 2. ve 3. evrelerdeki 1575 hasta dahil edilmiş.

Tanı konduktan sonra ortalama 8 yıl kadar izlenmiş olan bu hastaların her birinin günlük lif ve tam tahıl tüketimleri belirlenmiş öncelikle.

Takip edilen bu hastalardan 174 ü kalın bağırsak kanserinden olmak üzere 773 ü hayatını kaybetmiş. Yüksek miktarda lifli gıda tüketenlerde düşük miktarda lifli gıda tüketenlere göre ölüm oranı daha düşük bulunmuş.

Günlük olarak her 5 gramlık lif tüketimi artışında kalın bağırsak kanserinden ölüm oranı % 22, tüm sebeplerden ölüm oranı ise % 14 daha düşük bulunmuş.

Günlük olarak her 20 gramlık tam tahıl tüketim artışı kalın bağırsak kanserinde % 28, tüm sebeplerden ölümde % 12 azalmaya yol açmış.

Sebzelerle alınan günlük her 5 gramlık lif artışı tüm sebeplerden ölümde % 17 azalma sağlarken kalın bağırsak kanseri ölümlerinde ise bir azalma sağlamamış.

Meyvelerle alınan lifler kalın bağırsak kanserine ya da herhangi bir nedene bağlı ölümlerde bir azalma sağlamamış.

Araştırmacılar elde ettikleri sonucun gözlemsel bir sonuç olduğunu, hastaların günlük lif tüketimi konusundaki beyanlarına dayandığını belirterek, çok daha geniş kapsamlı çalışmalara ihtiyaç duyulduğunu da alçak gönüllülükle belirtmekten geri durmamışlar.

Selam ve saygılarımla.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.