Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Portakal Hafız Konağı’nda sona yaklaşıldı

Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkanı İbrahim Başkan Karaosmanoğlu, İzmit Çukurbağ Mahallesi’nde yer alan kentin tarihi miraslarından İzmit Portakal Hafız Konağı’nda sona yaklaşıldığını açıkladı.Türk Dünyası Belediyeler Birliği...

Haber Giriş Tarihi: 11.12.2017 12:47
Haber Güncellenme Tarihi: 11.12.2017 12:47
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahaber.com/
Portakal Hafız Konağı’nda sona yaklaşıldı

Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkanı İbrahim Başkan Karaosmanoğlu, İzmit Çukurbağ Mahallesi’nde yer alan kentin tarihi miraslarından İzmit Portakal Hafız Konağı’nda sona yaklaşıldığını açıkladı.

Türk Dünyası Belediyeler Birliği (TDBB) ve Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkanı İbrahim Karaosmanoğlu, Atatürk’ün de kaldığı konağın yakın zamanda hizmete gireceğini söylerken, halkın kullanımına açık olacağını da belirtti. Aslına uygun olarak rekonstrüksiyon çalışmaları yapılan Portakal Hafız Konağı, Sırrı Paşa Konağı’ndan sonra Kocaeli’ye kazandırılan en önemli eserlerden bir tanesi olacak.

Kocaeli’nin tarihinde önemli bir yere sahip olan ve 19. yüzyıl Türk konut mimarisinin özelliklerini taşıyan İzmit Portakal Hafız Konağı’nın son durumunu yerinde denetleyen Başkan Karaosmanoğlu’na, Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcısı Mustafa Altay, Fen İşleri Dairesi Başkanı Serkan Ihlamur, Park Bahçe ve Yeşil Alanlar Dairesi Başkanı Cenan Turan ve Büyükşehir Belediyesi Meclis Üyesi Berna Abiş’in yanı sıra teknik personeller de eşlik etti. Konağın iç kısımlarında yapılacak çalışmalarının ve çevre düzenleme işlerinin tamamlanması için talimat veren Karaosmanoğlu, “Konağımız genel anlamda projedeki işlerin bitmesiyle birlikte eski görkemli görünüşüne de kavuştu” diye konuştu.

Konak, dönemin Valisi Mutassarrıf Hasan Paşa tarafından yaptırıldı. Konağın yapımı 1860 yılları öncesi tarihlenmektedir. Hafız Rüştü Efendi (Portakal Hafız), Hasan Paşa’nın damadıdır. Hasan Paşa ölünce erkek evladı olmadığı için Portakal Hafız yerleşmiş ve konak bu isimle anıldı. Portakal Hafız, 1908 yılında Meclisi Mebusan’da 1. devre milletvekili olarak görev aldı. Konağın tarihteki belgeli kayıtları 1926 hali hazır ve 1938 imar planı gösterilmekte. 1940’ta kamulaştırılan konak 1935 ve 1967’de onarım görüp, 1970 yılında bir yangın geçirir ve yeniden 2 katlı olarak yapılandırılır. Kocaeli Büyükşehir Belediyesi tarafından 2011 yılında kamulaştırılan konak, projeleri yeniden aslına uygun 3 katlı olarak revize edilerek yapımına başlandı. Konakta 1924’te Fransız gazeteci Claude Farrere, Atatürk’ün İzmit basın toplantısına katılmak üzere gelir ve konağı ziyaret etti. Farrere, burada konakladıktan sonra Kasr-ı Hümayun’daki, bugün Basın Onur Günü olarak kutlanmasına vesile olan basın toplantısına katıldı.
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.