Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Kuş cenneti ve Kobani

Yazının Giriş Tarihi: 12.10.2014 02:11
Yazının Güncellenme Tarihi: 12.10.2014 02:11


 

Bayramdan önceki, ‘İnsan kuşa döner mi?’ Başlıklı yazımda çok güçlü ve sözü geçen bazı insanların parlak dönemlerinde aslan diye anılırken, kendi yaptıkları hatalar ve yanlışlar nedeniyle güçleri tükendiğinde ‘kuşa döndü’ tabiriyle anıldığından bahsetmiştim.  

Özetle de; ‘çizginizi bozar, ilkeli duruşunuzu bırakıp kıvırmaya başlarsanız bu duruma düşersiniz ve o zaman da şikâyet edip sağa sola saldırmak yerine yapılacak en doğru hareket, aynaya bakıp bir muhasebe yapmaktır’ demiştim.

 

Kuş çeşidimiz bolmuş

Şüphesiz ki, ben o yazıda kendimce bir ismi tanımlamış ve bazı işaretleri yazmıştım. Yazıdan sonra görüştüğüm çok sayıda insandan onlarca farklı isim tahmini geldi. Aralarında benim kastettiğimi bilen kadar farklı isimleri de telaffuz edenler vardı. İş adamlarından sporculara, siyasetçilerden bürokratlara kadar çok sayıda isim ifade edildi. Sanki anlaşmış gibi her biri de, ‘bu yazdığın işte tam falancayı anlatıyor’ veya ‘sen filanca ismi işaret etmişsin’ diyordu.

Yazının sonunda, isim vermediğimi ve terzi edasıyla bir elbise diktiğimi ifade etmiştim. Meğer bu elbiseye girebilen ya da yakıştırılan ne kadar çok insan varmış diye de hayret ettim. Düşünsenize bir yazıda isim vermeden birisi için, ‘zamanında aslandı ama beceriksizliği, vefasızlığı ve omurgasızlığı yüzünden bugün kuşa döndü’ diyorsunuz ve sonrasında önünüze onlarca isim geliyor. Anladım ki, bizim memlekette kuşa dönen çokmuş. Üstelik kelaynak kuşundan tavus kuşuna kadar geniş bir yelpazedeki çeşitliliğimiz de bir hayli bolmuş. Memleket adeta kuş cennetine dönmüş de biz yeni farkına vardık.       

 

Kuş muhabbeti ve bereketi

Birçok kişi de, ‘yahu nereden çıktı bu kuş muhabbeti?’ Diye sordu. Onun cevabı da kolay. Öncelikle bizim milletimiz hayvanlar âlemini çok sever. Reyting raporlarında öyle çıkmasa da sorduğunuzda herkes belgesel izler bizde. O zaman bizim gibi sınırlı imkânlarla kalem oynatan köşe yazarlarına da güzel bir alan açıyor hayvan tanımlamaları ve hayvanlar âlemi.

Hem kuşlar bereketli olmasa bizim halkımıza kuş serisi adı altında yıllarca kalitesiz ve güvenliksiz teneke kutulardan oluşan otomobiller satılabilir miydi? Üstelik istediğin rengi seçemeyip sıradakine razı olmak ve parasını yatırıp aylarca aracın teslim edilmesini beklemek de cabası. O yüzden kuşlar bereketlidir ve dahi memleketimin kuşları.

 

Hayvanlar âlemi ve sıcak gündem

Şimdi bu yazı üzerine de, ‘yahu kardeşim memleket yangın yeri, Kobani meselesi ve içerideki gösteriler varken sen kuş muhabbetti yapıyorsun’ diyenler de olacaktır. İşte haftada bir yazmanın en büyük sıkıntısı budur. Malum bizim ülkede gündem bitmez. Gündemi yazmaya kalktığında da bu sefer gerçekten aktarmak istediklerini yazamıyorsun. Kuş mevzusu deyip geçmeyin. Misal, ülkenizi, ordunuzu aslan gibi kükreyen, dosta güven veren düşmana korku salan insanların mı, yoksa kuş gibi şakıyan insanların mı yönetmesini istersiniz? Osmanlı zamanındaki gibi kıtalar arası olaylara müdahale edebilecek bir güçte olsak, şöyle aslan gibi kükreyebilen, masaya yumruğunu vurabilen bir ülke olsak bizim hemen yanı başımızda bu kadar senaryo yazılabilir, bu kadar tiyatro oynanabilir miydi?

Sonraki yazı ve yazılara bırakmak kaydıyla gündemdeki gösterilere ve Kobani işine de azıcık değinelim.

 

Kobani, gösteriler ve terör

Yer yer silah da kullanılan, şehirlerimizdeki gösterileri kim yapıyor? PKK’lılar yani teröristler. Neden? Çünkü Kandil’de yan gelip yatan ve Kobani’ye yani sahaya inmeleri için artan baskıdan bunalan PKK’nın baronları böyle istiyor. Sahaya inmezlerse tabanı, inerlerse de hayatlarını kaybetme riskleri var. O yüzden bir işaretle Türkiye’yi köşeye sıkıştırıp “Bak Kobani’ye yardım etmezseniz, biz de sizin şehirlerinizi karıştırır, sizin huzurunuzu bozarız” mesajı veriyorlar.

Öncelikle, Kürt nüfusun yoğun olduğu hemen sınırımızın dibindeki Kobani’yi biraz tanıyalım. Burası, Suriye’deki karışık durumdan istifade edilerek ‘Rojova Devrimi’ ile özerkliğini ilan eden, başbakanı ve kabinesi olan bir kanton. Bölgede yani bizim güneyimizde yıllardır gündemde olan Kürt devleti hayalinin en önemli nüvesi. Silahlı gücü kim? PKK’nın Suriye kolu PYD, yani teröristler. Karşısındaki işgalci güç kim? İsrail, İngiltere ve Neocon ortak yapımı olduğunu tahmin ettiğim IŞİD. O da ayrı bir devlet kurma iddiasında ve onlar da terörist.

Kobani’deki sivil halk ülkemize gelmişken ve Türkiye’nin koruması altındayken şimdi orada kim savaşıyor? PYD ve IŞİD, yani iki terörist grup. Ben bu olayda bizi ilgilendiren bir durum göremiyorum, ya siz?

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.