Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Türkmenistan'da Türk kültürü rüzgarı esiyor

Türk Kültür Günleri, Türkmenistan'ın başkenti Aşkabat'ta bugün düzenlenen konser programıyla başladı. 26 Eylül'e kadar devam edecek program çerçevesinde; bir dizi kültürel etkinlik sergilenecek. Türkiye Kültür Bakanlıkları'nın...

Haber Giriş Tarihi: 22.09.2014 14:35
Haber Güncellenme Tarihi: 22.09.2014 14:35
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahaber.com/
Türkmenistan'da Türk kültürü rüzgarı esiyor
Türk Kültür Günleri, Türkmenistan'ın başkenti Aşkabat'ta bugün düzenlenen konser programıyla başladı. 26 Eylül'e kadar devam edecek program çerçevesinde; bir dizi kültürel etkinlik sergilenecek.

Türkiye Kültür Bakanlıkları'nın organize ettiği haftada, Türk sanatçılar Türkmen sanatseverlerle buluşacak. Türkmenistan Milli Kültür Merkezi'nin Mukamlar Köşkü'nde düzenlenen haftanın açılış törenine, Türkmenistan Kültür Bakan Yardımcısı Şamuradov Atageldi , Kültür ve Turizm Bakan Yardımcısı Abdurrahman Arıcı, Türkiye'nin Aşkabat Büyükelçisi Şevki Mütevellioğlu ile birçok ülkenin büyükelçisi katıldı. Açılış töreninde konuşan Kültür ve Turizm Bakan Yardımcısı Abdurrahman Arıcı, Türkmenistan'da Türk Kültür Günleri etkinliklerini düzenlenmekten büyük mutluluk duyduklarını söyledi. İki ülke arasındaki kültür ilişkilerinin karşılıklı olarak düzenlenen Kültür Günleri etkinlikleri ile sınırlı kalmadığını söyleyen Arıcı, Türk ve İslam Kültürü'nde önemli rol oynayan tarihi Merv kentinin dünyaya tanıtılmasında Türkmenistan'a yardım etmeye hazır olduklarını belirtti. Arıcı ayrıca, Türk dünyasında büyük öneme sahip Türkmenlerin büyük şairi Mahtumkulu Firaki'nin doğum yıldönümü dolayısıyla birçok etkinliği organize ettiklerini kaydetti. Geçen sene Türkiye'de Türkmenistan Kültür Günleri etkinliklerinin hem İstanbul hem de Eskişehir'de yapıldığını söyleyen Arıcı, bu defa Türkmenistan'daki Türk Kültür Günleri etkinliklerini de hem başkent Aşkabat hem de tarihi Merv kentlerinde yapacaklarını belirtti.
Daha sonra kürsüye gelen Türkiye'nin Aşkabat Büyükelçisi Şevki Mütevellioğlu, Türkmenistan'a çok kalabalık bir sanatçı topluluğu getirdiklerini ve bir hafta boyunca Türkmenlere Anadolu'nun çeşitli bölgesinden gelen sanatçılar ile sanat dolu bir hafta yaşatacaklarını belirtti. Ebru, gümüş işçiliği, bakırcılık, çinicilik, cam boncuk işleme sanatlarından örneklerin sunulacağı geleneksel el sanatları sergisi ile birlikte Türk sinemasının güzide filmlerinin gösterime gireceğini söyleyen Mütevellioğlu, devlet tiyatroları da sanatseverler ile buluşacağını kaydetti.
Konuşmaların ardından Türk kanun sanatçısı Tahir Aydoğdu ile ekibinin müzik dinletisi ve İzmir Türk Dünyası Devlet Dans ve Müzik Topluluğunun gösterisi düzenlendi. Türk Kültür Günleri, geleneksel sanatlardan tiyatroya, müzik, dans ve baleden sinemaya Türkiye'nin sanat yaşamından örnekler sunacak. Devlet Opera ve Balesi tarafından sahnelenecek "Harem Balesi" ise bu etkinliklerden bazıları olacak. Aşkabat sinema salonu ise iki gün boyunca film günleriyle Türkmen sinemaseverleri ağırlayacak. Selvi Boylum Al Yazmalım ve Uzun Hikaye gibi Türk fimleri Türkmen sinemaseverlerin beğenisine sunulacak.
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.