Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Toprak ve fırından sanata giden yolculuk

Osmanlı’dan günümüze intikal eden el sanatlarından olan ’çini işlemeciliği’, Osmangazi Belediyesi’nin OSMEK bünyesinde açtığı kurslarda yaşatılıyor.Akpınar Kültür Merkezi’nde haftanın 2 günü çalışan 25 kursiyer, her aşaması...

Haber Giriş Tarihi: 19.04.2017 16:26
Haber Güncellenme Tarihi: 19.04.2017 16:26
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahaber.com/
Toprak ve fırından sanata giden yolculuk

Osmanlı’dan günümüze intikal eden el sanatlarından olan ’çini işlemeciliği’, Osmangazi Belediyesi’nin OSMEK bünyesinde açtığı kurslarda yaşatılıyor.

Akpınar Kültür Merkezi’nde haftanın 2 günü çalışan 25 kursiyer, her aşaması ince işçilik isteyen ata yadigarı sanatı yaşatmak istiyor. Çini işlemeciliği kursunun kendileri için terapi olduğunu ifade eden kursiyerler, aynı zamanda ev ekonomilerine de katkı sağlayacak.

Kurslarda kullanılan topraklar, kursiyerlerin ellerinde şekillenirken, pişirme aşamasında adeta ateşle dans ediyor.

Çini işlemeciliğinin aşamalarını anlatan kurs öğretmeni Şükran Şay, “Parşömen kâğıdına desen çizilip etrafından boncuk iğnesi ile deliniyor. Bisküvi (ham ürün) üzerine parşömen kâğıdı konulup kömür tozu dökülerek sünger ile üzerinden geçiliyor. Desen böylece bisküviye geçiriliyor. Tahrir boyası fırça yardımı ile sürülüyor. Tahrirlenen desene çini boyaları ile boyama işlemi yapılıyor. Daha sonra da 950-1000 dereceli çini fırınında pişiriliyor. Üzeri cam kaplanmış olarak çıkıyor” diye konuştu.
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.