Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Tarihi Borsa Kahvesi Çocuk Kütüphanesi Oluyor

Osmanlı devleti döneminde kahvehane olarak kullanılan, orta oyunu ile hacivat ve karagöz gösterilerinin yapıldığı tarihi borsa kahvesi çocuk kütüphanesi oluyor. 365 yıllık tarihi binada restorasyon çalışmaları başlarken çalışmaların...

Haber Giriş Tarihi: 15.04.2016 12:12
Haber Güncellenme Tarihi: 15.04.2016 12:12
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahaber.com/
Osmanlı devleti döneminde kahvehane olarak kullanılan, orta oyunu ile hacivat ve karagöz gösterilerinin yapıldığı tarihi borsa kahvesi çocuk kütüphanesi oluyor. 365 yıllık tarihi binada restorasyon çalışmaları başlarken çalışmaların iki ay içinde tamamlanacağı belirtildi.
Manisa’da 1945 yılından sonra ilk kez bir kütüphane açılacak. Manisa İl Kültür ve Turizm Müdürlüğünün tarihi borsa kahvesi ile ilgili uzun süredir süren çalışmaları olumlu sonuçlandı. ABD’de yaşayan Manisalı hayırsever Dr. İbrahim Türek’in desteğiyle Ticaret Borsasından satın alınan tarihi borsa kahvesinde restorasyon çalışmaları başladı. Manisa İl Kültür ve Turizm Müdürü İbrahim Sudak çalışmaların iki ay içinde tamamlanacağını ve Manisa’nın yeni bir kütüphaneye kavuşacağını açıkladı. Sudak, uzun süredir sayın valinin talimatlarıyla üzerinde durduğu eski borsa kahvesi diye bilinen tarihi yapıyı kütüphaneye çevirmeyle ilgili çalışmaları olduğunu belirterek "Dün itibariyle binada tadilat ve onarım çalışmalarını başlattık. İnşallah iki ay gibi kısa süre içerisinde bu binayı kütüphaneye çevirmekle ilgili bir hedefimiz var. Kütüphane binamızın satın alınmasında bize destek olan İbrahim Türek ve binanın satımında eski mülk sahibi olan Ticaret Borsası ve yönetimine teşekkür ediyoruz. 1945 yılından sonra bu kapsamda ilk defa ilimizde bir kütüphane açmış olacağız” dedi.
Sudak, kütüphanenin Dr. İbrahim Türek Çocuk Kütüphanesi olarak hizmet vereceğini sözlerine ekledi.
BORSA KAHVESİNİN TARİHÇESİ
Borsa kahvesinin duvarının içinde yer alan çeşmenin tarihçesi 365 yıl öncesine uzanıyor. Osmanlı devleti döneminde kahvehane olarak kullanılan, içinde orta oyunu ile hacivat ve karagöz gösterilerinin yapıldığı tarihi borsa kahvesinde ilk restorasyon çalışması 1907 yılında 2. Abdülhamit tarafından, ikinci restorasyon çalışması ise 2001 yılında Manisa Ticaret Borsası tarafından yaptırıldı. Borsa tarafından yapılan restorasyon sonrası bir süre lokanta olarak kullanılan bina daha sonra bazı sivil toplum kuruluşları tarafından lokal olarak kullanılmıştı.
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.