Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Türkiye’nin En Büyük Yerel Tarih Sempozyumu Başladı

Türkiye’nin en büyük yerel tarih sempozyumu olma özelliği taşıyan Uluslararası Gazi Süleyman Paşa ve Kocaeli Tarihi Sempozyumu-III, 250 akademisyenin katılımıyla Kocaeli’de başladı.Kocaeli Büyükşehir Belediyesi’nin düzenlediği Uluslararası...

Haber Giriş Tarihi: 25.03.2016 17:40
Haber Güncellenme Tarihi: 25.03.2016 17:40
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahaber.com/
Türkiye’nin En Büyük Yerel Tarih Sempozyumu Başladı
Türkiye’nin en büyük yerel tarih sempozyumu olma özelliği taşıyan Uluslararası Gazi Süleyman Paşa ve Kocaeli Tarihi Sempozyumu-III, 250 akademisyenin katılımıyla Kocaeli’de başladı.
Kocaeli Büyükşehir Belediyesi’nin düzenlediği Uluslararası Gazi Süleyman Paşa ve Kocaeli Tarihi Sempozyumu-III, düzenlenen törenle açıldı. 250 akademisyenin 6 farklı salondaki 42 oturumda sunacağı 210 tebliğe sahne olacak sempozyumun açılışına Kocaeli Valisi Hasan Basri Güzeloğlu, Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkanı İbrahim Karaosmanoğlu, AK Parti Kocaeli Milletvekilleri Zeki Aygün ve Radiye Sezer Katırcıoğlu, KOÜ Rektörü Prof. Dr. Saadettin Hülagü, Sakarya Üniversitesi’nden Prof. Dr. Haluk Selvi, Türk Tarih Kurumu (TTK) Başkanı Prof. Dr. Refik Turan, Okçular Vakfı Başkanı Haydar Ali Yıldız katıldı.
BÜYÜKŞEHİR’E TEŞEKKÜR
Sempozyumun açılışında Düzenleme Kurulu adına söz alan Prof. Dr. Selvi, ‘’Ülkemizde kültür ve edebiyat alanında yapılan çalışmaların değeri her geçen gün artmaktadır. Kültür alanında büyük bir boşluğun olduğu gerçektir. Akademisyenler tarafından yerelden başlayan edebiyat ve kültür çalışmalarının çok önemli olduğunu düşünüyoruz. Kocaeli Büyükşehir Belediyesi’ne kültür dünyamıza olan katkılarından dolay teşekkür ediyoruz" dedi.
"OKÇULUK ECDAD YADİGARIDIR"
Daha sonra söz alan Okçular Vakfı Başkanı Yıldız ise İslamiyet tarihinde okçuluğun önemine değinerek, “Okçuluk bize Peygamber Efendimizin sünnetidir, ecdat yadigarıdır. Bizim medeniyetimiz fatih ve fetihler medeniyetidir. Osmanlı ve Türk geleneksel okçuluğunu bilmek ve gelecek nesillere aktarmak için elimizden geleni, gayreti gösteriyoruz" açıklamasını yaptı.
“TARİHİ ANLAMAK ÖNCELİKLİ SORUMLULUĞUMUZ”
Konuşmacıların ardından kürsüye gelen Kocaeli Valisi Hasan Basri Güzeloğlu, "Tarihimize ışık tutan değerli bilim adamlarını Kocaeli’de misafir etmekten mutluluk duyuyoruz. Hem Kocaeli, hem Türkiye, hem de dünya tarihine önemli katkılar sunacak bu sempozyuma katkı sağlayan herkesi kutluyorum. Kültür hayatımızda bir vaha gibi olan bu etkinlikler bize güven aşılıyor. En uzak geçmişten geleceğe olan yürüyüşümüzde ait olduğumuz medeniyetimizi ve köklerimizi anlamak öncelikli sorumluluğumuzdur. Tarihimiz doğru anlarsak bugün yaşanan olayları da doğru anlayabiliriz" şeklinde konuştu.
Son olarak söz alan Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkanı İbrahim Karaosmanoğlu da şu ifadeleri kullandı:
“Bu düzenlediğimiz sempozyumla şehrimizin fatihlerinden Gazi Süleyman Paşa’yı yad edeceğiz. Kısacık hayatına çok şeyler sığdırmış Gazi Süleyman Paşa’yı, yeni nesillere tanıtmak, bizim için bir heyecan olduğu kadar sorumluluktur. Yeni nesillere, Gazi Süleyman Paşa gibi büyük insanları örnek göstermeliyiz. Kocaeli Tarihi Sempozyumu, ülkemizde son dönemde yapılan en kapsamlı yerel tarih sempozyumlarından biri. Bu kapsamda, bugün tarihimizin doğru ve ayrıntılı olarak aktarılmasına büyük emeği olan, Prof. Dr. Feridun Emecen’e Kocaeli Tarih Sempozyumları ödülünü de takdim etmekten büyük onur duyacağız. Kocaeli Tarih Sempozyumu’nun hepimize yeni ufuklar açmasını temenni ediyorum.”
