Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Toprak sanata buluşacak

Tepebaşı Belediyesi tarafından organize edilen ve bu yıl 10’uncusu yapılacak olan Uluslararası Eskişehir Pişmiş Toprak Sempozyumu basın tanıtımı gerçekleşti.Toprağın ateşle buluşturulup birçok eserin meydana getirileceği etkinliğe,...

Haber Giriş Tarihi: 09.09.2016 14:14
Haber Güncellenme Tarihi: 09.09.2016 14:14
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahaber.com/
Toprak sanata buluşacak
Tepebaşı Belediyesi tarafından organize edilen ve bu yıl 10’uncusu yapılacak olan Uluslararası Eskişehir Pişmiş Toprak Sempozyumu basın tanıtımı gerçekleşti.
Toprağın ateşle buluşturulup birçok eserin meydana getirileceği etkinliğe, yerli ve yabancı olmak üzere 10 sanatçı katılacak. Sempozyum, 17 Eylül - 2 Ekim tarihleri arasında gerçekleşecek.Bu yıl Eskişehir’in ilk kiremit fabrikası kurucularından Ali Rıza Karık anısına düzenlenecek olan sempozyumun tanıtım toplantısına, Tepebaşı Belediyesi Başkanı Ahmet Ataç, katılımcı sanatçılar ve organizasyon sponsorları katıldı.
“Pişmiş toprak, seçkinlerle beraber halkın da projesi oldu”
Basın mensupları ile yapılan kahvaltı sonrası konuşma yapan Tepebaşı Belediyesi Başkanı Ahmet Ataç, Pişmiş Toprak Sempozyumu’nun başlaması kendi açılarından çok önemli ve mutluluk verici bir konu olduğunu olduğunu ifade etti. Başkan Ataç, “Eskişehir halkı, gerçekten bu konuda müthiş katılımlar yapıyor, müthiş destekler veriyor ve bu önemli projenin yaşamasında hayat veren unsurlardan bir oluyor. Her zaman söylemişimdir, pişmiş toprak, seçkinlerle beraber halkın da projesi oldu. Biliyorsunuz 15 gün pişmiş toprak alanı çok ciddi katılımlarla, etkinliklerle Eskişehir’e, Tepebaşı’na ayrı bir hayat veriyor. Onun için hepimiz çok mutluyuz” şeklinde konuştu.
“Tepebaşı’nda pişmiş toprağın bir asırlık geçmişi ve emeği var”
Pişmiş toprağın tarihçesini hatırlatan Başkan Ataç, “Biliyorsunuz Tepebaşı bölgesinin toprağının özelliğinden dolayı, bu tuğla kiremit sektörü, Eskişehir’imizin, Tepebaşı’mızın hep itici sektörü haline gelmiştir. Kiremitin ilk imalat 1927 yılında başlıyor Eskişehir’de. Tepebaşı’nda, bu tuğla ve kiremit dolayısıyla pişmiş toprağın bir asırlık geçmişi ve emeği var. 2001 yılında ilkini yapmıştık. Tanıttık, başladı ve bitti tabi zamanında ama öyle çok eleştiriler aldık ki, ‘Pişmiş kelle, Çanak çömlek, İşiniz yok mu? Gidin yolunuzu, asfaltınızı yapın!’ dediler. Fakat buları söyleyen inanın dibimizdeki insanlardı. Şimdi bakıyorum da üzülüyorum o insanlarla yola çıkıp bugünlere kadar gelmekte. Şimdi inanın dünyada eşi ve benzeri olmayan çok önemli bir sanatsal etkinlik. Yabancılar ziyarete geliyorlar, internetten takip ediyorsunuz, her türlü noktadan dünyadaki sanat hareketleri takip ediliyor. Küçük objeler yapılıyor ama Eskişehir’de yapıldığı gibi büyük heykellerin, sanat eselerinin yapıldığı nokta var veya yok olursa da çok az” diye konuştu.
“10 sene içinde bu kent 105 tane heykel kazandı”
Başkan Ataç, sempozyum dolayısıyla kentin kazanımlarından da bahsederek, “Bugüne kadar 10 sene içinde bu kent 105 tane heykel kazandı. Bazen düşünüyorum, Türkiye’de kaç ilde 105 heykel var diye. Ayrıca bu biliyorsunuz 3 ayaklı bir sempozyum sektör, bilim ve sanat olmak üzere. Bunun 3 ayaklı olması, işi daha farklı bir noktaya getiriyor. Tahminen 9 kitapta 390’a yakın tebliğ var. İnanın bu akademik değerler için bile çok önemli bir yer alıyor. Bu sene de var yine arkadaşlarımız” ifadelerine yer verdi.
“Bu artık bizim çocuğumuz gibi oldu”
Ayrıca Tepebaşı Belediyesi Başkanı Ahmet Ataç, Pişmiş Toprak Sempozyumu’nun sadece heykel yapımı ile sınırlı olmadığını birçok farklı etkinliklerin de olacağını kaydederek, “Bu sadece heykel yapımı değil, aynı zamanda sergiler, görsel şovla, fotoğraf sergileri ve en önemlisi toprak kapta yemek yarışması. Yaklaşık her yıl 80’e yakın mahallelerimizden, belde evlerimizden toprak kapta et yemekleri, sebze yemekleri, çorbalar ve tatlılar geliyor. Çok büyük bir katılım oluyor ve bu da pişmiş toprak sempozyumuna ayrı bir kimlik kazandırıyor. Bu artık bizim çocuğumuz gibi oldu. Bundan sonra daha büyüyüp, gelişerek, içine başka şeyler de katarak hem Türkiye’ye hem de dünyaya örnek bir proje olması en büyük hedefimiz” dedi.
Yapılan konuşmaların ardından hatıra fotoğrafı çektirilerek toplantı sona erdi.
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.