Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Yunus Emre Oratoryosu’na, Astanalılardan büyük alkış

Kazakistan’da ilk defa sahnelenen Yunus Emre Oratoryosu, Astanalılardan büyük alkış aldı.Türkiye cumhuriyetinin kuruluşunun 90. yılı kutlamaları çerçevesinde, Ahmet Adnan Saygun tarafından bestelenen ve Türkiye cumhuriyetinin ilk oratoryosu...

Haber Giriş Tarihi: 26.10.2013 11:23
Haber Güncellenme Tarihi: 26.10.2013 11:23
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahaber.com/
Yunus Emre Oratoryosu’na, Astanalılardan büyük alkış
Kazakistan’da ilk defa sahnelenen Yunus Emre Oratoryosu, Astanalılardan büyük alkış aldı.
Türkiye cumhuriyetinin kuruluşunun 90. yılı kutlamaları çerçevesinde, Ahmet Adnan Saygun tarafından bestelenen ve Türkiye cumhuriyetinin ilk oratoryosu olan Yunus Emre Oratoryosu Astanalılarla buluştu. Ortoryo; Astana Yunus Emre Türk Kültür Merkezi, T.C Astana Büyükelçiliği, Uluslararası Türk Kültürü Teşkilatı'nın (TÜRKSOY) ve Astana Valiliği’nin işbirliği ile Kongress Hall’de sahnelendi. Astana Valiliği Devlet Flarmoni Orkestrası eşliğinde İbrahim Yazıcı’nın şefliğinde solister Ayhan Uştuk, Şebnem Algın, Nurdan Küçükekmekçi ve Tuncay Kurtoğlu tarafından seslendirilen eserler, salondan büyük alkış aldı.
Türkiye'nin Kazakistan Büyükelçisi Ömer Burhan Tüzel, başta TÜRKSOY Genel Sekreteri Düsen Kaseinov olmak üzere bu etkinliği organize edenlere teşekkürlerini sundu.

Yunus Emre Oratoryosu’nun daha önce dünyanın önemli şehirleri; NewYork, Paris, Budapeşte, Viyana, Bremen, Berlin, Vatikan ve Moskova’da sahnelendiğini hatırlatan TÜRKSOY Genel Sekreteri Kaseinov, bugün Astanalıların yeni bir tarihe şahit olduklarını söyledi.

Yaklaşık altı aydır bu proje üzerinde çalıştıklarını ve Astana’ın en büyük yetmiş kişilik semfoni orkestrası ve kırk kişilik korosuyla Kazakistan’ın önemli salonlarından birinde Yunus Emre’nin eserlerini sahnelediklerini söyleyen Astana Yunus Emre Türk Kültür Merkezi Müdürü İbrahim Yıldırım, Türkiye ve Kazakistan arasında önemli bir altyapı kurduklarını ve bu projenin hayata geçmesinde emeği geçen T.C Kültür Bakanlığı’na ve T.C Astana Büyükelçiliği’ne teşekkürlerini iletti.
Konserin sonunda TÜRKSOY Genel Sekreteri Kaseinov, Büyükelçi Tüzel’e ve Astana Yunus Emre Türk Kültür Merkezi Müdürü İbrahim Yıldırım’a programa verdiği desteklerden dolayı TÜRKSOY 20.Yıl Madalyası'nı takdim etti.

YUNUS EMRE ORATORYUSU
Ahmet Adnan Saygun tarafından bestelenen ve Türkiye cumhuriyetinin ilk oratoryosu olan “Yunus Emre Oratoryosu” 1942 yılında tamamlandı. Bu eser, daha sonra 1947 yılında Paris’te, 1958 yılında New York’ta ünlü orkestra şefi Leopold Stokowski yönetiminde seslendirildi. Eser 23 Nisan 2012 tarihinde New York, 25 Nisan 2012 tarihinde Washington'da olmak üzere, TÜRKSOY Senfoni Orkestrası ve 100 kişilik Jonathan Griffith Singers ile birlikte 55 yıl sonra ilk defa Amerika Birleşik Devletlerin'de sanatseverler ile buluştu.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.