Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Selçuklu Yıldızı göz kamaştırıyor

Selçuklulardan miras kalan Malatya Ulu Caminin kubbesinde bulunan 6 kollu Selçuklu yıldızı görenleri adeta büyülüyor.Battalgazi Belediyesi Sanat Tarihçisi Sibel Elmas, Malatya Ulu Caminin kubbesinde yer alan ve ilk bakışta Davut Yıldızı’nı...

Haber Giriş Tarihi: 17.11.2016 12:14
Haber Güncellenme Tarihi: 17.11.2016 12:14
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahaber.com/
Selçuklulardan miras kalan Malatya Ulu Caminin kubbesinde bulunan 6 kollu Selçuklu yıldızı görenleri adeta büyülüyor.
Battalgazi Belediyesi Sanat Tarihçisi Sibel Elmas, Malatya Ulu Caminin kubbesinde yer alan ve ilk bakışta Davut Yıldızı’nı andıran 6 kollu yıldızın Selçuklulara ait, cömertliği, ölümsüzlüğü ve sonsuzluğu temsil eden ‘Selçuklu Yıldızı’ olduğunu ifade etti. İHA’ya Ulu Cami’nin çok bilinmeyen mimarisini anlatan Sanat Tarihçisi Sibel Elmas, “Mor ve firuze renkli çinilerden “Mührü Süleyman” motifi şeklinde dekoratif kufi yazıyla “Muhammed” ismi yazılmıştır” dedi.
“O altı kollu yıldızın tarihçilere göre bir anlamı var”
Ulu Cami’nin tarihinin yanında maneviyatıyla da insanları büyüleyen bir yapı olduğunu söyleyen Sibel Elmaz, “Mihrab önünde iki sahın genişliğindeki kare alanın üzerini örten kubbe, güneyde duvara dayalı ayaklarla birlikte altı destekle sivri kemerle eyvana bağlanmaktadır.Kubbe içi , yatay istif düzeninde sırsız tuğlaların aralarına, kare kabaralar şeklinde firuze sırlı birimler yerleştirilerek sipiraller meydana getiren bir örgüyle kaplanmıştır.Kubbe göbeğinde mor ve firuze renkli çinilerden “Mührü Süleyman” motifi şeklinde dekoratif kufi yazıyla “Muhammed” ismi yazılmıştır.Kubbeye zemin teşkil eden onaltı bordür içinde, patlıcan moru renkli çini mozaikten nesih yazıyla Fetih Süresi 1 ve 5.ayetleri var. Tam ortada 6 kollu yıldız var. O altı kollu yıldızın tarihçilere göre bir anlamı var. Cömertliği, ölümsüzlüğü ve sonsuzluğu temsil ediyor” şeklinde konuştu.
“Minber Caminin asıl minberi değildir”
Caminin minberi ile ilgili de bilgi veren Elmas, “Sağ tarafta yer alan ahşap minber Caminin asıl minberi değildir. Malatya Söğütlü Camiinden buraya getirilmiştir. Bugün Ankara Etnografya Müzesinde bulunan ve 1934 yılında bu camiden götürülmüş olan ahşap minberin eksik kısımları kısmen tamamlanarak restore edilmiştir” diye konuştu.
Ulu Camii
Ulu Caminin tarihi 7. yüzyıla kadar dayanmaktadır. İlk olarak Araplar Malatya’nın Battalgazi ilçesine bu cami’yi inşa ettirmişlerdir. Ancak bu cami zamanla yıkılmış olup, 1224 yılında Anadolu Selçuklu Devleti döneminde yeniden inşa edilmiştir. Bu yeni caminin mimarı Yakup oğlu Mansur’dur. Ulu Cami’nin en dikkat çeken yeri ise kubbesi. Kubbesi farklı motifleri ve şekilleriyle turistlerin de ilgi odağı durumunda.
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.