Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Tüke Tapınağı'ndaki sararmalar 5 yıl içinde normal rengini alacak

Antalya Side Antik Kent'teki Tüke(Tyche) Tapınağı'ndaki taş sararmaları 5 yıl takip edilecek. Anadolu Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Arkeoloji Bölümü ve Side Kazı Başkanı Prof.Dr. Hüseyin Alanyalı, ayağa kaldırılan ve restore edilen...

Haber Giriş Tarihi: 13.08.2014 15:53
Haber Güncellenme Tarihi: 13.08.2014 15:53
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahaber.com/
Tüke Tapınağı'ndaki sararmalar 5 yıl içinde normal rengini alacak
Antalya Side Antik Kent'teki Tüke(Tyche) Tapınağı'ndaki taş sararmaları 5 yıl takip edilecek.

Anadolu Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Arkeoloji Bölümü ve Side Kazı Başkanı Prof.Dr. Hüseyin Alanyalı, ayağa kaldırılan ve restore edilen tapınak taşlarındaki sararmanın normal olduğunu ve sararmanın 5 yıl içinde kaybolacağını söyledi.

Kültür ve Turizm Bakanlığı, Antalya Valiliği, Tarihi Kentler Birliği (TKB), Anadolu Üniversitesi ve Side Belediyesi'nin katkılarıyla 1,5 yılda restore edilen 18 asırlık Tüke Tapınağı'nın geçen yıl törenle ziyarete açıldığını belirten Alanyalı, taşlardaki sararmanın bekledikleri bir durum olduğunu ve Anadolu Üniversitesi Arkeoloji Bölümü'nün 5 yıl tapınak taşlarındaki değişimi adım adım takip edeceğini ifade etti. Alanyalı, "M.S. 2. yüzyılda yapılan tarihi Tüke Tapınağı'nı kısa sürede ayağa kaldırmanın onurunu yaşadık. Ayağa kaldırdığımız tapınak taşlarındaki sararma kullandığımız malzemeden kaynaklanıyor. Sararma olması normal bir durum. 5 yıl içinde bölgeye uyum sağlayarak taşlardaki sarılıklar normal rengini alacak. Endişe edecek bir durum yok. Tüke Tapınağı kontrolümüz altında." diye konuştu.

İzmir Efes'ten sonra Türkiye'de kazı çalışması yapılan Side Antik Kent'te 67 yıldır aralıksız kazı çalışması yapılıyor. 1947 yılında Ordinaryüs Prof.Dr. Arif Müfid Mansel öncülüğünde başlayan kazı çalışmaları son 6 yıldır Anadolu Üniversitesi tarafından yapılıyor.
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.