İLK OTURUMLA BAŞLADI
Sempozyumun saat 15.00’te başlayan açılış oturumunda oturum başkanlığını Sakarya Üniversitesi’nden Prof. Dr. Azmi Özcan üstlendi. Oturumda İstanbul 29 Mayıs Üniversitesi’nden Prof. Dr. Feridun Emecen, ’Gazi Süleyman Paşa’, İpek Üniversitesi’nden Prof. Dr. Rhoads Murphey ve Marmara Üniversitesi’nden Prof. Dr. Erhan Afyoncu; ’Süleyman Paşa’nın Osmanlı Tarihindeki Yer’ konulu tebliğlerde bulundu.
KATILIMCILARA PLAKET
Törende Okçular Vakfı Başkanı ve İstanbul Milletvekili Haydar Ali Yıldız’a sempozyuma ve okçuluğa katkılarından dolayı ödül takdim edildi. Gazi Süleyman Paşa hakkında yaptığı çalışmalardan ötürü Prof. Dr. Feridun Emecen’e de Kocaeli Tarihi Ödülü verildi. Okçular Vakfı Başkanı Yıldız ise Başkan Karaosmanoğlu’na tablo takdim etti.
KOCAELİ KURUCU BEYLERİN İZİNDEN GİDİYOR
Uluslararası Gazi Süleyman Paşa ve Kocaeli Tarihi Sempozyumu-III, 25-27 Mart tarihlerinde The Ness Otel’de yapılıyor. Türkiye’nin en büyük yerel tarih sempozyumu, sunulacak tebliğlerle Kocaeli’nin tarihe ışık tutacak. Osmanlı’nın kuruluşunda mihenk taşları arasında yer alan Kocaeli, tarihi ve kültürel mirasına sahip çıkıyor. Gazi Akçakoca ve Karamürsel Bey’in ardından Kocaeli’nin ilk Osmanlı yöneticisi olan Rumeli fatihi Süleyman Paşa; tarihi kişiliği, yöneticiliği ve eserleriyle ele alınacak.
OK YAPIM STANDI VE SERGİLER
Sempozyum boyunca dikkat çekecek sergiler de yer alacak. Sempozyumda Osmanlı okçularına ait önemli ritüellerin anlatılacağı ok yapım standı kurulacak. Yay ustası, gelen ziyaretçilere ok yapımının inceliklerini anlatacak. Vakıftaki atölyede bulunan bazı özel malzemeler stantta yer alacak. Ayrıca Başbakanlık Osmanlı Arşivi tarafından hazırlanan “Osmanlı Kuruluş Dönemi Belgeleri” ile "Süleyman Paşa Camii’nin Serüveni" konulu sergiler yer alacak.
250 AKADEMİSYEN, 210 TEBLİĞ
Türkiye’nin en büyük yerel tarih sempozyumu olan Gazi Süleymanpaşa ve Kocaeli Tarihi Sempozyumu’nda Türkiye ve dünyanın saygın üniversitelerinden 250 akademisyen 3 gün süreyle 210 tebliğ yayınlayacak. Sempozyum boyunca 6 ayrı salonda 42 oturum düzenlenecek.
80 ÜNİVERSİTEDE, 19 YABANCI ÜLKE
Aralarında Çin, Bulgaristan, Arnavutluk, Hollanda, Ukrayna, Cezayir, Kırgızistan, Yunanistan gibi ülkelerin de yer aldığı 19 ülkeden yabancı akademisyenler de sempozyumda yer alacak. 80 üniversiteden 67 profesör, 43 doçent, öğretim üyesi ve araştırmacıların yer aldığı 250 akademisyen, 3 gün boyunca Kocaeli tarihine yeni bir ışık yakacak.
SALONLARIN İSİMLERİ DİKKAT ÇEKİYOR
Bu yılda salonların isimleri Kocaeli ve Türk tarihinde özel yerleri olan isimlere ayrıldı. Üç gün sürecek sempozyumda oturumlar Gazi Süleyman Paşa Salonu, Gazi Akça Koca Salonu, Karamürsel Alp Salonu, Pertev Paşa Salonu, Selim Sırrı Paşa Salonu ve Şehzade Murat Salonu’nda düzenlenecek.
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.