Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Kuşaktan kuşağa ‘mış mış’ lar…

Yazının Giriş Tarihi: 26.07.2018 00:03
Yazının Güncellenme Tarihi: 26.07.2018 00:03

Gençlere artık alıştım da, henüz çocukluk yaşlarındakilerin o minicik beyinlerinde oluşturup kucağımıza bıraktıkları özgüvene pek alışamadım.

İzleyin bakın 5 ila 15 yaşında ki bir çocuğu; dünyaya sizden ne kadar farklı bir bakış açısı var görün. Çocuk psikolojisi ile yakından ilgili bir arkadaşım abi onlar ‘’Z’’kuşağı dediydi de X ve Y kuşakları hakkında kulak dolgunluğum olduğu için harfi yanlış söylüyor zannetmiş ama bozulmasın diye açıkta vermemiştim.

Geçenlerde gazetede konu ile ilgili bir yazı görünce ben bozuldum. Meğer harf doğruymuş,’’Z’’kuşağı ayan beyan ortadaymış. Kuşak çatışması kuşaklar arası uzay savaşlarına dönmüşte haberim yokmuş.

Bana biraz zorlama ve abartılı gelse de bu X.Y.Z kuşağını ele alayım dedim bu yazıda.

Adamlar bakmışlar her nesil birbirinden farklı özellikler taşıyor; hadi bunu katorize edelim demişler.(karikatürüze de denilebilir)

X kuşağına,1965-1979 arası doğanları koymuşlar.2018 i baz alırsak 53-39 arası olsa olsa X kuşağıdır demişler.(bendeniz bu sıralamaya bile giremediğim için ziyan kuşağından sayılıyorum her halde)

Sanırım bu kuşak meselesini ortaya atan zatta X kuşağından ki, kuşağın meziyetlerini pek bir iştahla saptamış.

Demiş ki; Bu X kuşağı var ya bu X kuşağı bildiğiniz gibi değil. Bir kere bu nesil kurallara uyumludur. Aidiyet duygusu tavan yapmış otoriteye karşı son derece saygılı aynı zamanda da çalışkandır. Bir de iş başında görün siz onu; çalışma saatlerine uyumu iş motivasyonunu bir tetikler ki amanallah. Böyle iş gören dostlar başına dersiniz de başka da bir şeycik demezsiniz. Bir de terfi konularında ki sabırları dervişi kıskandırır. Müdür olacağım diye diğer kuşağa geçecek kadar sabırlıları vardır. Bir de bu kuşak teknolojiye geçiş kuşağıdır. Tamamen vakıf olamayıp ben teknoloji özürlüyüm gibi deyimi türetmiş olsa da internetten, ipad’lere, akıllı telefonlara kadar pek çok yeniliğe tanıklık etmiştir.

Merak ettim bayağı bir araştırdım; bulduğum verileri topladım, çarptım böldüm ve meşhur X kuşağını şu anda ki nüfusumuzun % 22 sini oluşturduğu sonucuna vardım. TUİK 2017 de nüfusumuz 80 milyon 810 bin 525 kişi oldu. Dediğine göre bu oranın kaç kişiye denk geldiğini de siz hesaplayıverin. Zaten kuşak dışı kalmışım bir de sen yaşamıyorsun birader denilmesine dayanamam. Bu arada siz hesaplaya durun ben Y kuşağının ne olduğunu kimleri kapsadığını anladığım kadarı ile yazıvereyim şuraya.

Efendim bu Y kuşağı X kuşağının evrilmiş hali.1980-1999 arası doğanları kapsıyor. En yaşlısı 37, en genci ise 18 yaşında. Özellikleri X kuşağına oranla çok daha radikal. Bu sıralamayı yapan zat Y kuşağı için ‘’Kuşaklar arası farklılığın en çok hissedildiği nesil özelliği taşırlar.’’diyor. Kuşak ile ilk somut saptaması da Y lilerin bağımsızlıklarına düşkünlükleri. Eee haliyle özgürlüklerine de düşkün olmaları da kaçınılmaz. İş yaşamlarında da farklıymışlar;mesela mesai saatleri arasında çalışmayı sevmezlermiş.(bunu saptayan kimse gelsin bir gece bizde kalsın.Kalsın ama erken kalksın ve sabahın köründe işlerine yetişmek için koşa koşa giden Y lileri bir saysın.)

