Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

(Özel haber) Spor salonlarında ‘Tosun Paşa’ filminin müziği çalacak

Kayserili Müzikolog Savaş Somuncu, ‘Spor Salonlarının Müzikal Yapısını Millileştirme Projesi’ kapsamında spor salonlarında Türk müziği parçalarının çalınması için çalışma yapıyor.Müzikolog ve eğitmen Savaş Somuncu, ‘Spor...

Haber Giriş Tarihi: 20.08.2016 11:58
Haber Güncellenme Tarihi: 20.08.2016 11:58
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahaber.com/
Kayserili Müzikolog Savaş Somuncu, ‘Spor Salonlarının Müzikal Yapısını Millileştirme Projesi’ kapsamında spor salonlarında Türk müziği parçalarının çalınması için çalışma yapıyor.
Müzikolog ve eğitmen Savaş Somuncu, ‘Spor Salonlarının Müzikal Yapısını Millileştirme Projesi’ adını verdiği çalışma kapsamında bilinen Türk müziği eserlerini ritmik yapıya uygun hale getirerek spor salonlarında kullanılmak üzere hazırlıyor. Batı kökenli ritimlerin üzerine Türk müziği eserlerini bezediğini dile getiren Somuncu, “Spor salonlarında spor esnasında çalınan müzikleri incelediğinizde sözlerinin size hiçbir şey vermediğinizi görüyorsunuz. İkincisi gerçekten sadece ritmi için dinliyorsunuz. Yani o müzikal yapıda, detayda duyulmayan daha doğrusu anlaşılmayan bas sesler, diğer enstrüman sesleri kimsenin umurunda olmuyor. Sadece ritmi için dinleniyor. Yani içinden diğer enstrümanları çıkarsanız yine dinleyecek insanlar. Dolayısıyla madem böyle bir şey var, ben de içini doldurmaya çalıştım. Yani bu ritmik yapının içinde ezgi de olsa, insan bunu da dinlese ne olur ki acaba diye düşündüm. O yüzden böyle bir çabaya giriştim” dedi.
‘Tosun Paşa’ filminin müziği artık spor salonlarında
Bu proje ile insanların aşina oldukları müziklerle birlikte spor yapmayı daha da seveceklerini söyleyen Müzikolog Savaş Somuncu, 10 parçalık bir albüm şeklinde düşündüğü çalışmada henüz 3 parçayı hazırladıklarını ifade etti. Somuncu, eserlerle ilgili şu bilgileri verdi:
“Bu üç parçadan biri Nihavent Longa, biri Şehnaz Longa, diğeri de İndim Havuz Başına adlı oyun havası diye tanımladığımız, yine Türk müziği eserlerinden. Halkımız Şehnaz Longa’yı Tosun Paşa filminden bilir. Bu üç parçayı da yine orjinaline sadık kalarak mixledik. Dolayısıyla notasyonu birebir aynı. Ama tabi içine o ritmik alt yapıyı koyduğunuzda durum çok farklı bir yere geldi. Geri kalan 7 parça da yine Klasik Türk Müziği saz eserleri formlarından olacak; longa, sirto, oyun havası gibi. Bunlar Klasik Türk Müziği’nin ta 1700’lerden, 1800’lerden kalma canlı formları. Böylece bu eski parçalar da yeni bir soluk almış oluyor.”
Pilot uygulama Kayseri’de
Projenin pilot uygulamasının,Kayseri Büyükşehir Belediyesi Spor A.Ş.’ye bağlı spor salonları ile Erciyes Dağı’ndaki tesislerde yapılacağını belirten Somuncu, ilerleyen zamanlarda projenin Türkiye’deki tüm spor salonlarında kabul göreceğini umduklarını sözlerine ekledi.
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.