Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Lenin Türklere yardım etti mi?

Yazının Giriş Tarihi: 24.08.2019 00:02
Yazının Güncellenme Tarihi: 24.08.2019 00:02

1917 Bolşevik ihtilalinden sonra Sovyetler Birliği kurulmuş ve hareketin lideri Lenin tarafından yönetilmeye başlanmıştı.

Bu arada Türkler, M. Kemal’in önderliğinde ülkeyi işgal eden emperyalistlere karşı kurtuluş mücadelesine başlamıştı. Ancak bu mücadelede sıkıntı büyüktü. Özellikle maddi kaynaklar çok kısıtlıydı. Yardım kanalları aranıyordu.

Tam da bu konu ile ilgili olarak zaman zaman ortalıkta dolaşan bir söylenti var; “Kurtuluş savaşında Sovyet lideri Lenin Türklere şu kadar tüfek, şu kadar mermi, şu kadar top ve diğer silahlardan göndererek yardım etti.”

Bu söylemlerde bulunanlar şunu demeye çalışıyordu; “bizim katil ve kötü lider olarak algıladığımız Lenin aslında bize destek olan Türkleri seven bir liderdi.”

Yani toplumuzda her ne hikmetse zaman zaman böyle bir algı oluşturulmaya çalışılmaktadır.

Peki, gerçekten öyle miydi? Lenin Türklere yardım göndermiş miydi?

Tarihçilere göre Sovyetler Birliği’nden bir miktar silah yardımı gönderilmişti ancak;

Madalyonun diğer yüzü çok farklıydı.

(Kaldı ki bazı tarihçiler; bu silahların çok eski ve döküntü silahlar olduğundan bahsetmektedir.)

Prof. Dr. Timur KOCAOĞLU ve daha birçok araştırmacı yazara göre gerçek yardım olayı şöyleydi;

“Zamanın Buhara Cumhurbaşkanı’nın oğlu Prof. Dr. Timur KOCAOĞLU, tarihçi Murat BARDAKÇI ile yapmış olduğu canlı yayın programında ilginç bilgiler vermiştir. Bu bilgileri birçok tarihçi desteklemektedir ve o zamana ait belgeler Sovyet Yönetimi tarafından gizli tutularak kamuoyuna açıklanmamıştır!

Kurtuluş Savaşı'na gerçek anlamdaki destek; Buhara Halk Cumhuriyeti'nden gelmiştir. Buhara o dönemde Türkistan'ın en zengin Hanlığı idi. Ticari faaliyetler sayesinde Buhara Hanlığı büyük bir zenginliğe ve altın rezervine sahip olmuştu. Kızıl Ordu tarafından 2 Eylül 1920'de yıkılan Buhara Hanlığı'nın yerine 6 Ekim 1920'de Buhara Halk Cumhuriyeti ilan edilmesinden sonra, Buhara Halk Cumhuriyeti'nin Osman Kocaoğlu başkanlığındaki temsilcileri Moskova'ya giderek Lenin ile görüşme yaparlar.

Bu görüşmede Buhara heyeti, Lenin'e Türkiye için 100 milyon altın ruble yardım vermeyi taahhüt ederler. Heyet Buhara'ya döndükten sonra, bu konu parlamentoda oylanır ve Türkiye'ye yardım tek itiraz sesi yükselmeden oy birliği ile kabul edilir. Vaat edilen 100 milyon altın da en kısa zaman zarfında Moskova'ya ulaştırılır. Türkistan'da o devrin olaylarını yaşamış şahsiyetlerden ve Türkistan tarihi mütehassısı Z. V. Togan ve Türkistan'daki esir Osmanlı subaylarından Raci Çakıröz bu yardımın yapıldığını teyit etmektedir. Ne yazık ki bu yardım hedefine ulaşmamıştır. Sovyetlerin Türkiye'ye Eylül 1920 ile Mayıs 1922 tarihleri arasında yaptığı nakdi yardımlar da Buhara Cumhuriyeti'nin teslim ettiği 100 milyon rublenin çok altındadır, 11 milyon ruble civarındadır.

Türkiye’ye gönderilmesi gereken 81.673.200 altın ruble tutarındaki Özbek altını, Lenin hükümeti tarafından açıkça gasp edilmiştir.

Gelelim neticeye;

Algı; Kurtuluş savaşında Lenin, Türklere yardım etti.

Gerçek; Kurtuluş savaşına gönderilmek üzere büyük para yardımı Buhara Türkeri’nden geldiği halde bu yardımın ancak çok küçük bir kısmı Anadolu’ya ulaştırılmış, geri kalan büyük meblaya ise Sovyetler Birliği yönetimi el koymuştur.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.