Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Küresel Borçlar, Kartlı ödemeler ve Enflasyon Beklentisi…

Yazının Giriş Tarihi: 18.11.2019 00:01
Yazının Güncellenme Tarihi: 18.11.2019 00:01

Haber gazetelere yansıdı… Bu yılın ilk yarısında küresel borç tutarı 7,5 trilyon dolar artarak 250,9 trilyon dolara yükselmiş. Bunun yüzde 60’dan fazlası ABD ve Çin kaynaklıymış.

2008’den bu yana tam toparlanamayan küresel ekonomisinde yavaşlama belirtisi göstermeyen küresel borcun bu yıl sonunda 255 trilyon doları geçmesini bekliyormuş.

Toplam borcun dünyadaki gayri safi yurt içi hasılanın üç katını aşarak yüzde 320’sine ulaşması ise aslında tam bir tehlike.

Gelişmiş ülkelerde kamu borçlanmasının 1950’lerin başında beri görülmeyen seviyelere çıktığına işaret eden uzmanlar, yükselen piyasa ekonomilerindeki kamu borcunun ise 1980'lerdeki borç krizi sırasında görülen seviyelere yükseldiğini belirtip, "Borç artışı hem devletleri hem de bireyleri riske atabilir" diye uyarıyormuş.

Bizde de borç, özellikle kredi kartları ile yapılan alışveriş artıyor.

* * *

Bankalararası Kart Merkezi (BKM) verilerine göre, son 12 ay itibarıyla yerli kartlarla yapılan ödemeler 944 milyar liraya ulaşırken yıl sonunda yabancı kartlar da dahil edildiğinde kartlı ödemelerin 1 trilyon lirayı aşması öngörülüyor.

Yıl sonunda ise yerli kartlarla yapılan ödemelerin 1 trilyon lira gibi önemli bir rakama yaklaşacağı öngörülüyor. 2000 yılında yerli kartlarla yıllık 8 milyar lira ödeme yapıldığı baz alındığında, bugün gelinen noktada kartlı ödemelerin ne kadar geliştiği ve ne kadar büyük bir ekonomiye aracılık ettiği ön plana çıkıyor.

Ekimde banka kartları ile yapılan ödemeler geçen yılın ekim ayına göre yüzde 40, kredi kartları ile yapılan ödemeler yüzde 17 artış gösterdi. Aynı dönemde kartlı ödemelerde toplam büyüme ise yüzde 20 olarak gerçekleşti.

* * *

Bu arada Merkez Bankası kasım ayı beklenti anketi sonuçlarını açıklandı. Buna göre yıl sonu TÜFE beklentisi yüzde 12,18'e geriledi.

Bir önceki anket döneminde yüzde 1,13 olan kasım ayı TÜFE beklentisi, bu anket döneminde yüzde 0,82'ye geriledi. Aralık ayı TÜFE beklentisi bir önceki anket dönemine göre gerileyerek yüzde 0,93'ten yüzde 0,72'ye indi.

Bir önceki anket döneminde eksi 852,2 milyon dolar olan olan yıl sonu cari işlemler dengesi beklentisi, bu dönemde 585,8 milyon dolar cari fazla şeklinde gerçekleşti. Bir önceki anket döneminde eksi 12,8 milyar dolar olan 2020 yılı cari işlemler dengesi beklentisi de bu anket döneminde eksi 13,3 milyar dolar oldu.

* * *

Ekonomi bütün dinamizmiyle işliyor ve TÜİK verilerine göre ekonomide olumlu gelişmeler gözleniyor. Eylül ayı itibariyle, sanayi üretimi bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 3.4, toplam ciro bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 4.8 ve perakende satış hacmi bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 2.7 oranında arttı. Fakat yine TÜİK verilerine göre işsizlik oranı yüzde 14 seviyesinde…

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.