Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Zeynel Bey Türbesi’nin taşınması için çalışmalar hızlandı

Ilısu Barajı’nın tamamlanması halinde su altında kalacak olan Zeynel Bey Türbesi’nin, Batı Raman eteklerine kurulan yeni Hasankeyf yerleşim alanına taşınması için çalışmalar hızlandırıldı. Hasankeyf Kültür Derneği Başkanı Ahmet...

Haber Giriş Tarihi: 16.11.2016 11:48
Haber Güncellenme Tarihi: 16.11.2016 11:48
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahaber.com/
Ilısu Barajı’nın tamamlanması halinde su altında kalacak olan Zeynel Bey Türbesi’nin, Batı Raman eteklerine kurulan yeni Hasankeyf yerleşim alanına taşınması için çalışmalar hızlandırıldı. Hasankeyf Kültür Derneği Başkanı Ahmet Akdeniz, türbenin 1 gün içerisinde taşınacağını belirtti.
Ilısu Barajı ve HES Projesi Kültürel Varlıkları Koruma ve Kurtarma çalışmaları kapsamında, 1462-1482 yıllarında Hasankeyf’te hüküm süren Akkoyunlular’dan kalan tek eser olma özelliğini taşıyan 650 yıllık Zeynel Bey Türbesi’nin, yeni Hasankeyf yerleşim alanına taşınma çalışmaları sürüyor. Batı Raman dağı eteklerine kurulan yeni Hasankeyf yerleşim alanında, Akkoyunlu hükümdarı Uzun Hasan’ın oğlu olan Zeynel Bey’in türbesi için 15 dönüm yer ayrıldı. Çalışmaların hızlandırıldığı alanda taşınma işlemleri için özel yol ve türbenin zarar görmemesi için alan içinde yoğun bir çalışma başlatıldı.
"Türbe 1 gün içinde yeni yerine taşınacak"
Hasankeyf Kültür Derneği Başkanı Ahmet Akdeniz, Zeynel Bey Türbesi’nin taşınması için son imzaların atıldığını belirterek, Tabi Kaynaklar Koruma Kurulu taşıma kararı vermesiyle çalışmaların hızlandığını söyledi. Kendisinde bulunduğu son toplantıda türbeyi taşıma işleminin bir lastikli platform üzerine konularak yapılacağını belirten Akdeniz, "Bu taşınma işleminin sağlıklı bir şekilde yapılabilmesi için Zeynel Bey Türbesi yerinde sağlamlaştırılarak platformun üzerine konulacak. Normal de Kasım ayı sonunda taşınma işlemi planlanmıştı ama Tabi Kaynaklar Koruma Kurulu kararı beklendi. Kurulun yaklaşık 15 gün önce karar vermesiyle çalışmalar başlandı. Yaklaşık olarak iki ay içinde taşınması planlanıyor. Taşınma işlemi için daha önce haftalar hata aylar süreceği söyleniyordu. Ancak son çalışma toplantılardan sonra Türbe platforma çıktıktan sonra 1 gün içinde yeni yerine taşınacak” dedi.
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.