Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Türkiye’de yarı değerli mineralli taşların kıymeti bilinmiyor

Çalışırken merak saldığı yarı değerli mineral taşları toplayarak sanat evi açan Eskişehirli eski bobinaj ustası Kayhan Dumral, günlük hayatın her alanda kullanılabilen bu taşların, dünyada çeşitlilik bakımdan en çok Türkiye’de...

Haber Giriş Tarihi: 28.02.2017 12:04
Haber Güncellenme Tarihi: 28.02.2017 12:04
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahaber.com/
Türkiye’de yarı değerli mineralli taşların kıymeti bilinmiyor

Çalışırken merak saldığı yarı değerli mineral taşları toplayarak sanat evi açan Eskişehirli eski bobinaj ustası Kayhan Dumral, günlük hayatın her alanda kullanılabilen bu taşların, dünyada çeşitlilik bakımdan en çok Türkiye’de bulunmasına rağmen, kıymetinin bilinmediğinden yakınıyor.

Dumral, Hamamyolu Caddesindeki sanat evindeki atölyesinde 14 senedir, Eskişehir’den ve değişik şehirlerden topladığı yarı değerli mineralli taşlardan değişik takılar, ürünler yapıyor. Kayhan Dumral, 25 sene bobinaj ustalığının ardından merakından dolayı yarı değerli mineralli taşları araştırdığını, internette bu sektörün Türkiye’de neden gelişmediğini araştırırken kendini bu işin içinde bulduğunu söyledi. Yarı değerli mineralli taşlarla ilgili 22 üniversitenin Gemoloji bölümünde eğitim verildiğini belirten Dumral, “Taşları, daha çok gümüş takılarda kullanılmak üzere kabaşon olarak işliyoruz, plaka kesimlerimiz ve kolye ucu imalatımız var. Koleksiyonluk modül mineral örnekleri mevcut. Eskişehir ve çevresinde 22 farklı mineral çeşitliğini tespit ettik, bunlardan işlenebilecek 14 tanesini çeşitli ürünler yapmak için işliyoruz. Akik, mavi kalsedon, jaspır, opel ve ametist gibi birçok çeşit var. Türkiye’de sektör olmadığı için kıymeti bilinmemekte. Üniversitelerde Gemoloji bölümü olarak okutuluyor fakat pek bilen yok. Bölüm olarak 40 yıllık bir mazisi olmasına rağmen pek bilinen bir meslek değil. Henüz emekleme devresinde, bir nebze de olsa gönüllü olarak başladığımız için bu sektöre katkıda bulunmaya çalışıyoruz. Eskişehir’de yarı değerli taş işlemeciliğinde tekiz. Türkiye genelinde de 30 kişiyi geçmez” dedi.

“Türkiye’de değerli taş çok ama kıymeti bilinmiyor”

"Türkiye yarı değerli mineral grubunda çeşitlilik bakımından zengin, ama sektör olmadığı için bu taşlar çıkarılmamaktadır" diyen Dumral, “Çıkarılmadığı için de pek fazla bilinmiyor. Ama sektörün Türkiye’de tanıtılması gerekiyor. Çünkü gezdiğimiz birçok Avrupa ülkesinde bu sektör ileri derecelere varmış. Yabancı yarı değerli taş işlemecileri, Türkiye’nin taşlarını değerlendirmektedir” ifadelerini kullandı.

“Yarı değerli mineralli taşlar birçok alanda kullanılmakta”

Yarı mineralli taşlar sadece süs taşı olarak kullanılmadığını dile getiren Kayhan Dumral, şunları belirtti;

“Günlük yaşantımızda, farklı sanayi ürünlerinde yaygın olarak kullanılmaktadır. Örneğin şeffaf kuarz kristali, elektronik sanayinde entegre devrelerin içinde, yakut kristali lazer ışının yapımında kullanılmaktadır. Bor kristali ise kendi başına ayrı bir değer, çok farklı alanlarda kullanılır. Onun yanında tıpta, kimya sanayinde, ilaç sanayinde bunun gibi günlük hayatımızın içinde bu mineralli taşlar kullanılmaktadır.”

Koleksiyon için bu iş yerine sürekli uğradığını anlatan diş malzemesi yapımı ve tıbbi cihaz satışı ile uğraşan İlke Özyurt, "İş yerimde bu taşların bazılarının öğütülmüş halini kullanıyoruz. Ama asıl koleksiyon yapmak için bu taşları alıyorum" diye ifade etti.
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.