Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Şair Ahmet Mercan: “İnsan Mahkemesini İçinde Taşır”

Bursa Büyükşehir Belediyesi Kültür A.Ş. tarafından İbrahim Paşa Kültür Merkezi’nde düzenlenen “Edebiyat Akşamları” devam ediyor.Edebiyat Akşamları’nın bu haftaki konuğu Mazlum-Der İstanbul Şubesi eski başkanı şair Ahmet Mercan...

Haber Giriş Tarihi: 04.04.2016 11:03
Haber Güncellenme Tarihi: 04.04.2016 11:03
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahaber.com/
Şair Ahmet Mercan: “İnsan Mahkemesini İçinde Taşır”
Bursa Büyükşehir Belediyesi Kültür A.Ş. tarafından İbrahim Paşa Kültür Merkezi’nde düzenlenen “Edebiyat Akşamları” devam ediyor.
Edebiyat Akşamları’nın bu haftaki konuğu Mazlum-Der İstanbul Şubesi eski başkanı şair Ahmet Mercan oldu. Mercan, şair Cevat Akkanat’ın sunumunu yaptığı “edebiyat ve adalet” konulu sohbette önemli açıklamalarda bulundu. Mercan, batının adalet anlayışı ile bizim medeniyetimizin adalet anlayışı arasında çok büyük farklılıklar olduğunu söyledi. Mercan, “Bizim medeniyetimiz Hazreti Âdem ile başlar. Kültürümüzün kendini denetleyen ve sağlama alan bir tarafı var. Mesela bizde ‘kul hakkı’ diye bir kavram vardır. İnananlar münasebet ve alışverişlerinde ‘Hakkını helal et’ diyerek birbirlerine veda ederler. Bizim adalet anlayışımızda birinin malını ya da parasını gasp ettiğiniz zaman o parayı ödemekle hakkını ödemiş olmuyorsunuz. Ayrıca helallik istemek durumundasınız. Vicdanlı insan kendi içinde bir mahkeme taşır. Bizim görevimiz bu sağduyuyu diri tutabilmek ve kirlenmemektir” diye konuştu.
1956 yılında Bayburt’ta doğduğunu çocukluğunda köylerinde çobanlık yaptığını ve küçük yaşta tabiat ile baş başa kaldığını ifade eden Mercan, o yıllarda köylü olmanın mütevekkil olmayı mecbur kıldığını ifade etti. Mercan “Büyükşehirlerde insan, kendinin oluşturduğu suni yapılanmanın içinde perdelerini biraz daha artırıyor. Biz küçükken börtü böcek ile oyuncak niyetine oynuyorduk. Günümüz çocukları ise küçücük bir böceği gördükleri zaman feryat ediyor. İşte bu, hayata karşı yabancılaşmayı getiriyor” diye konuştu.
Programı çok sayıda davetli ve vatandaş takip etti.
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.