Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Kumanya meselesi

Yazının Giriş Tarihi: 13.01.2019 00:01
Yazının Güncellenme Tarihi: 13.01.2019 00:01

Yerel seçimlere kısa bir süre kala tüm partiler son düzlüğe girmek üzere. Aday belirleme ve ittifak çalışmaları son hızla devam ediyor. İttifakların getirdiği birliktelik kimi yerde ters tepiyor. Her partili kendi adayını seçim sathın da görmek isteyecektir doğal olarak. Geçmiş yılların aksine artık taban adayları yok genel merkez kulisleri ve torpilleri daha geçerli. Bu sebeple seçimlerin tabandan kopuk olacağını düşünüyorum. Türkiye genelini bir kenara bırakıp Bursa'yı ele alırsak 24 Haziran 2018 milletvekili ve Cumhurbaşkanı seçimlerini esas alırsak; il seçim kurulu bilgilerine göre Bursa genelinde 6 bin 294 sandık, en büyük ilçe Osmangazi'de ise bin 754 sandık konulmuştu. YSK kesin sandık ve seçmen sonuçlarını gün itibarı ile daha açıklamadı fakat Osmangazi'de takriben bin 890 sandık olması tahmin ediliyor. Neredeyse Bursa’nın üçte biri Osmangazi’de oy kullanmış olacak.

Bursa'da toplam sandık sayısı takriben 6-7 bin civarında olacak ve bu sandıklarda sandık başkanının yanı sıra 24 Haziran milletvekili seçimlerinde en yüksek oyu alan beş partinin temsilcileri görev yapacaktır. Bu görev her ilçede farklı olabilir, ilçelerde yine en yüksek oyu alan beş parti sıralamasına göre hareket eder. Tanıyanlar bilir yıllardır siyasetin içindeyiz. DYP Osmangazi Gençlik Kollarında başlayan bu serüvenimiz beş kez ilçe başkanlığı yapmak ile devam etmişti. Osmangazi gibi devasa bir ilçede siyaset yapmak zordur. Her yere yetişmeniz mümkün değildir. Özellikle seçim dönemi ayrı bir çiledir. Ben ve arkadaşlarım bu görevi hakkı ile yapmaya çalıştık. Karşımızda devasa bütçeler ile yarışan rakiplerimizin karşısında amatör bir ruhla ve medeni çerçevede kalarak mücadele ettik. Eski milletvekilimiz ve Ticaret ve sanayi odası (BTSO) eski başkanı Hüseyin Suat Sungur'un bize dediği gibi, “İlkeli siyaset ibadettir” sözü rehberimiz olmuştur.

Seçim günü en zor ilçe yine Osmangazi'dir. Yaklaşık 140 mahallesi olan ilçeye en az 2 bin sandık görevlisi yazacaksın ve bunlara seçim günü kumanya yaptırıp yetiştirmen gerekir. İlçe sınırının bir ucu Keles'e 15 kilometre kala Büyükdeliller ve Küçükdeliller köyleri diğer sınırı Gemlik'e doğru Dürdane köyüdür. Dürdane köyü şehir merkezine 17 kilometre, Büyükdeliller köyü ise şehir merkezine 49 kilometredir. İki köyün birbirine mesafesi ise 66 kilometredir, aynı sıkıntı kırsal ilçe köyleri içinde büyük sıkıntı yaratmaktadır Mustafakemalpaşa, Karcabey, İnegöl gibi ilçeleri de sayabiliriz.

Seçim günü sandık görevlisi yazan partilerin ilçe teşkilatları kumanya dağıtımını sorunsuz yetiştirebilmek için birçok kişi ve araca görev verip farklı bölgelere dağıtır. Osmangazi için dört araç yetmese de öyle varsayalım. Her parti dörder araç çıkarsa yirmi araç yapar ve her parti ayrı kumanya hazırlar. Her partinin bu konuda maddi imkanı da eşit değildir. Bu sebeple durumu iyi olan partiler doğal olarak görevlilerine kaliteli kumanya hazırlatsa da diğer partiler için bu bir hayli zordur, örnek olarak iki bin sandık görevlisine 20 liradan bir kumanya yaptırsanız bu 40 bin lira gibi bir maliyettir.

Kumanya meselesine önerimiz ise tüm kumanyaların eşit ve tek elden çıkmasıdır. Doğru ve hakkaniyetli bir öneri olduğunu düşünüyorum ve her partinin her ilçede dörder araçtan yirmi araç çıkarması yerine yalnızca bu görevi üstlenecek kurumun araç çıkarması ile hem kargaşa önlenir hem sandık görevlileri arasında ki kumanya farkı ortadan kalkar ve bu iş için üç kurumdan biri tercih edilebilir. Bunlar Valilikler, Büyükşehir veya şehre göre şehir belediyesi, en son ihtimal ise Yüksek Seçim Kurulu belirleyeceği görevliler tarafından olabilir.

Esen kalın.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.