Y kuşağı fazla iş değiştirmesi ile de ünlüymüş.(iş bul bakalım onlara, kaç tanesi çıkıp başka iş arıyor.)Bu da yetmezmiş gibi derhal yönetici olmaya ya da kendi işlerini kurmaya temaüllülermiş.(fena mı?) Y kuşağı üstüne üstlük bir de uyumsuzmuş kendisinden farklı düşünenleri acımasızca eleştiri yağmuruna tuttuğu da gözlenmekteymiş.(bak bu fena işte; kuşağının boyuna bakmadan atarlanmak ne ola ki)Y kuşağı çalışmayı sadece para kazanmak ve bu parayı rahat harcamak olarak görürmüş.(aaa bu olmadı işte. Diğer kuşaklar için çalışma hayatı hayatın bizatihi kendisidir. Para da neymiş onlar kar olsun diye değil nam olsun diye çalışırlar.Açlık sınırın altında paralar alarak günde fazla mesaisiz on dört saat çalışanların yüzlerine bakın hobilerini ifa etmenin verdiği huzurla nasılda tatlı tatlı gülümserler size.Hadi len)

‘’Y’’kuşağının en sık sık görüldüğü yerler, üniversitelerin kapılarıymış. Özellikle yeni mezun olanları kuşağın fenomenleriymiş. Otorite tanımamakla ün yapan bu kuşağın elemenleri hayatı bireysel tercihleri doğrultusunda yaşarlarmış.(bu saptamaları yapanın Türk olmadığından kesinlikle eminim artık. Birader sen ne diyon ya. Bu çocuklar o dediğin tercihi sadece tercih kılavuzlarında görüyorlar. Kuşaktan emekli olana kadar da ne kadar dayatma varsa katlanıp yaşlanıp gidiyorlar)Bir de bu kuşak kural tanımaz demiş araştıran. Burada kısmende olsa katılıyorum. Özellikle adabı muaşeret kuralları ile pek sıkıntılı olduklarını da kabul ediyorum. Oranlarını da söyleyeyim konu kapansın %35 miş. Hadi siz yine hesaplayın oranın kaç kişiye tekabul ettiğini ben de şu ‘’z’’kuşağını didikleyeyim biraz.

Z kuşağı, Dünkü veletler. 2000 ve üst modelleri yani. En büyüğü 17 yaşında. Akla gelebilecek tüm digital alet onlardan sorulurmuş. İnternetle sosyalleşip, arsada top koşturmadan, yağ satarım bal satarım, sek sek, yakan top, kafa karış(cilli) oynamadan yani çocuk olmadan sanal sanal büyüyüp sanal sanal gelişirlermiş bunun yanı sıra her şeyi çok çabuk tüketirlermiş.(ebeveynler dahil herhalde).İleride ne olacakları pek kestirilemeyen ‘’Z’’kuşağının yaşam algısı somut verilerden ziyade soyut verilere dayanırmış.(sen öyle san; bayramlarda harçlık alması kesin kaç eli massengerden öpen çocuk gördün) ‘’Z’’kuşağı henüz deneme aşamasından olduğundan sanırım araştıran bu kuşağı anlatmayı çabuk bitirmiş. Oranları %17 dir demiş noktayı koymuş.

Mış mış ta mış mış…

Amaaan insan ister X,ister Y,ister Z hangi kuşaktan olsun hiç mühim değil;

Yeter ki ‘’MÖ’’kuşağından olmasın.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.