Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Öğünç: "Hatay’daki leçelik alan jeopark ilan edilsin"

Türkiye Tabiatı Koruma Derneği Hatay Şube Başkanı Abdullah Öğünç, Hatay’da Suriye sınırında bulunan ’leçelik’ alanın ’jeopark’ ilan edilmesini istedi.Öğünç, yaptığı açıklamada, Hatay’ın Aktepe-Hassa-Akbez karayolu ile...

Haber Giriş Tarihi: 21.03.2017 11:18
Haber Güncellenme Tarihi: 21.03.2017 11:18
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahaber.com/
Öğünç: "Hatay’daki leçelik alan jeopark ilan edilsin"

Türkiye Tabiatı Koruma Derneği Hatay Şube Başkanı Abdullah Öğünç, Hatay’da Suriye sınırında bulunan ’leçelik’ alanın ’jeopark’ ilan edilmesini istedi.

Öğünç, yaptığı açıklamada, Hatay’ın Aktepe-Hassa-Akbez karayolu ile Suriye sınır hattı arasında günümüzden 1 milyon 200 bin yıl ila 600 bin yıl öncesi arasında oluşmuş volkanik alanda, volkan konileri, lav tünelleri, bazalt sütunları, cüruf konileri, sıçratma konileri, hornitoslar, basınç sırtı oluşumları, volkanik çukur ve çöküntüler, lav kanalları, lav kemerleri, taş köprüler, taş oluklar lav mağaraları gibi volkanik yapıların bulunduğunu söyledi. Öğünç, “Bu yapının altında yer alan su rezervleri ile volkanik yapı içinde yaşamını sürdüren canlı türleri mevcuttur. Ayrıca bu bölge içinde İslamiyet öncesi Türk mezarları da belirlenmiştir. Hatta yapılan arazi incelemelerinde tarih öncesi insanlara ait olduğu düşünülen belirtilere rastlanmıştır. Alan bu özellikleri ile bir jeopark için gerekli bütün unsurları fazlasıyla taşımaktadır. Jeopark ilan edilmesi gereken alan taşıdığı bu eşsiz jeolojik oluşumları ile yer bilimciler için paha biçilemez bir eğitim ortamı da sunmakta olup detaylı araştırılmayı beklemektedir” dedi.

Milyonlarca yılda oluşan ve Türkiye’de bu kapsamda tek olan alanın yok edilmemesi gerektiğini vurgulayan Öğünç, “Günümüz sosyal ve politik sorunlarının çözümü için Organize Sanayi Bölgesine dönüştürülmesi adı altında yok edilmemelidir. Bugünün insanını doyurmanın çözümü, gelecek nesillerin haklarının ve bu dünya mirası alanın yok edilmesiyle olmamalıdır. Daha akılcı, sürdürülebilir sosyoekonomik çözümler elbette henüz tükenmemiştir” ifadelerini kullandı.

Abdullah Öğünç, Hatay Lav Tüpü mağaralarını ise şu şekilde sıraladı:

“Hassa Yarım Aktepe Konisi (Mal deliği) Mağarası, Hassa Sugediği Köyü / Eğrigöl- 1 Mağarası, Hassa Sugediği Köyü / Eğrigöl- 2 Mağarası, Hassa Sugediği Köyü / Eğrigöl- 3 Mağarası.”
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.